Tradicionalna kineska medicina

Što je Tui na kineska masaža i akupresura?

Što je Tui na kineska masaža?  

U doslovnom prijevodu TUI NA = pritisak i trljanje zajedno,  guranje i držanje. Baš kao i Shiatsu masaža vodi porijeklo iz tradicionalne medicine Dalekog istoka - Kine i Japana.

Tui na masaža se koristi stoljećima u Kini u okviru Tradicionalne kineske medicine. Riječ je o kombinaciji masaže, akupresure i preko 30 različitih manualnih pokreta na meridijanima i akupresurnim točkama u svrhu  uklanjanja blokada u protoku energije. 

Otklanjanjem blokada u protoku Qi-a ili vitalne energije, u organizam se vraća ravnoteža, što pomaže liječenju mnogih bolesti, dovodi do poboljšanja zdravlja i vitalnosti.

Kojim zdravstvenim tegobama pomaže Tui na masaža ?

Tui na masaža pomaže kroničnim bolovima koštanog i mišićnog sustava: bolovi u leđima, vratu, zglobovima, teniski lakat i još mnogim drugim. Pomaže u liječenju glavobolja, sinusitisa, alergija, debljine, zatvora, predmenstrualnog sindroma

Budući da tui na poboljšava i obnavlja protok qi energije, tretman  Tui na masažom i akupresurom - povoljno djeluje na cijelo tijelo, a ne samo na određena područja.

Tui na masaža je intenzivnija ili jača masaža od ostalih oblika masaže. Kod mnogih klijenata nakon masaže se javlja reakcija - poput umora, osjećaja izlomljenosti, pospanosti,  euforije. 

Kao i sa svim oblicima masaže, postoje određeni slučajevi u kojima Tui nu ne bi trebalo primijeniti. Bolesnici s osteoporozom ili problemima koji uključuju prijelome, ne bi trebali ići na Tui na masažu. Ne preporuča se za bolesnike sa težim bolestima srca i krvnih žila, osobama s zaraznim bolestima, problemima s kožom ili otvorenim ranama.

Povijesni razvoj Tui na kineske masaže 

Podaci o teoriji i praksi Tui na masaže datiraju od prije 2.000 godina, od vremena «ratujućih država«, kad se spominje kao široko rasprostranjena sistemska  upotreba manualnih metoda, kombinirana sa samomasažom, terapijskim vježbama, prehranom, akupunkturom.

Tui na masaža se spominje u doba dinastije Ming, kada se navodi: jedan se pacijent oporavio od križobolje nakon što ga je liječnik “lupkao i udarao” po nogama i leđima….

U narodu su liječnike koji su metodama lupkanja, tiskanja, guranja i udaranja liječili pacijente zvali  «gospodin Mo» (udarac).

U početku se Tui na masaža provodila preko odjeće ( kao i Shiatsu masaža ), Naknadno se Tui na masaža baš kao i danas počela provoditi s “medicinskom ili tigrovom masti” s direktnim kontaktom ruku terapeuta s kožom  pacijenta.

Tečaj Tui na masaže i drugih metoda Tradicionalne kineske medicine

Fizikalne metode  TKM medicine su: Tui na kineska masažaTui na terapijaCupping masaža,   Refleksna masaža stopala,   Akupunktura i Laser Akupresura .                                                      

Organiziramo vrhunske edukacije - tečajeve  iz područja Tradicionalne kineske medicine koje vodi  dr. Milenko Ristić – specijalist TKM koji se školovao i radio u Kini i Srilanci,  suosnivač je tvrtke Beladona koja je školovala tisuće polaznika iz područja Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije (od 1988).

Autor: Jelica Popić, dr.med., TKM učitelj – Učilište Lovran – ustanova za obrazovanje odraslih 

Podijelite s prijateljima