on-zon-su

Što je Refleksna masaža i njeni učinci na organizam

Refleksna masaža stopala je metoda energetske masaže i akupresure refleksnih zona na stopalu po principima tradicionalne kineske medicine i holističkog pristupa zdravlju i bolesti. Refleksoterapija potiče psihofizičku relaksaciju, utječe na rad udaljenih organa i tkiva, popravlja se cirkulacija krvi, pomaže kod bolnih tegoba u koštano mišićnom sustavu i kod funkcionalnih poremećaja.

Refleksoterapija stopala teoriju i praksu temelji na činjenici da određene zone na stopalima i dlanovima odgovaraju određenim dijelovima tijela tj. da masaža refleksne zone na stopalu ima terapijski učinak na tijelu.

Taj princip je ustanovljen davno; na egipatskoj fresci iz 2330. godine prije nove ere vide se dva terapeuta, jedan masira stopalo a drugi dlan dok  tekst (hijeroglifi) na fresci navodi razgovor, klijent kaže: „Nemoj me povrijediti“ a terapeut odgovara: „Djelovat ću tako da ćeš me hvaliti“

Drevni crteži ili reljefi iz Burme, Indije i Japana potvrđuju da se refleksologija prakticirala u tim područjima već u davnini. Sjevernoamerički Indijanci su također poznavali principe refleksologije i koristili ga. Pleme Irokeza je koristilo posebne drvene štipaljke za stimulaciju zona na stopalu.

TEHNIKA NEURO REFLEKSOLOGIJE STOPALA

Na Zapadu tehnika neuro refleksologije stopala poznata je još iz doba Hipokrata (460-377 p.n.e.) pod imenom Praxis Vertebralis. Praxis Vertebralis je podučavan i ranije: već na prvom univerzitetu prirodne medicine ikada koji je u 5. godine naše ere na Tibetu osnovao doktor Yhom Po. U 4. je st. kineski akupunkturolog Ko Hung otkrio je da se jakim pritiskom palčeva na tabane, dok su akupunkturne igle zabodene u određene tačke, poboljšava izlječenje i potiče oslobađanje energije.

U srednjem vijeku u Europi refleksnu masažu su prakticirali najsiromašniji slojevi društva jer su im zdravstvene usluge bile nedostupne, ali i najviši slojevi društva koji su prepoznali blagodati takvih tretmana.

Najpoznatija osoba vezana uz razvoj refleksologije na zapadu je William Fitzgerald (1872 -1942) doktor medicine  u SAD-u koji je osnivač TERAPIJE REFLEKSNIH ZONA. Fitzgerald je podijelio tijelo i stopala na 10 zona koje odgovaraju jedne drugima iz čega se razvila tzv. zapadnjačka refleksna masaža stopala s ucrtanim organima tijela na stopalu: lijevo stopalo odgovara lijevoj polovici tijela pa je na njoj uz ostalo i zona srca (koje na desnom stopalu nema), dok je na desnom stopalu  zona jetre…

UČINCI REFLEKSNE MASAŽE

Refleksnom masažom postižemo energetski balans, funkcionalni balans organa, nervnu regulaciju, poboljšanje cirkulacije krvi i limfe (a time i detoksikacija  te, posljedično, jačanje imuniteta), poboljšanje pokretljivosti zglobova, relaksaciju. Tretman je neinvazivan mogu ga koristiti zdravi i bolesni i sve generacije.

Danas međutim pišemo o refleksnoj masaži stopala (On Zon Su) koja je proizašla iz Tradicionalne kineske medicine (TKM) i koja svoju teoriju temelji na protoku energije tijelom. Općenito se smatra da je TKM razvijena u trećem tisućljeću prije nove ere. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 1979. priznala TKM kao metodu za liječenje i pomoć pri liječenju (a time i tui na terapiju, kiropraktiku i akupunkturu u praksi i teoriji). TKM je holistički zdravstveni sustav – prevencije i liječenja, temeljena na tradicionalnoj filozofiji – pogledu na svijet, istražuje i tretira sve komponente zdravlja istodobno (fizičko, psihičko i socijalno).

Refleksoterapija  On Zon Su govori da je energija (kozmička energija, prana, orgon, vitalna energija, chi, qi)  temelj svih pojava i stanja živog sustava, ljudski organizam je istodobno energija i materija. Ako se prekine energetski ciklus nastupa smrt a neravnoteža u protoku qi-a uzrokuje zdravstvene poremećaje ( funkcionalni poremećaji i bolest) dok obnavljanje protoka vraća zdravlje. Životna energija nastaje iz esencije u bubrezima, zraka u plućima i hrane u slezeni, slezena stvara krv i zadržava krv unutar žila, srce upravlja krvlju a jetra akumulira krv. Energetski gledano zone svih organa se nalaze na oba stopala što znači da je i zona srca na lijevom i desnom stopalu i sl.

ENERGETSKE ZONE SVIH ORGANA NALAZE SE NA STOPALIMA

TKM je koristila metafore da bi procese u ljudskom tijelu usporedila s onima u prirodi i time nam ih jasnije predočila. Konstantnu težnju za energetskom ravnotežom u prirodi i organizmu što potiče sam energetski protok tumačili su terminima Yin i Yang koji su dva pola jedne energije pa nema Yina bez Yanga i obrnuto. Nei Jing, najstarija kineska medicinska knjiga kaže da je kozmos stanje oscilacije između Yina i Yanga. Sve je u prirodi stalno aktivno, nikad ne miruje niti je konačno. YANG je sve što je u toplo, svjetlo, aktivno, suho a YIN je sve što hladno, tamno, mirno, vlažno…Yang su svi funkcionalni poremećaji a Yin su organske bolesti. Kronične bolesti podržavaju Yin, a akutne Yang. Fiziološki  Yin je skladište energije a Yang je materija koja iskorištava tu energiju za sve aktivnosti.

Stopalo se u refleksnoj masaži proizašloj iz TKM-a promatra i obrađuje slojevito i to na 5 nivoa pa kažemo da obrađujemo 5 mapa na stopalu. Prva mapa (preliminarna) koristi zahvate masaže za ukupnu harmonizaciju Yina i Yanga i za pokretanje cirkulacije krvi i limfe. Nakon obrade prve mape slijedi druga koja se naziva mapom zadnjeg neba obradom koje eliminiramo posljedice loših životnih navika (premalo kretanja, nepravilna prehrana i sl.). Konkretno se stopalo čisti od ustajalih voda koje u sebi pohranjuju informacije o našim navikama. Treća mapa se naziva mapom vanjskog neba i na njoj obrađujemo vanjske organe.

PRINCIP OBRADE ZONA VANJSKIH ORGANA 

Otvaranje zone akupresurom i nakon toga dodavanje ili oduzimanje energije zoni specifičnim pokretima. Na mjestima gdje postoji zastoj energije masažnom tehnikom se pospješuje protok, čisti se zona od ustajale energije dok se ona dovodi u zone koje su u manjku. Time se pospješuje dobar protok energije vanjskim organima.

Ako ste čitajući ovaj članak poželjeli naučiti više ne samo teoriju refleksoterapije   (On Zon Su) već prije svega želite naučiti masažne pokrete, mape i  organe  na stopalu i kako pravilno provoditi tehniku refleksne masaže - upišite tečaj Refleksne masaže stopala u Učilištu Lovran – Medical Wellness Akademiji. 

Podijelite s prijateljima