autogeni trening

Upoznajte ‘kralja alternativne medicine’: Autogeni trening

Autogeni trening vrlo je široko koristan, pa je tako poznata njegova primjena u medicini, psihologiji i psihoterapiji, ali i u sportu, obrazovanju, i svakodnevnom životu…

Zašto je autogeni trening našao svoju primjenu čak i u NASA-i i to u prilagođavanju astronauta nultoj gravitaciji, zrakoplovnim kompanijama prilikom savladavanja stresa i vremenskih razlika kod posade aviona, u mornarici tijekom vježbi za preživljavanje?

Zašto se autogenim treningom služe pisci, muzičari, umjetnici, plesači kao i djelatnici koji su izloženi stresnim i opasnim situacijama poput zdravstvenih radnika, policajaca ili djelatnika u pravosuđu? U obrazovanju profesori, učitelji, studenti ili učenici koji su polaznici autogenog treninga pokazali su odlične rezultate u intelektualnom radu, međuljudskim odnosima i kreativnosti. Mora da je riječ o moćnoj tehnici… I doista jeste!

MOĆNA TEHNIKA KOJA DJELUJE

Osobno sam autogeni trening započeo prakticirati još u studentskim danima odnosno prije više od 35 godina. U ono vrijeme prije interneta nije bilo jednostavno pronaći informaciju koja bi vas ‘zagolicala’. S druge strane, kaže se da se život potrudi ponuditi nam ono što nam je za osobni rast potrebno.Tako je i autogeni trening pronašao put do mene, tjednima smo ga grupno prakticirali pod vodstvom zagrebačkog psihijatra dr. Vladimira Grudena. I kako mladost zna biti otvorenija za novo, autogeni trening mi je savršeno „sjeo“ i bio na neki način preteča i priprema za ulaz mnoštvu drugih tehnika iz alternativne medicine.

100% PRIRODNA, ZNANSTVENO UTEMELJENA METODA

Autogeni trening je prirodna, znanstveno utemeljena metoda mentalne koncentracije, autosugestije, opuštanja i jačanja duševnih i tjelesnih snaga. Omogućuje osobi da ublaži napetost psihičke i fizičke prirode s ciljem dovođenja tijela u balans.

Riječ “autogeni” dolazi iz grčkog, a znači “samovodeći” i kao što samo ime sugerira, autogeni trening je tehnika vježbanja koja se provodi samostalno, odnosno, oni koji slijede ovu metodu sami je stavljaju u primjenu pod vodstvom stručnjaka. Nakon što su jednom naučene, vježbe se mogu prakticirati bez voditelja. Tehnika izvođenja je jednostavna, univerzalno primjenjiva, dostupna praktički svima pa je broj praktikanata u svijetu već nekoliko milijuna.

Cijeli članak pročitajte na portalu wellness.hr na linku

 

Podijelite s prijateljima