sto je kiropraktika

Što je kiropraktika i manualna terapija, osnovni principi i pravila u manualnoj terapiji 

Što je kiropraktika?

Kiropraktika je manualna tehnika koju karakteriziraju brze i kratke (engl. High Velocity & Low Amplitude) pasivne mobilizacije i manipulacije kralježnice i sinovijalnih zglobova, kada manualni terapeut ustanovi da postoji blok intervertebralnog segmenta i/ili subluksacija sinovijalnog zgloba. Tijekom kiropraktičke manipulacije često se čuje specifičan “klik” zbog namještanja iščašenog segmenta zgloba. Kiropraktiku mogu provoditi samo školovani manualni terapeuti koji manipulacije kralježnice i zglobova moraju izvodi po pravilima struke i u  „sigurnoj zoni“ - što znači da prije manipulacije trebaju provesti klinički pregled i ustanoviti indikaciju za kiropraktičku manipulaciju. Moraju poznavati i uočiti kontraindikacije za manipulaciju,  kako bi izbjegli  i najmanju mogućnost ozljeđivanja.  Kod indiciranih poremećaja kiropraktikom se mogu dobiti brzi rezultati u smislu uklanjanja boli i popravljanja pokretljivosti.

Što je manualna terapija?

Manualna terapija je liječenje velikog broja čimbenika koji izazivaju bol i probleme sa pokretljivošću - usko specijaliziranim ručnim zahvatima ili manipulacijama na kralježnici, zglobovima i mekim tkivima  - ligamentima, mišićima i mišićnim fascijama.

Prema natpisu Nacionalnog instituta za zdravlje, manualna terapija je tehnika u kojoj praktičari koriste svoje ruke ili određena pomagala za primjenu kontrolirane sile na zglobove i meka tkiva s ciljem ublažavanja bolova i poboljšanja funkcije zglobova, ligamenata, mišića i živaca. Temeljena je na:

  • kliničkom razmišljanju, a uključuje diferencijalnu i funkcionalnu procjenu te
  • visoko specifični terapijski pristup
Koje se strukture tretiraju Cross friction tehnikom?

Cross friction je tehnika poprečne duboke mobilizacije i masaže mekih česti koju je osmislio engleski ortoped dr.Cyriax. Bolovi i ograničena pokretljivost u zglobovima nisu uvijek uzrokovani pomakom zgloba već ozljedom mekih česti (mišića, ligamenata, tetiva).

Cross friction je manualna tehnika kojom se brzo pomaže onima koji imaju bolove i ukočenost u leđima, vratu, ramenu i drugim regijama na tijelu kada je uzrok boli i ukočenosti u mekim čestima.

Koji su osnovni principi i pravila manualne terapije ?
  • Upotrebljava se takav pristup kojim se poštedno djeluje na svaki zglob izbjegavajući angularni pokret kakav koristi klasična kineziterapija.
  • Sve vrste manualne terapije moraju se kombinirati individualno kako bi završni rezultat bio uspješan, a cilj ostvaren.
  • Manualna terapija se može koristiti kao multimodalni pristup lokomotornom sustavu u kombinaciji s kineziterapijskim i fizikalnim procedurama i proprioceptivnim tehnikama.
  • Dijagnostika i terapija međusobno se isprepliću u tretmanu.
  • Prije provedbe bilo koje manipulativne tehnike neophodno je provesti  pre manipulativnu dijagnostiku.
Tečaj Manualna terapija i kiropraktika 

Kiropraktika je kompleksna teorija i tehnika ili metoda fizioterapije koja se uči cjeloživotno. Kada niste sigurni nemojte je primjenjivati jer se nikad ne smije naštetiti pacijentu. Posljedice loših i nestručnih manipulacija mogu biti vrlo opasne.

Tečaj Manualne terapije i kiropraktike u Učilištu Lovran – medical wellness akademiji vodi dr. Kazimir Mileusnić, spec.ortoped. iz Lovrana. Tečaj uključuje dijagnostiku - fizikalni pregled i  više vrsta manualnih tehnika: Kiropraktika-manipulacija kralježnice i zglobova, Cross friction (Cyriax), Trigger point i PIR (post  izometrijsko istezanje) kojima se uspješno pomaže kod bolova i poremećaja kralježnice, zglobova i mekih česti (ligamenti, mišići i mišićne  fascije). Poseban je naglasak stavljen na učenje i trening - kako kiropraktičke manipulacije provesti bez i najmanje mogućnosti ozljeđivanja - u tzv. „sigurnoj zoni“. Ovo je tečaj za fizioterapeute i ostale manualne terapeute.

Podijelite s prijateljima