saune 1

Saune i kupke 2. dio

U prošlom članku smo opisali finsku saunu i parnu kupelj koje se najčešće sreću u wellnessima koji u svojoj ponudi imaju program sauniranja.

Danas ćemo se pozabaviti tradicionalnim rimskim i orjentalnim sauna sustavima i kupkama.

 TRADICIONALNI RIMSKI SAUNA SPA SUSTAVI I PROGRAMI

Stari su Rimljeni koristili blagodati sauna, kupanja i vježbanja. Rimski spa se sastojao se od više vrsta sauna/ kabina za zagrijavanje i hlađenje tijela:

  1. Tiepidarium

Suhe kabine ili anatomske ležaljke – najčešće obložene keramikom sa integriranim grijanjem u zidovima i klupama, temperature od 37- 39ºC . Ove ugodne kupelji višestruko pogoduju zdravlju, posebno na imunološki sustav. Dužina boravka u ovakvim kupeljima, zbog svoje umjerene temperature nije posebno ograničena. Ugodni i vitalizirajući efekti unutar kabina mogu se naizmjenično koristiti više sati. Koristi se na početku programa sauniranja.

  1. Laconium

Laconium je laka suha kupelj čiji se korijeni vuku iz doba rimskog carstva. Isijavanjem topline energije iz kamenih zidova i klupa u kabini se postiže temperatura od 60°C, s malom relativnom vlažnosti zraka, uz blage kompozicije mirisa koji isparavaju kroz ljekovito bilje na peći za zagrijavanje kabine. Integrirano grijanje u zidovima i klupama prodire te nježno zagrijava tijelo a nakon 15 min korištenja tijelo se zagrijava i počinje znojiti. Nakon 20 min korištenja preporučljivo je tuširanje kako bi se poboljšala stimulacija i cirkulacija tijela nakon znojenja.

  1. Caldarium 

Vlažna kupelj, temperatura unutar kabine je 42 – 48°C. Izvor pare je ukrasni detalj unutar kabine također obložene kamenom/ keramikom. Pod utjecajem zagrijavanja i parenja otvaraju se pore, a inhalacijom se postiže učinak na dišni sustav. Unutar kabine postavljaju se aromadozatori sa  raznim ekstrakatima odabranih kompozicija mirisa što pozitivno djeluje na duševni sklad čovjeka. Boravak u ovoj kabini traje od 15 min do pola sata. Nakon boravka preporučuju se rashlađivanje i topli napitci. Između dva korištenja dobro je učiniti piling tijela za odstranjivanje odumrlih stanica kože i otvaranje pora.

  1. Frigidarium kabina ledeni bunar (Dioklecianove kupelji)

Iznimna atrakcija za osviježenje nakon posjete tople saune pruža hladna kabina s temperaturom 12-15°C sa ugrađenim ledenim bunarom.

Cijeli članak pročitajte na portalu www.wellness.hr

Podijelite s prijateljima