saune

Saune i kupke 3. dio

U prošlom članku smo opisali tradicionalne rimske sauna spa sustave, a danas ćemo nastaviti s tradicionalnim kneipp spa programima i sustavima te kupkama.

KNEIPP SPA PROGRAMI I SUSTAVI

U wellness centrima se ugrađuje modificirana Kneipp oprema koja služi za provedbu kneipp procedura:

  1. okrugla Kneipp korita sa preticima tople i hladne vode te ugrađenom hidromasažom. Moderni oblici kneipp sustava su tzv.
  2. „Waterway“ – kanali / potoci sa toplom i hladnom vodom sa sitnijim ili krupnijim kamenčićima na dnu zbog efekta masaže stopala i stimulacije refleksnih zone na stopalu uslijed kojeg dolazi do efekata na zdravlje i  opuštanje cijelog tijela.

KNEIPP PROCEDURE

Sebastian Kneipp (1821-1897.), njemački liječnik i teolog, razvio je niz terapija za poboljšanje i očuvanje zdravlja, kojima je osnova hidroterapija – metoda naizmjeničnog korištenja hladne i tople vode. Od vremena dr Kneipp-a koji je razvio sustav za jačanje zdravlja i rehabilitaciju zdravstvenih poremećaja poznati su i priznati do danas tretmani polijevanja, umakanja i naizmjeničnih kupki u toplo – hladnoj vodi.

  1. Kneipp polijevanje 

Radi se o crijevima sa toplom i hladnom vodom kojim se naizmjenično klijent polijeva po nogama i cijelom tijelu dok stoji u plitkim Kneipp bazenima / koritima, pod tušem ili u kabini za suniranje. Obično se tijelo polijeva od ramena naniže do stopala. Polijevanje počinjemo tem. od 36°C, polijeva se prednja i stražnja strana tijela. Postepeno se tem. vode smanjuje do 20 ili čak do 15°C. 

  1. Kneipp staza

Kneipp bazeni/korita s toplom i hladom vodom  su izmjenično raspoređeni jedan iza / uz drugog. Dubina korita je od 20 – 40 cm. Temeratura hladne vode je 15 – 20°C, a tople čak 40°C. Koriste se tako da se korača kroz vodu kao roda, tako da pri svakom koraku izvučete stopala iz vode i lagano ih uranjate u vodu. Ponekad se dno Kneipp bazena za hodanje obloži oblutcima zbog efekta masaže refleksnih zona na stopalima. Kneipp staza za noge s diznama za špricanje – ovisno o obliku konstrukcije radi se o dva ( ili više) bazena s toplom vodom i dva ( ili više) bazena s hladnom vodom koji su naizmjence raspoređeni, u kojima su smještene posebno konstruirane dizne za špricanje vode u obliku tankog vodenog filma. Prednost ove metode je u tome da kroz upotrebu elektronske regulacije voda iz dizni šprica voda samo kada je određeni bazen/korito u uporabi, što pridonosi veoma maloj potrošnji vode . U dizne uvijek dolazi čista voda pa nije potreban sistem za pročišćavanje vode i sistem za održavanje temperature vode. Ovakve kneipp staze veoma su ekonomične i jednostavne za održavanje.

  1. Kneipp kada za noge

Kneipp kada za noge najčešće se koristi u kombinaciji sa toplom klupom. Postoje različiti oblici korita za noge koje po želji koristite kao toplu ili hladnu kupku, sa ručnim ili automatskim punjenjem i pražnjenjem vode.

  1. Kneipp masažna kada za noge

Nakon što zauzmete udoban položaj na klupi, pritiskom na taster možete odabrati toplu ili hladnu vodu kojom će se kada automatski puniti i aktivirati program masaže. Opustite se i uživajte u vodeno-zračnoj masaži koja će vaše refleks zone nogu oživiti. Nakon isteke masaže (cca 5 min.) kada će se automatski isprazniti i saprati čistom toplom vodom.

Cijeli članak pročitajte na portalu www.wellness.hr 

Podijelite s prijateljima