naslovna

2017.godina u Učilištu Lovran – godina ostvarenih želja

Vratimo li pogled unatrag, zaista imamo svašta za ispričati i možemo reći da sretni i ispunjeni završavamo 2017. godinu. Kao najbolji događaj koji se zbio u ovih godinu dana i na koji smo najponosniji ističemo naš projekt s kojim smo ispunili svoju dugogodišnju želju, a to je novi program u ponudi. Nakon 10 godina uspješnog školovanja polaznika za wellness zanimanja, od ove školske godine u Učilištu Lovran započelo je obrazovanje – prekvalifikacija za zanimanje dentalna asistentica/asistent. Ponosni smo, svakako, i na naše ostale redovne programe koji ne gube na popularnosti kako u našoj školi tako ni u traženim zanimanjima. Naša ravnateljica dala je sve od sebe da svaki učenik koji izađe iz Učilišta bude ispunjen znanjem i zadovoljstvom. Riječi “slobodno vrijeme” za nju kao da ne postoje te smo je zato odlučili odvesti na zasluženu pauzu i postaviti joj par pitanja na koja je s velikim ponosom odgovarala. Otkrila nam je puno zanimljivosti, ali i kao uvijek naučila nas nešto novo. Udobno se smjestite i uživajte.

Koliko je za Vas bila uspješna ova godina? Što bi posebno istaknuli?

Dr.med. Jelica Popić: Svaka godina je na svoj način važna, a ova nam je posebna jer smo podvostručili ukupan broj polaznika – budućih djelatnika u turizmu i to u sve rastućoj grani turizma – zdravstvenom i wellness turizmu. Iako na prvom mjestu ističem novi program edukacije, bilo je još uspješnih i novih priča iz Učilišta Lovran. Pokrenuli smo program srednjoškolskog obrazovanja – prekvalifikaciju za dentalnog asistenta koji već dva mjeseca pohađa 24 učenika.  Organizirali smo dolazak, predavanje i radionicu insidera life-style turističkih putovanja svjetski poznatog autora knjiga iz područja komplementarne brige za zdravlje dr. Rudigera Dahlkea iz Njemačke. Zahvaljujemo se sponzorima: Magazinu Sensa, Knjižari Ljevak i Milenij hotelima iz Opatije. Predavanje i radionicu je posjetilo preko 70 pojedinaca – turista Opatije i lokalnih stanovnika. Ovakvi događaji pomažu regiji Kvarner da se pozicionira na europskoj karti kao destinacija za life-style turistička putovanja Pokrenuli smo prvi put ove godine edukacije sa smještajem za pojedince iz drugih županija RH i drugih država (Švicarska, Austrija, Njemačka, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija) koji su odlučili nastaviti školovanje u lako zapošljivom sektoru wellness turizma. Naši su učenici u prošloj godini ostvarili preko 400 noćenja u lovranskim hotelima i pansionima. Tako smo dokazali da se popunjenost turističkih kapaciteta može povećati i edukativnim putovanjima. Ponosni smo što raste broj polaznika na programima osobnog rasta i razvoja, komplementarne medicine. Nadamo se da će završeni polaznici, osim što će povećati kvalitetu wellness i zdravstveno turističke usluge, utjecati i na toliko potrebnu diverzifikaciju njene ponude. Uspjeli smo ishoditi bodove od Hrvatske liječničke komore za trajno stručno usavršavanje doktora medicine na tečaju akupunkture. U Učilištu Lovran sve je više polaznika iz krugova zdravstvenih radnika. Drago nam je da su  prepoznali da se u zdravstvenom turizmu traže usluge komplementarne medicine, a istodobno stekli vještine da svojim pacijentima pruže učinkovito liječenje brojnih zdravstvenih poremećaja metodama tradicionalne medicine(akupunktura, tui na terapija)  i mentalnim vježbama (autogeni trening, progresivno mišićna relaksacija). U svakom slučaju, jedna predivna godina je iza nas i zaista sam ponosna na sve učinjeno.

Veliku zainteresiranost privukao je novi program u Vašoj školi, a riječ je o prekvalifikaciji za zanimanje dentalnog asistenta. Možete li nam reći o čemu se točno radi?  Radi li se o perspektivnom zanimanju?

Dr.med. Jelica Popić: Program prekvalifikacije za dentalnog asistenta mogu pohađati osobe iznad 18 godina s prethodno završenom srednjom školom. Četiri školske godine kroz prekvalifikaciju su raspoređene na 18 mjeseci jer se radi o instruktivno-konzultativnom modelu nastave u kojem su predavanja svedena na 50% predavanja redovnim obrazovanjem, a vježbe se održavaju u punom fondu sati u suradničkim dentalnim ordinacijama i u školskoj dentalnoj ordinaciji u Učilištu Lovran.  To je definitivno  perspektivno zanimanje. Podaci kažu i da je deficitarno što možemo i potvrditi jer su nas u prva dva mjeseca od početka nastave već kontaktirala četiri poslodavca – tražeći zaposlenika dentalnog asistenta.

To je zaista odlična vijest. Drago nam je čuti da ste ove godine ispunili dugogodišnju želju no već znamo da želja za iduću godinu ne nedostaje. Otkrijte nam Vaše planove?

Dr.med. Jelica Popić: Da, ispunjena je dugogodišnja i zaista sam sretna što se to dogodilo. Kao liječnik uvijek sam težila tome da se u Učilištu Lovran provodi i obrazovanje zdravstvenih djelatnika, a tu mislim na srednjoškolsko obrazovanje poput programa za dentalne asistente jer su oni najbrojniji djelatnici u zdravstvenim i zdravstveno turističkim radnim organizacijama. Sve se više zdravstvenih djelatnika, liječnika i fizioterapeuta školuje na tečajevima trajnog stručnog usavršavanja u našem Učilištu. Redovni školski sustav im ne daje dovoljno znanja i vještina za cjelovit pristup zdravlju i bolesti. Mi ih učimo da čovjeku pristupaju holistički i da , osim standardnog pitanja: „Što vas boli?“, svoje pacijente pitaju: „Kako se osjećate“ jer svaka bolest ima posljedice na psihičko stanje, emocije, odnose, a mnoge su bolesti i uzrokovane stresom. Po završetku naših edukacija zdravstveni stručnjaci posjeduju konkretne vještine vođenja k rješenju problema usmjerenih razgovora. Jednom riječju osim lijekovima učimo zdravstvene djelatnike liječiti i riječima. U našem Učilištu zdravstveni djelatnici mogu završiti školu akupunkture, Tui na kineske terapije s akupresurom, ventuza i moksa terapije te program vođenja psihofizičke relaksacije metodama yoge, autogenog treninga, progresivno mišićne relaksacije, vježbama disanja. Što se tiče sljedeće godine, planova je puno. Za početak planiramo pokrenuti srednjoškolsko obrazovanje – prekvalifikaciju za zanimanje fizioterapeutski tehničar. Riječ je o izvrsnom zanimanju za zapošljivost u zdravstvenom i wellness turizmu u Hrvatskoj, ali i u zemljama Europske unije kao i za buduće poduzetništvo ili samozapošljivost završenih polaznika.

Jeste li ponosni na svoje učenike? Pratite li njihove karijere, pomažete li im u pronalasku posla?

Jako smo ponosni na naše učenike. Iznimno su uspješni i  pohvale za njih dobivamo od poslodavaca kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva.  Osim zaposlenja u turističkim objektima koji nude wellness i u zdravstvenim ustanovama, mnogi se zaposle na kruzerima s čijim poslodavcima , najmanje tri puta godišnje, organiziramo razgovore u našoj školi. Na web stranicama wellness akademije objavljujemo  i natječaje za zaposlenje koje prosljeđujemo našim učenicima. Ponosni smo i na to da se sve više poslodavaca obraća i traži polaznike koji su završili naše programe.

Što se tiče samozapošljavanja, na naš poticaj i uz našu pomoć  izrađuju poslovni plan i natječu se za mjere aktivne politike za samozapošljavanje. U tom procesu od  Zavoda za zapošljavanje dobivaju bespovratna sredstva za početak rada. Nekoliko njih godišnje otvara obrt ili tvrtku za pružanje usluga masaže, kozmetičke njege ili svoj vlastiti wellness u Opatiji, Rijeci, Zagrebu, Istri, Međimurju….Jako nam je drago kad nam jave da su ispunili svoj san.

Puno ste toga prošli u Vašoj karijeri. Polazeći iz Vašeg iskustva, što bi poručili svojim bivšim i sadašnjim učenicima?

Učite cijeli život, to je jedini put do pravog uspjeha. Potrudite se da svojim klijentima pružite najbolju uslugu jer nakon pružanja usluge masaže, vježbanja dobro se osjeća i onaj koji ju daje i onaj koji prima. Čuvajte svoje zdravlje, budite motivirani i uvijek težite za nečim boljim. I znajte da smo uvijek tu za vas.

 

Osim ravnateljice, i naši su nastavnici-terapeuti Jelena, Natalia i Mladen bili jako vrijedni te je kroz njihovu školu ove godine prošao 161 učenik. Riječ je o 13 wellness menadžera, 49 wellness terapeuta i masera kupeljara te 99 polaznika na raznim tečajevima poput masažnih tehnika, holističkog programa tradicionalne kineske medicine te programa psihofizičke relaksacije. Trud, rad i želja za što boljim prenošenjem znanja na učenike rezultiralo je još jednom lijepom i uspješnom godinom.

Ukratko opišite. Kakva Vam je bila 2017.godina u školi? Jeste li se naradili?

Mladen, Natalia, Jelena: Jesmo i te kako ! Ove godine je bilo u školi više učenika nego klijenata.  U Laurana spa-medical wellness centru u okviru škole, osim edukacije, pružamo i usluge masaže, tretmane njege lica i tijela, wellness rituale i gotove wellness pakete. Puno je posla, ali uspijevamo sve odraditi. Najbitnije nam je da su naši učenici i klijenti zadovoljni.

Imate li nešto posebno za istaknuti?

Jelena: Naši su učenici izvrsni, ozbiljni i puno traže. Posebno mi imponira zahvalnost koju pokazuju za naš trud i njihova želja da ih što više naučimo.

Mladen: Ističem osjećaj ponosa na visoke ocjene kvalitete našeg rada. Više ih puta pitamo jesu li zadovoljni budući da iznimno držimo do njihovog mišljenja.

Natalia: Ja sam ponosna kad čujem klijente da kažu da su u Laurani spa – praktikumu Učilišta najbolje masaže jer ih provode učitelji masaža. Lijep  je osjećaj kad netko cijeni tvoj rad.

Je li teško biti terapeut i nastavnik, koje se kvalitete u ovom zanimanju moraju ispunjavati?

Mladen: Nije teško, to nas podmlađuje, kondicionira psihički i fizički. Važna je strpljivost i temeljitost.

Jelena: Volim svoj posao. Drago mi je da kao prvostupnica fizioterapije, radim u medical wellnessu-praktikumu Učilišta. Vodim korektivnu gimnastiku, kineziterapiju, fango terapiju i medicinske masaže. Najviše naših klijenata ima konkretne probleme poput bolova u leđima i zglobovima, a naše metode su efikasne upravo za rehabilitaciju kroničnih zdravstvenih poremećaja. Moram naglasiti i to da uživam u tome što svoje znanje prenosim drugima, to je nešto što me ispunjava i čini sretnom.

Natalia: Ja volim podučavati druge. To me tjera da i sama učim. Tako sam i bolji terapeut.

Što Vam je najvažnije da učenici nauče? Na što posebno pazite?

Mladen, Natalia, Jelena: Svi se nastavnici i treneri slažu da je osim tehnike rada još važnije da učenike nauče raditi po pravilima struke i da nikad ne naškode svojim postupcima klijentu. Higijenu stavljaju na prvo mjesto. Uče ih dočekati i ispratiti klijenta, stvoriti opuštajući ugođaj u prostoru. Smatraju važnim dobre odnose u timu, međusobno poštovanje, kulturno i uslužno ponašanje s klijentom. Kažu da ih je ravnateljica doktorica Popić naučila da se wellness usluge ne prodaju već propisuju na temelju uvida i procjene stanja i potrebe svojih klijenata te da oni isti stav prenose svojim učenicima.

Budite nam i dalje ovako dragi, vrijedni i pametni. Želite li još nešto dodati kao zaključak na još jednu uspješnu godinu?

Mladen, Natalia, Jelena: Naravno da želimo. Prije svega, želimo zahvaliti našim učenicima jer su nam pomogli da i sami rastemo kao učitelji i kao terapeuti. Dođite nam opet, uvijek je novih programa. Ako ste nešto zaboravili dođite ponoviti -besplatno. Zapamtite da je svaki vaš uspjeh i naš. Hvala našoj Ireni-tajnici koja brine za sve papire i protokole nastave. Hvala našoj Branki koja nam radi nabavu materijala, isplaćuje plaće, stimulacije i božićnice! Hvala ravnateljici i našoj učiteljici doktorici Jelici Popić. Želimo svim ljudima sretnu i uspješnu Novu godinu. Budite nam zdravi, sretni i veseli te uživajte u wellnessu.

Ukratko, veseli ulazimo u Novu 2018.-u godinu. Planovi za budućnost su veliki, želja je puno, a mi smo ponosni što iz godine u godinu rastemo sve više. Hvala svima koji su na bilo koji način obilježili, ne samo ovu, već i sve ove godine na Učilištu. Biti dio wellness obitelji predivan je osjećaj, a to znaju svi koji su u njoj, a saznat će i oni koji postanu dio nje. Uvijek smo spremni na širenje naše obitelji. Pridružite se. Čekamo Vas !

ŽELIMO VAM SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ I  USPJEŠNU NOVU GODINU ?

 

 

Podijelite s prijateljima