um

Smirite um i probudite tijelo – 5 jednostavnih vježbi istezanja s kojima trebate započeti dan

Započnite svaki dan pozitivno i uzmite samo 10 minuta svakog jutra i istegnite se. Ove jednostavne jutarnje vježbe neće samo ubrzati vašu cirkulaciju već će i smanjiti napetost u mišićima, povećati fleksibilnost i opseg pokreta te će vam pomoći da ojačate vezu između tijela i uma. Tijekom izvođenja svake vježbe budite koncentrirani te pravilno dišite. To će pomoći da smirite um i pripremite se za ostatak dana.

ISTEZANJE STOPALA UZ POMOĆ TENISKE LOPTICE

Dok sjedite stavite tenisku lopticu ispod stopala. Polako pomičite nogu naprijed – natrag, lijevo – desno, masirajući svod stopala i prste. Time istežete tetive, ligamente i mišiće u stopalima te se povećava cirkulacija, čak ćete i poboljšati funkciju organa. Nakon minute prebacite lopticu na drugu nogu.

MODIFICIRAN POZDRAV SUNCU

Ustanite, udahnite te podignite ruke u stranu, zatim iznad glave. Istegnite se što više prema stropu, lagano nagnite trup prema natrag izvijajući leđa i pogled usmjerite prema rukama. Polako spuštajte pogled i ruke prema naprijed, savijte trup prema naprijed te dodirnite nožne prste. Polako se vratite natrag i ponovite pet puta.

POZA DJETETA

Ova poza je odličan način da istegnete mišiće leđa i ublažite napetost i bol u donjem dijelu leđa. Kleknite i sjednite na pete. Nagnite se prema naprijed sa rukama iznad glave, dlanovima okrenutim prema podlozi. Kada osjetite da ste se istegnuli do kraja, probajte se još malo istegnuti kao da želite nešto dohvatiti prstima.

MODIFICIRANA KOBRA

Iz poze djeteta premjestite tijelo prema naprijed, noge ispružite iza, savijte ruke u laktovima sa dlanovima prema dolje. Neka vam cijelo tijelo bude na podlozi, a zatim polako ispružite ruke podižući prsa prema gore, lagano savijajući leđa te pogled usmjerite prema gore. Zadržite poziciju, a zatim idite u slijedeću pozu psa.

PAS KOJI GLEDA DOLJE

Zauzmite četveronožni položaj, podignite kukove u zrak, izravnajte noge tako da se oslanjate na nožne prste. Tijelo vam treba biti u obliku obrnutog slova V. Položite pete na pod i osjetite kako vam se istežu duboke tetive u koljenu. Naizmjenično podižite i spuštajte pete.

Podignite svoje tijelo gore u Pozdrav suncu i ponovite slijed 3 – 5 puta.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima