Četiri najzastupljenije masažne tehnike u fizioterapiji i wellnessu

Klasična ručna masaža, Limfna ručna drenaža, Sportska masaža i Aromamasaža su četiri najpopularnije masaže u fizioterapiji i wellnessu.

Profesionalni maser i fizioterapeut treba pozvati indikacije i kontraindikacije za svaku vrstu masaže, pravilno izvoditi pokrete specifične za svaku pojedinu masažu,  te znati usmjeriti masažu na ciljani problem i potrebu klijenta ili pacijenta, vodeći računa o pravilima o smjeru, dinamici, trajanju masaže  i prilagodbi intenziteta masaže.

U sljedećem tekstu saznajte učinke i osnovne činjenice o pojedinim vrstama masaža:

 • Klasična masaža – je osnovna masaža koju svaki profesionalni maser i fizioterapeut treba imati u svojoj ponudi masaža. Klasična ručna masaža je jedna od najučinkovitijih metoda koja je prvenstveno namijenjena liječenju i ublažavanju raznih bolnih stanja koštano mišićnog sustava – od bolova u vratu i leđima, rukama i nogama, glavobolja, migrena, istegnuća, stanja nakon operacija i ozljeda. Masažom se postiže bolja cirkulacija u tretiranom području, bolja opskrba kisikom, ubrzanje metabolizma, smanjenje mišićnog tonusa, itd…Intezitet masaže treba biti prilagođen bolnom mjestu i potrebno je veliko iskustvo i predanost za uspješno obavljanje ove tehnike.
  Na tečaju Klasične ručne masaže profesionalni maser, wellness terapeut i fizioterapeut, će naučiti izvoditi pokrete: glađenje, trljanje, gnječenje i skup pokreta (lupkanja, sjeckanje, vibracije, štipkanja). Naučiti će se pridržavati procedura i pravila za izvođenje klasične ručne masaže: smjer, pritisak, ritam, vrijeme.

 

 • Limfna ručna drenaža – je manualna tehnika koja se koristi u medicini i kozmetici. U rehabilitaciji i fizioterapiji limfna ručna drenaža je terapijska metoda koja pomaže ukloniti zastoje limfe nastale uslijed različitih patologija – glavobolja i migrena, upala sinusa, uklanjanje limfnog edema nakon određenih kirurških ili estetskih zahvata (liposukcija, rak dojke i prostate),  nakon sportskih i drugih ozljeda mišića i zglobova … nakon plastičnih operacija (npr. lice, vrat, trbuh, bedra itd.), jer smanjuje bol, modrice i otekline
  U kozmetici i wellnessu limfna ručna drenaža se provodi kod tretiranja edema na licu (podočnjaci), u tretmanu celulita, za otklanjanje umora i tzv. pojavu „teških nogu“,  za opuštanje i detoksikaciju organizma.
  Na tečaju limfne ručne drenaže po dr Vodderu, profesionalni maser, wellness terapeut i fizioterapeut će naučiti izvodi  LRD pokretima:  „glađenja“, „stojeći kružni“,  „davanja“, „pumpanja“ #dvostruko pumpanje“ „zaokretni“. Naučiti će procijeniti vrstu i stanje limfnog edema, poznavati i slijediti pravila o redoslijedu, pritisku i ritmu limfne ručne drenaže.
 • Sportska masaža – pomaže u održavanju bolje kondicije tijela, sprječavanju ozljeda i gubitku pokretljivosti, liječenju i vraćanju mobilnosti povrijeđenom mišićnom tkivu, fascijama, tetivama i ligamentima. Izbor pokreta masaže ovisi o tome da li se masaža izvodi prije ili poslije treninga ili takmičenja, kao i u ovisnosti o vrsti i mjestu sportske ozljede. Znate li da su pokreti sportske masaže osim za sportske ozljede efikasna metoda liječenja bolnih stanja koštano mišićnog sustava različitih etiologija.
  Na tečaju sportske masaže profesionalni sportski maser će naučiti manualne tehnike: funkcionalne masaže, deep friction, PIR (postizometrijska relaksacija) ili izometrijsko istezanje mišića i limfnu ručnu drenažu.

 

 • Aroma relaksacijska masaža – je aromaterapijska metoda i wellness masaža bazirana na primjeni toplih mješavina eteričnih i biljnih ulja za masažu. Masaža toplim aroma uljima je najpopularnija holistička masaža – pomaže opuštanju od stresa, nesanici, opuštanju napetosti i bolova u mišićima i zglobovima.
  Na tečaju Aroma relax masaže profesionalni maser, wellness terapeut i kozmetičarka – će naučiti aroma relax masažu provodi dugim, sporim i dubokim pokretima koji su kombinacije tehnika švedske masaže, limfne ručne drenaže, akupresurne i shiatsu masaže. Naučiti će metode izbora eteričnih ulja (aroma coaching)  i pravilnu pripremu mješavina za masažu u skladu s indikacijskim područje pojedinih aktivnih tvari iz aroma esencija

 

Izvori:

 • Arthur Jacomet Carrasco (2018): Anatomija i sportska masaža, Data status
 • Joan Johanson (2001.): Umjetnost liječenja sportskom masažom, Gopal
 • Clare Maxwell-Hudson ( 1990.): Masaža za opuštanje, Cankarjeva založba
 • Kavanagh, W.: Osnove masaže. Profil, Zagreb, 2010.
 • Hrvatska udruga fizioterapeuta.: Temelji medicinske masaže, Zagreb, 1998.
 • Halepović Đečević, D. Kaliterna: Primijenjena kozmetika, Medicinska knjiga, 2012.
 • https://www.asoo.hr/obrazovanje/obrazovanje-odraslih/metodologija-izrade-programa-obrazovanja-odraslih/ , 30.lipanj, 2023.

Podijelite s prijateljima