erasmus

Hrvatska i Češka zajedno u edukaciji kadrova za zdravstveni turizam

Učilište Lovran u suradnji sa srednjom medicinskom i Višom školom u Češkoj dogovara nove projekte kroz Erasmus plus.

Zdravstveni turizam je najbrža rastuća grana turizma u svijetu koja na globalnoj razini raste po stopi između petnaest i dvadeset posto godišnje. Ponuda zdravstvenog turizma utemeljena je na pružateljima wellness, medicinskih i lječilišnih usluga.  Odlična je vijest da trenutno u Hrvatskoj 10 000 zaposlenih ostvari oko 300 milijuna eura prihoda od usluga u zdravstvenom turizmu i to bez uključene vrijednosti noćenja. Iz tih se podataka može iščitati da se za sektor zdravstvenog turizma traži „radno mjesto više“.

Kao što se razvija potreba za dodatnim zapošljavanjem tako se i na to vezuje potreba za otvaranjem obrazovnih ustanova koji bi taj kadar kvalitetno osposobili.

U Učilištu Lovran – Wellness i Dental Akademiji, mogu se ponositi činjenicom da su tu potrebu prvi prepoznali te su pod vodstvom dr.med. Jelice Popić, inače i začetnice prvog wellnessa u Hrvatskoj, započeli s educiranjem kadrova za zdravstveni i wellness turizam.

Priča Wellness Akademije prepoznata je od strane srednje medicinske i Više zdravstvene škole iz Češke koja se nalazi unutar prostora termi Češke Budejovice.

U sklopu europskog projekta  Erasmus plus, češka škola ponudila je Učilištu Lovran suradnju, tijekom  koje bi, nastavnici i učenici ove hvaljene obrazovne ustanove iz Češke, stručnu praksu i dodatnu edukaciju, upravo iz wellness pristupa zdravlju i wellness tehnika masaže, autogenog treninga, aromaterapije, proveli u hrvatskoj Wellness akademiji – Učilištu Lovran.

Delegacija od dva profesora, na čelu s ravnateljem škole  Phdr. Karelom Štixom  i dva studenta gostovali su tako od 9. do 11.svibnja u Opatiji – Voloskom predstavili prijedlog suradnje i svoju školu.

Iz Učilišta Lovran ne kriju ponos  što su njihov rad i doprinos razvoju zdravstvenog turizma prepoznale relevantne školske ustanove u Europi. Veliko je to priznanje i dodatna promocija zdravstveno turističke ponude regije Kvarner u Republici Češkoj,  iz koje tradicionalno od samih početaka turizma, Hrvatsku posjećuje velik broj turista.

Učilište Lovran je proširilo svoju ponudu edukacija na način da, osim stručnih usavršavanja i osposobljavanja za wellness terapeute, masere, kozmetičare, liječnike i fizioterapeute, od prošle školske godine školuju se i 24 buduća dentalna asistenta i to na programu prekvalifikacije. S posebnim ponosom, iz Učilišta najavljuju, da se od jeseni, kroz prekvalifikaciju to jest obrazovanje odraslih,  planira upisati i prva generacija fizioterapeuta.

Valja naglasiti i to da se u sklopu projekta Erasmus plus  otvara  mogućnost da budući učenici Wellness Akademije stručnu praksu provedu upravo u Češkoj, kao i obratno.

Dogovor o sklopljenoj suradnji bit će potvrđen krajem rujna kada će delegacija Učilišta Lovran pod vodstvom ravnateljice dr.med. Jelice Popić  gostovati u Češkoj na zaključnom sastanku.

Autor : Nina Malnar Travaš

Podijelite s prijateljima