Što je aroma psihologija?

Aroma psihologija je znanstvena disciplina koja istražuje psihološke učinke mirisa na holistički shvaćeno zdravlje. 

U svijet aroma psihologije -  Engleske škole aromaterapije kao discipline koja se fokusira na proučavanje kako mirisi eteričnih ulja utječu na psihu, emocije, raspoloženja i ponašanja,  mene je uvela Slobodanka Poštić. 

Obrazovanje iz područja psihoterapije i moja strast prema aromaterapiji koja traje duže od 15 godina su mi pomogli da kreiram Aromaterapijsku masažu - čije su sastavnice aroma coaching i tehnike opuštajuće masaže. 

Kako tijelo reagira na emocije?

Neuroznanstvenica Candace Pert , u svojoj knjizi „Molekule emocija“  objašnjava holistički – cjelovit pristup zdravlju ili   povezanost tijela i uma. Pert tvrdi da su mentalni procesi (misli i ponašanja) obojeni emocijama, koje se materijaliziraju u sićušne molekule nazvane neuropeptidi. Neuropeptidi se dakle luče pod utjecajem emotivnih stanja u krvotok, od kuda dospjevaju do staničnih membrane gdje se vežu na specifične receptore. Vezanjem neuropeptida (serotonin, dopamin…) za receptore na stanicama pojedinih tkiva, pokreće se kemijska reakcija ili promjena u stanici, tkivu i organu u smjeru jačanja ili slabljenja njihove funkcije tj. u smjeru zdravlja ili bolesti.

Specifični fiziološki odgovori izazvani ugodnim podražajima nedavno su istraživani uz praćenje imunološkog i endokrinog sustava kada su subjektima predstavljeni ugodni podražaji poput mirisa i emocionalnih slika. Rezultati su otkrili da su povećanje sekretornog imunoglobulina A i smanjenje kortizola u slini uzrokovani ugodnim mirisima i ugodnim emocijama.

Finski su znanstvenici izradili „atlas emocija“ na tijelu istražujući „utjelovljenost“ emocija ili kako i na koji dio tijela, emocije utječu na biokemijske i fizičke procese. Dokazali su također da se dugotrajni stres i s njime povezane emocije odražavaju na zdravlje i bolest ili na funkcije ljudskog tijela.

Kako miris utječe na odgovor tijela na stres ?

Osjetilo mirisa je više nego ijedno drugo osjetilo povezano s našim sjećanjima, emocijama i reakcijama na stres . Miris eteričnih ulja izravno stimulira limbički sustav. Limbički sustav ima temeljnu ulogu u opstanku. Njegovo funkcioniranje nije podložno slobodnoj volji i njegov odgovor može biti vrlo intenzivan u odnosu na podražaje koji ga aktiviraju. 

Nekoliko je znanstvenih studija pokazalo da su učinci različitih mirisa na raspoloženje, fiziologiju i ponašanje posljedica izravne i intrinzične sposobnosti mirisa da utječe na središnji živčani sustav. Osim toga, mirisi snažno utječu na različita mentalna i fizička stanja čovjeka.

Mirisi eteričnih ulja podsjećaju na određeni trenutak, osjećaj, osobu, vrijeme, posebnu atmosferu. Kada miris dospije u limbički sustav aktivira se osjećaj ugode ili neugode koji se formira iz najintimnijih, najskrivenijih sjećanja: takozvane “olfaktorne memorije“.

Funkcioniranje olfaktorne memorije je toliko moćno da neki mirisi  ili mirisne uspomene  lako aktiviraju sjećanja, emocije i ponašanja povezana s pozitivnim iskustvima, a neki mirisi nam „smetaju“ jer podsjećaju na neugodna iskustva.

Što je Aroma coaching i kako se primjenjuje u Aromaterapijskoj masaži ?

Coaching je metoda  vrlo specifičnog razgovora između educiranog coacha i klijenta u kojem coach postavljajući pitanja pomaže klijentu da identificira i transformira ograničavajuća uvjerenja, neriješene emocije i ostvari svoj puni potencijal.  

Aroma psihologija polazi od tvrdnje da nije svejedno i slučajno koji miris birate – stoga se posebna pozornost  posvećuje Aroma coachingu ili  izboru eteričnog ulja koje će izazvati ugodne emocije.

Aroma coaching je metoda i dio usluge aromaterapijske masaže, a provodi se postavljanjem pitanja kao i fizikalnim pregledom klijenta – kako bi otkrili u kojem dijelu tijela se manifestiraju blokirane emocije i koji mirisi eteričnih ulja mogu pomoći uklanjanju posljedica stresa i bolesti? 

Aromaterapijska masaža se izvodi mješavinom biljnih i eteričnih ulja koja su po prema Engleskoj školi aromaterapije rezoniraju s vibracijama i energijom pojedinih emocionalnih stanja i funkcionalnim promjenama u određenom dijelu tijela ili svakog pojedinog organa.

Zato će pravilno izabrano eterično ulje koje se koristi u aromaterapijskoj masaži ciljano i djelotvorno pomoći osobama koji se osjećaju umorno i "zaglavljeno“ - kojima je teško napredovati u životu, koji žele spoznati i razriješiti emocionalne blokade, koji žele malo više jasnoće, manje stresa i tjeskobe, više samopouzdanja. 

Izvori:

  1. Candace B. Pert: Molecules of emotion, V.B.Z. d.o.o. Zagreb
  2. Influence of Fragrances on Human Psychophysiological Activity , stručni članak https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/ 
  3. Sugawara, Y.; Haraa, C.; Tamuraa, K.; Fujiia, T.; Nakamuraa, K.; Masujimab, T.; Aoki, T. Sedative effect on humans of inhalation of essential oil of linalool: Sensory evaluation and physiological measurements using optically active linalools. Anal. Chim. Acta 1998, 365, 293–299
Što ćete naučiti na tečaju Aromaterapijske masaže?

Na tečaju Aromaterapijske masaže u Učilištu Lovran naučiti ćete:

  • Osnovna načela Engleska škole aromaterapije i aroma psihologije 
  • Što je i kako se izvodi aroma coaching
  • Kako izraditi mješavine eteričnih i biljnih ulja za aromaterapijsku masažu 
  • Uvježbati tehnike  i samostalno provesti aroma coaching i aromaterapijsku masažu cijelog tijela

Osim dodira ili specifičnih pokreta masaže - miris eteričnih ulja igra važnu ulogu za opuštanje i terapiju posljedica prekomjernog stresa.  Zato je izbor eteričnih ulja aroma coahingom koji prethodi masaži važan za zdravstvene učinke aromaterapijske masaže

Podijelite s prijateljima