bradavice na stopalima

Bradavice na stopalima – što poduzeti? 

Naša nas stopala nose kroz život. Zahvaljujući njima radimo, bavimo se sportom, zabavljamo se, plešemo i uživamo u životu. Ponekad su bolna, natečena, umorna i trebaju opuštanje i njegu.

Kako prepoznati bradavice na stopalima

Bradavice na stopalima (verrucae plantares) su tvrde, zrnate izrasline koje se obično pojavljuju na petama ili prednjem dijelu stopala, odnosno na područjima na kojima je najveći pritisak. Taj pritisak također može uzrokovati da bradavice rastu prema unutra stvarajući tako tvrdi, debeli sloj kože.

Uzroci bradavica na stopalima

Bradavice su uzrokovane infekcijom humanim papiloma virusom u vanjskom sloju kože na nogama.

Postoji više od 100 tipova HPV-a, ali samo nekoliko uzrokuje bradavice na stopalima. Druge vrste HPV-a uzrokuju bradavice na drugim područjima vaše kože ili sluznicama.

Imunološki sustav svake osobe reagira drugačije na HPV. Bradavice se ne razvijaju kod svake osobe koja dođe u kontakt s virusom. Čak i ljudi u istoj obitelji reagiraju na virus drugačije.

HPV sojevi koji uzrokuju bradavice na stopalima nisu vrlo zarazni, dakle virus se ne prenosi lako izravnim kontaktom s jedne osobe na drugu. Premda to uspijeva u toplim i vlažnim sredinama. Prema tome, lako je zaraziti se virusom na bazenima ili u svlačionicama.

Kako se virus širi, tako je i pojava većeg broja bradavica moguća.Virus pronalazi put najlakše na pukotinama u suhoj koži, posjekotinama ili ogrebotinama, te na mokroj, mekanoj i krhkoj koži.

Osobe koje imaju slabiju cirkulaciju imaju često hladna stopala što pogoduje ovoj vrsti infekcije.

Simptomi bradavica na stopalima

Znakovi i simptomi bradavica na stopalima uključuju:

  • Male, mesnate lezije zrnatog rasta na dnu stopala
  • Tvrda, zadebljana koža (nalik na žulj) gdje je bradavica izrasla unutar kože
  • Crne točkice, nazivaju se sjemenkama bradavica, vrlo su male
  • Bol ili osjetljivost prilikom hodanja ili stajanja

Liječenje bradavica na stopalima

Većina bradavica na stopalima nestaje bez liječenja, iako to može potrajati godinu ili dvije. Ako su vaše bradavice bolne, a pritom se i šire, možete probati s lijekovima koje možete dobiti bez recepta. Možda će vam trebati mnogo ponovljenih tretmana prije no što se bradavice povuku, ali isto tako se one mogu ponovno pojaviti.

Ako se ne uspijete sami riješiti bradavica, tada je potrebno posjetiti liječnika. Mnogo liječnika preporučuje lijekove sa salicilnom kiselinom, u obliku pilinga. Oni također mogu stimulirati sposobnost vašeg imunološkog sustava da se bori protiv bradavica.

Postoji i metoda zamrzavanja bradavica. Ona se obavlja u liječničkoj ordinaciji i uključuje primjenu tekućeg dušika na samoj bradavici, bilo u spreju ili vatom. Pri prvoj takvoj metodi, liječnik će vam vjerojatno primijeniti lokalnu anesteziju na zahvaćeno područje kako bi se izbjegla bol.

Virusne bradavice na stopalima ne zahtijevaju posebnu intervenciju liječnika, ne spadaju u ozbiljnu zdravstvena bolest ali mogu uzrokovati nelagodu te bol prilikom hodanja ili  stajanja i savjetujemo da ih uklonite. Ako tretmani koji sami primjenjujete nisu učinkoviti, potrebno je posjetiti liječnika kako biste ih uklonili.

Tečaj Estetska pedikura - njega stopala

Estetska pedikura podrazumijeva odstranjivanje zadebljale kožice na petama i stopalima, odstranjivanje kožice oko noktiju te uređivanje noktiju.

Naučite  vještinu  estetske pedikure - steknite novi zanat u Učilištu Lovran – Medical wellness akademiji, upišite tečaj Estetske pedikure – njege stopala.


PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima