kineziterapija

KINEZITERAPIJA – najvažniji dio medicinske rehabilitacije

Kineziterapije je fizioterapijska metoda koja se u liječenju ili prevenciji koristi pokretom, a cilj joj je povećanje snage mišića i opsega pokreta zglobova, sprječavanje nastanka kontraktura, održavanje duljine mišićnih vlakana i proprioceptivnog osjeta. Namijenjena je svima, od novorođečeta do palijativnog pacijenta, od profesionalnog sportaša do osobe sa invaliditetom.

Kineziterapija je usmjerena na gibljivost, mišićnu snagu, izdržljivost i koordinaciju pokreta. Osim toga, doprinosi boljem položaju tijela te unaprjeđuje funkcije organa. Kineziterapijske vježbe pomažu vratiti funkciju i bezbolan pokret. Ozljede i bolna stanja mogu biti uzrokovane dugotrajnim deficitima u kvaliteti pokreta, bolestima koštano mišićnog sustava ili pak kratkim neočekivanim događajima, tj. traumama. Primjenjuje sistematizirane pokrete i vježbe koje su usklađene s terapijskim zahtjevima i specifičnim potrebama pacijenta. Kombinirano sa aktivnim i pasivnim vježbama, pacijent dolazi do pozitivnih rezultata.

kineziterapija

Kao dio fizioterapijske intervencije primjenjuje se u gotovo svim granama kliničke medicine: neurologiji, ortopediji, reumatologiji, športskoj medicini, traumatologiji, pedijatriji, gerijatriji, psihijatriji, ginekologiji, pulmologiji. Glavno indikacijsko područje jesu stanja u kojima treba povećati opseg pokreta zglobova, stanja s hipotrofijom i atrofijom mišića, ispravljanje deformacija lokomotornog sustava, nakon preboljelih srčanih i plućnih bolesti i u pripremi porođaja.

Danas kineziterapija ima posebno važnu ulogu i zadaću u zdravstvenom oporavku – zdravstvenom turizmu, rehabilitaciji osoba sa somatskim oštećenjima te invalida rada. Brojnim je istraživanjima dokazano da tjelovježba ima važnu ulogu u povećanju i očuvanju koštane mase. Mišićne stanice pod utjecajem treninga hipertrofiraju, povećava se mišićni tonus i otpornost na mišićni zamor. Promjene koje nastaju aerobnim vježbanjem povećavaju kardiorespiracijsku izdržljivost. Taj učinak mnogi stručnjaci procjenjuju najvažnijim zato što ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca i cirkulacijskog sustava o kojemu ovise svi ostali sustavi u tijelu.

Preporučljivo je vježbe provoditi nekoliko puta na dan, a za pojavu poboljšanja kod većine bolesti i ozljeda vježbe valja provoditi nekoliko tjedana. Ukupno trajanje procesa kineziterapije može biti nekoiko tjedana, mjeseci, godina ili čak cijeli život, dok se bolesnik ne osposobi za aktivnosti koje je obavljao prije bolesti ili onaj posao koji njegove preostale funkcije dopuštaju.

Kineziterapija jedan je od stručnih predmeta koji učimo na programu sss / prekvalifikacije za zanimanje Fizioterapeutski tehničar kojeg možete upisati    možete   u Učilištu Lovran – medical wellness akademiji, privatnoj školi za medicinska i wellness zanimanja u Opatiji.

Podijelite s prijateljima