hidroterapija

Hidroterapija kod bolova uzrokovanih osteoartritisom

Svatko tko je isprobao udobnost tople kupke vjerojatno je otkrio blagodati hidroterapije. Osobe koje pate od osteoartritisa koji uzrokuje bolove u kukovima, leđima i koljenima vjerojatno su već isprobale i osjetile koristi primjene toplih kupki. Također, je potrebno redovno Vježbanje kako bi se održala fleksibilnost, smanjili bolovi te usporilo napredovanje osteoartritisa. S obzirom da klasično vježbanje može biti bolno, kod osoba koje boluju od osteoartritisa preporučena je hidrokineziterapija, odnosno vježbanje u bazenu.

Bazen pruža idealno okruženje za vježbanje jer djelovanje uzgona neutralizira gravitaciju čime se smanjuje djelovanje sile na bolne zglobove i kralješnicu. Kada je tijelo uronjeno do razine vrata uzgon podržava 90% tjelesne težine, a ako je uronjeno do razine struka uzgon i dalje podržava 50% tjelesne težine.

Prednosti hidroterpije

Pacijenti koji pate od bolova uzrokovanih osteoartirtisom često ne mogu izvoditi vježbe „na suhom“ jer im uzrokuju pogoršanje bolova. Međutim, blage kretnje u vodi poboljšavaju fleksibilnost, snagu i izdržljivost. Primarni cilj vježbanja u bazenu je da pacijenti nauče nove načine kretanja, odnosno da se mišićno koštani sustav prilagodi trenutnom stanju zglobova.

Osobe koje imaju osteoartritis kralješnice imaju veliku korist od hidroterapije. Osteoartritis nastaje kada dođe do poremećaja zglobne hrskavice između kralješaka što uzrokuje upalu te bolove pri sjedenju, stajanju i hodanju, odnosno pri bilo kakvoj aktivnosti koja stvara pritisak na kralješnicu. Prema tome, djelovanje uzgona u bazenu sa toplom vodom ublažava trenje između bolnih zglobova, posebno u donjem dijelu leđa i vratu.

Imerzija tijela također odlično djeluje na smanjenje bolova, neovisno o djelovanju uzgona. Hidrokineziterapija ima i vrlo važne učinke na kardiovaskularni sustav time što poboljšava rad srca i omogućuje bolju cirkulaciju u mišićima i zglobovima, olakšava oporavak te osnažuje.

Primjeri vježbi u bazenu

Mnoge vježbe koje se izvode u vodi su slične vježbama istezanja i vježbama sa otporom koje se izvode „na suhom“, sa izuzetkom da se koristi blagi otpor vode, a ne sila teža.

Neke od najpopularnijih vježbi su:

  • istezanje stražnje lože i donjeg dijela leđa tako što se lagano podižu koljena prema prsima ili istezanje gornjeg dijela leđa i vrata tako da se soji uz rub bazena te naginje prema naprijed pridržavajući se za rub.
  • vježbe jačanja koje uključuju korištenje pjenastih štapova
  • aerobik u vodi, hodanje u vodi, sporo trčanje u plitkom bazenu
  • Ai Chi ( oblik Tai Chi-a ) razvijen posebno za vježbe u vodi koje razvijaju snagu, ravnotežu i gipkost zglobova kroz spore i nježne pokrete, s naglaskom na relaksaciju i kontrolu disanja

Autor:  Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima