edem-koljena

Edem koljena – što učiniti ?

Oteklina, ponekad nazvana i izljev ili voda u koljenu, signalizira probleme s koljenom. Kada blagi osteoartritis koljena, burzitis koji nije uzrokovan infekcijom ili manja ozljeda uzrokuje oticanje, to se obično može liječiti kod kuće medikamentima i RICE terapijom. Oteklina koja dugo traje ili je praćena jakom boli i drugim ozbiljnim simptomima zahtjeva medicinsku pomoć.

KADA SE OBRATITI LIJEČNIKU?

U većini slučajeva blagi i umjereni edem koljena se može liječitit kod kuće. Trebate potražiti liječničku pomoć u ovim situacijama:

  • Koljeno je jako otečeno ili ima izraženu abnormalnost
  • Koljeno ne možete u potpunosti ispružiti ili saviti
  • Koljeno je jako bolno unatoč primjeni analgetika
  • Ne možete se osloniti na koljenu i osjećate se kao da će vas koljeno „izdati“
  • Koža u području koljena postane topla ili crvena
  • Osoba ima temperaturu veću od 38°C
  • Oteklina je prisutna 3 i više dana

RICE TERAPIJA

Za kućnu njegu liječnici često preporučuju RICE terapiju – odmor ( Rest ), led ( Ice ), kompresija                       ( Compression ) i podizanje ekstremiteta ( Elevation ). Terapija se može kombinirati s lijekovima kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi.

Odmor – suzdržavanje od sporta i drugih aktivnosti 24 sata ili duže će dati vremena zglobu za oporavak. Nije preporučeno ni potpuno mirovanje. Treba pokušati lagano savijati i ispružati koljeno više puta dnevno za održavanje opsega pokreta.

Led – primjena hladnog obloga 20 minuta 3 – 4 puta dnevno može smanjiti oticanje i ubrzati oporavak. Led se ne smije primjeniti izravno na kožu.

Kompresija – stavljanje elastičnog zavoja  može pomoći u ograničavanju i smanjenju otekline.

Podizanje ekstremiteta – stavljanje noge u povišeni položaj prilikom sjedenja ili ležanja smanjuje protok krvi u rom području čime se manjuje upala.

Primjenom RICE terapije oteklina većinom prođe za 1 do 3 dana. Ukoliko je oteklina i dalje prisutna nakon primjene terapije ili se oticanje i bol pogoršaju obratite se liječniku.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, predavačica na programu Fizioterapeutski tehničar u Učilištu Lovran i fizioterapeut u Ortosan medical wellness centru


Fizioterapeutski tehničar

Osposobljavanje za provedbu fizikalne terapije različitim metodama i tehnikama.

Podijelite s prijateljima