dhalke banner

BOLEST KAO PUT – Što nam otkrivaju bolesti kralježnice

Dr. med. Ruediger Dahlke je razvio cjelovit koncept i praksu  psihosomatske medicine, kroz koji  možete otkriti a potom i preobraziti nefunkcionalna u funkcionalna vjerovanja, emocije i ponašanja – time i riješiti psiho-socijalnu patnju, unaprijediti kvalitetu života, izbjeći pojavu bolesti i pomoći u liječenju bolesti. Mnoge bolesti imaju uzrok u našem umu, a svaka bolest ima psihičke posljedice.

Otkrijte što Dr. Dahlke smatra da poručuju bolesti kralježnice. Svako otkriće je prilika za promjenu.

KRALJEŽNICA

Kralježnica je, cjelokupno gledano, organ koji je karakterističan po dijametralnim suprotnostima zato što se sastoji od tvrdih kralježaka i mekih, prilagodljivih međukralježničkih diskova koji se naizmjence nižu. Osim toga, ima spiralni oblik koji vodi iz jedne krajnosti u drugu. Kralježnica povezuje i balansira mnoge suprotnosti, poput stabilnosti i pokretljivosti, tj. fleksibilnosti kako na tjelesnoj tako i na mentalnoj razini.

U NJEMAČKOM JEZIKU POJAM KRALJEŽNICE DONOSI PRAVU SIMBOLIKU

Wirbel-Säule, njemački naziv za kralježnicu, ima dvostruko značenje i nosi u sebi spomenutu ambivalentnost. Riječ Wirbeln znači: vrtjeti se – igra je rasplesanog derviša, a riječ Säule znači: stup – koji ne nosi samo težinu glave i gornjeg dijela tijela nego i breme našeg postojanja.

PSIHOSOMATSKI POREMEĆAJI I KRALJEŽNICA

U prenesenom smislu, kralježnica  simbolizira središnje teme u našem životu. Kada pojedinac ima zdravstvenih problema s kralježnicom ili mu je kralježnica u fokusu izražavanja i djelovanja to može govoriti njegovoj potrebi da prikupi zaboravljene dijelove svoje osobnosti koji traže da ih priznamo i prihvatimo.

„Na kralježnici se lako može iščitati ili projicirati međuigra arhetipske ženske snage, koja daje meku i podatnu prilagodbu i pokretnost, i arhetipskog muškog, koje na statičan, ustrajan način uvodi tvrdoću i postojanost u igru života. Zbog dugotrajne napetosti može se dogoditi prolaps diska, kada se arhetipsko meko žensko (disk) nađe između dviju tvrdih muških bandaža (kralješci) i bude zgnječeno, sravnjeno. Ukoči li se zbog toga vrat pa osoba ne može okrenuti glavu nadesno, na mušku stanu, možemo se upitati – imamo li problema sa svojim muškim aspektom i obrnuto”, objašnjava Dahlke.

PSIHOFIZIČKO OPUŠTANJE I PONIZNOST NAS NAPAJAJU ŽIVOTNOM ENERGIJOM

Međukralježnički diskovi, koji nemaju vlastitu opskrbu krvlju, hrane se difuzijom – stoga su međuovisni sa svojom okolinom. Hranjiva tekućina iz okolnih tkiva može u njih prodrijeti samo u opuštenom stanju ili položaju. Bez opuštanja, dakle, nema napajanja hranom i životnom energijom. Kada smo kruti i napeti, ne možemo primati i davati, te ćemo iscrpiti svoje psihičke i fizičke resurse.

Upravo smo ujutro zbog psihofizičkog opuštanja u snu jedan do dva centimetra viši nego navečer, kad pod opterećenjem težine vlastitog tijela, ali i našeg bivanja, možemo klonuti. Dan može predstavljati i cjelokupni život, jer i tijekom života klonemo pod opterećenjem i u sumrak života smo za jedan vidljiv dio nedvojbeno niži, kao i ponizniji – nego na početku

POZIV NA SEMINAR

Sve koji žele sudjelovati u razvijanju polja cjelovitog zdravlja i preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i za svoju sudbinu pozivamo na seminar i predavanje dr Ruedigera Dahlkea u Opatiju 17.04.2017 godine. Ulaznice se mogu kupiti u Učilištu Lovran-Wellness akademiji.

Dr. med. Ruediger Dahlke radi preko 38 godina kao doktor i drži seminare po cijelom svijetu. U svojim knjigama piše o skrivenim poveznicama psihičkih i emocionalnih stanja s bolestima te njihovom značenju za pojedinca. Na svojim seminarima inspirira ljude da preuzmu odgovornost za svoj život i da se angažiraju za razvojne životne strategije.

Educira doktore u integralnoj medicini za Njemačku liječničku komoru a stanuje u TamanGa, blizu Graca (u Austriji) u njegovom centru za seminare i post.

Napisao je ukupno preko 65 knjiga od kojih je preko 5 milijuna prodano samo u Njemačkoj, a preveden je na 28 jezika.

Njegove knjige u Hrvatskoj izdaje Naklada Ljevak, među kojima su: Bolest kao put Bolest kao govor dušeBolest kao simbol, Zakoni sudbine –pravila igre životaPrincip sjenke i Principi života s pratećim CD-ima tome su filozofska i praktična podloga.

Autor: Jelica Popićdr.med., ravnateljica Učilišta Lovran  i urednica portala wellness.hr.

 

Podijelite s prijateljima