cupping

Cupping masaža

Rana povijest

Najranije korištenje cupping  je zabilježio poznati taoistički filozof, alkemičara i travar, Ge Hong (281-341 p.n.e). Metoda je opisana u knjizi Priručnik – recepti za hitne slučajeve , u kojima su se čaše – zapravo životinjski rogovi koristili se za pražnjenje gnojnih rana – poznat po nazivu jiaofa , ili rog tehnika.

U knjizi dinastije Tang, cupping je propisan za liječenje plućne tuberkuloze. U novije vrijeme, Zhao Xuemin, tijekom dinastije Qing, je napisao Dodatak Materi-i Medici, uključujući i cijelo poglavlje o “vatri jar Qi” ( huoquan Qi ) –  koristeći čaše od bambusa ili keramike, u ublažavanju glavobolje uzrokovane hladnim vjetrom  – BI sindrom.

Indikacije za primjenu

Cupping metodom eliminiramo vanjske patogene faktore poput vjetra, hladnoće i vlage.

Također se preporuča u terapiji ostalih tegoba uzrokovanih hladnoćom i vjetrom poput vrtoglavica, bolova u trbuhu, noćnog mokrenja, lumbago, lumboishialgija. Ventuza terapija pomaže jer izvlači hladnoću iz kanala.

MODERNI cupping

Tijekom 20. stoljeća, uvedene su staklene ili plastične čaše. Zrak se iz staklenih čaša može izvući paljenjem vate namočene u alkohol ili svijeće. Na kraju 20.stoljeća pojavile su se ventuze od plastičnih materijala sa otvorom na vrhu kroz koji se isisava zrak sa pumpom (u kompletu). Ventuze se postavljaju fiksno na izabrane akupresurne točke ili se vrši masaža najčešće duž meridijana.

U praksi koža ispod čašice se zacrveni ili promjeni boju – hematom. Kako bi se omogućilo lako kretanje/klizanje čaše po koži može se na kožu nanijeti ulja za masažu.

Općenito, čaša ostaje na mjestu oko 10 minuta (tipičan raspon je 5-15 minuta). Koža postaje crvena zbog naglog priliva krvi u regiju – negativni tlak ispod čaše. Čaša se skida sa puštanjem malo zraka iz ventila ili se sama odlijepi od površine kože.

Kontraindikacije za cupping su: područja kože koje su upaljena, rane i promjene na koži, visoka temperatura, konvulzije ili grčevi ili lagano krvarenje (tj. patološka razina niskih trombocita), te postavljanje ventuza na trbuh i donji dio leđa tijekom trudnoće.

Kretanje ventuze ili masažu primjeniti samo po mišićima, paziti da se ne prelazi preko koštanih rubova-jer se brzo gubi negativni pritisak i ventuza otpada.

Tehniku Cupping masaže ili masaže ventuzama cijelog tijela možete naučiti u Učilištu Lovran – ustanovi za obrazovanje odraslih  

Podijelite s prijateljima