energetska samomasaza

Energetska samomasaža 1. dio

Energetska samomasaža po principima Tradicionalne kineske medicine jednostavna je praktična tehnika samopomoći koja se može lako naučiti. 

Primjenjuje se u svrhu održavanja protočnosti životne energije i svih tekućina u organizmu. Pomaže uklanjanju napetosti i bolova u mišićima i zglobovima, popravlja cirkulaciju, opušta od psihičke napetost i čini Vas vitalnim i mentalno osvježenim.

Tradicionalna kineska medicina je tisuću godina stara tradicija liječenja koja pripada skupini naturopatskog ili prirodnog liječenja.

Samomasaža se po principima Tradicionalne kineske medicine provodi po regijama tijela po kojima protiču energetski meridijani.

Od šest Yang meridijana kroz koje protječe vitalna energija – tri se nalaze na vanjskoj strani noge i to meridjan želuca i žučnog mjehura. Na stražnjoj strani noge i uz kralježnicu prolazi meridijan mokraćnog mjehura, a tri Yang meridijana prolaze po vanjskoj strani ruke: tanko crijevo, trostruki grijač i debelo crijevo).

Od šest Yin meridijana kroz koje također protječe vitalna energija – tri se nalaze na unutarnjoj strani ruke od dlana do pazuha i to, srce, perikard i pluća, a tri na unutarnjoj strani noge i po trbuhu – slezena, bubreg i jetra.

Na glavi i licu su Yang meridijani, a na tabanu je Yin meridijan.

KAKO OTKLONITI ENERGETSKI DISBALANS 

Zbog blokada različitih uzroka, protok energija u meridijanima može biti usporen ili ubrzan tj. može je biti premalo ili previše. Manjak (deficit) ili višak (eksces) energije u pojedinom meridijanu šteti zdravlju i ometa brži i lakši oporavak od bolesti.

Previše energije u meridijanu se manifestira akutnim i oštrim bolovima koji se javljaju spontano ili na dodir. Višak energije u većem broju meridijana se manifestira sa  uzrujanosti, euforijom, ljutnjom, nesanicom, ubrzanim disanjem i ubrzanim radom srca, osjećajem vrućine, žeđi i općenito osjećajem opće napetosti u tijelu i umu.

Premalo energije u meridijanu se manifestira tupim dubokim bolom na lokaciji meridijana koji se može osjetiti spontano ili na dublji pritisak po meridijanu.

Manjak energije u većem broju meridijana se manifestira usporenošću pokreta i misli, apatijom, osjećajem tuge, brige, straha, osjećajem hladnoće u tijelu,  i općom slabinom u tijelu i umu.

Želite li ukloniti višak energije u meridijanu primijenite brze i površne pokrete trljanja po meridijanima, a želite li ukloniti manjak energije u meridijanima primijenite pokrete pritiskanja i dubljeg gnječenja tkiva po kojem protječe meridijan.

Svaki čovjek instinktivno primjenjuje masažu pokretima glađenja, gnječenja, trljanja i protresanja kada osjeti potrebu da opusti ili ukloni napetost i bol u nekom dijelu tijela

Ciljane pokrete samomasaže po principima Tradicionalne kineske medicine naučite u slijedećem nastavku.

Podijelite s prijateljima