Analiza ponude na Kvarneru

Analiza wellness ponude na Kvarneru

Regija Kvarner sve je više prepoznata i s ciljem brendirana kao destinacija zdravlja. U svrhu privlačenja posebne kategorije gostiju koji traže više od sunca i mora, na Kvarneru se promiče zdravstveni turizam kao cilj kojem treba težiti kada planiramo dugoročni razvoj turizma ove etablirane turističke destinacije.

Zdravstveni turizam definiran je kroz ciljeve i provedbu ovakvog smjera razvoja Akcijskim planom zdravstvenog turizma. Prema kriterijima atraktivnosti i konkurentnosti, zdravstveni turizam ulazi u skupinu potencijalno vodećih proizvodnih grupa Hrvatske. Radi se o proizvodu koji danas na globalnoj razini iskazuje iznadprosječne godišnje stope rasta, a trendovi starenja populacije i orijentacije na zdravi život ukazuju da zdravstveni turizam ima potencijal postati jedan od glavnih motiva putovanja u budućnosti, kako se navodi u uvodnom dijelu Akcijskog plana zdravstvenog turizma, Instituta za turizam.

Zato smo zajedno s našim učenicima- polaznicima programa za Wellness managere, odlučili istražiti ponudu Kvarnera, ne bi li otkrili kako se kreću cijene i zastupljenost wellness usluga, stavljajući fokus na medicinski wellness. Putem kvantitativne analize sadržaja, dobili smo konkretne podatke o broju, kvaliteti i cijeni wellness usluga na Kvarneru.

Koji nam je cilj?

Cilj istraživanja je, osim edukacije, pratiti trendove, istraživati i informirati se o svemu aktualnom u svijetu wellnessa. Od ukupno 34 centara koji na području Kvarnera nude wellness usluge, analizom je obuhvaćeno njih 17.

Analizirane su ponude wellness centara diljem Kvarnera, točnije analiza je provođena u gradovima Opatija, Lovran, Rijeka, Mošćenička Draga, Rab i Baška na otoku Krku. Analizom su istražene ponude wellness usluga po vrsti: masaže, njega tijela i lica, rekreacija, medicinske wellness, te saune i spa.

Koje su najpopularnije masaže?

Rezultati su pokazali kako svi centri kao uslugu nude klasičnu i aroma masažu. Prosječna cijena klasične masaže je 269,94 kune, a aroma 336,47 kuna. Također, pokazalo se da većina centara (preko 50%) nudi usluge sportske masaže, Ručne limfne drenaže i Refleksne masaže stopala. Manje su zastupljene Shiatsu masaža, Tui na masaža, Tajlandska masaža i Ayurveda masaža, sve ispod 30 %.

Kada govorimo o njezi lica i tijela, pokazalo se da svi centri (100 %) nude ovu uslugu. Isto je s uslugama njege tijela, manikure i pedikure. Manje zastupljene su njege lica i tijela aparatima (oko 20 %), 94 % nudi uslugu depilacije, dok spa rituale u ponudi ima 64% centara.

Rekreacija u ponudi Kvarnera

Rekreacija je slabije zastupljena kao usluga pa tako yogu nudi samo 11,76 % obrađenih centara. Fitness je u ovoj kategoriji najistaknutiji i u ponudi ga ima 58,82 % wellness centara na Kvarneru. Individualne, grupne vježbe i bazeni, radionice, terapijske vježbe i autogeni trening nude se na ispod 30 % obrađenih lokacija.

Medical wellness ponuda

Kada govorimo o medical wellness ponudi, preko 50% obrađenih nudi terapijske vježbe, dok usluge Fango terapije(23%), ljekovitih kupki(5,88%) i komplementarne medicine(17,64%) nudi vrlo mali broj obrađenih wellness centara.

Saune & Spa

Nešto bolja situacija je sa Spa programima i saunama, pa tako Finsku saunu nudi čak 16 obrađenih hotela, a parnu kupelj i whirpool njih 16. Relax zonu u ponudi ima 100% hotela. Isto tako, otvoreni spa nudi 12 hotela po prosječnoj cijeni od 131,25 kuna. Zatvoreni spa nudi 4 hotela po prosječnoj cijeni od 575 kuna.

Što smo zaključili…?

Kvarner je zaista postao (i ostao) destinacija zdravlja koja se zahvaljujući svojoj raznolikoj, kvalitetnoj i bogatoj wellness ponudi i zaslužuje tako se brendirati. Svakako smo utvrdili da postoji još prostora za razvoj medicinskog wellnessa, te bi obogaćivanje turističke ponude u ovom smislu, omogućilo privlačenje novih ciljnih skupina turista i produženje turističke sezone, te još snažnije potvrde Kvarnera kao destinacije zdravlja.

 

 

Podijelite s prijateljima