anatomija koze

Anatomija kože – Otkrijte sve o njezinoj građi i funkciji

U svijetu ljepote i zdravlja, koža igra ključnu ulogu. Ona nije samo vanjski pokazatelj našeg zdravlja, već je i prva linija obrane našeg tijela od vanjskih utjecaja.

Da bismo razumjeli važnost kože i kako pravilno brinuti o njoj, ključno je razumjeti njezinu građu i funkciju.

Građa kože:  

Koža se sastoji od tri glavna sloja: epidermisa, dermisa i subcutisa.

 • Epidermis: Ovo je vanjski sloj kože koji štiti tijelo od vanjskih utjecaja. Sadrži slojevito raspoređene stanice, uključujući keratinocite koji pomažu u stvaranju fizičke barijere i melanocite koji proizvode melanin, pigment koji daje boju koži.
 • Dermis: Dermis se nalazi ispod epidermisa i sadrži krvne žile, živčane završetke i kolagenska vlakna. On igra ključnu ulogu u zaštiti tijela od vanjskih iritacija te osigurava hranjive tvari za gornje slojeve kože.
 • Subcutis: Ovaj sloj se nalazi ispod dermisa i sastoji se od rahlog vezivnog tkiva, masnih stanica i mišića. Subcutis pruža zaštitu, podršku i regulira temperaturu tijela.

   Funkcije kože

   Koža obavlja niz važnih funkcija, uključujući:

   1. Fizička barijera: Koža sprječava gubitak vode, elektrolita te štiti organizam od fizičkih, kemijskih i mikrobioloških utjecaja.
   2. Regulacija temperature: Koža se prilagođava promjenama temperature kako bi očuvala tjelesnu ravnotežu.
   3. Sinteza vitamina D: Koža igra ključnu ulogu u proizvodnji vitamina D kada je izložena sunčevoj svjetlosti.
   4. Izlučivanje šetnih tvari: Putem odbacivanja rožnatog sloja, kao i kroz žlijezde lojnice i znojnice, koža pomaže u eliminaciji štetnih tvari iz tijela.
   5. Osjet: Koža sadrži osjetne receptore koji omogućuju percepciju dodira, pritiska, temperature i boli.
   6. Obnavljanje: Koža je sposobna zacijeliti rane i obnavljati oštećena područja.

        Važnost kozmetičke njege i znanja o koži

        Briga o koži nije samo estetsko pitanje, već i pitanje zdravlja. Kozmetička njega lica ne samo da poboljšava izgled kože, već i održava njezinu funkciju i zdravlje. Razumijevanje građe i funkcije kože ključno je za pravilnu njegu.

        Na  programu školovanja za kozmetičku njegu lica, uči se o slojevima kože, njezinim funkcijama te metodama i proizvodima za njegu kože. 

        Naučiti ćete prepoznati tipove i probleme kože lica, tehnike mehaničkog i dubinskog kozmetičkog čišćenja lica, masažu lica i upotrebu preparata za kozmetičku njegu lica.

        Zapamtite, koža nije samo površinski organ. Ona je temelj našeg zdravlja i ljepote. Stoga, uložite u njezinu njegu i educirajte se o njezinoj građi i funkciji.

        PRIJAVI SE

        Podijelite s prijateljima