vjezbanje u trudnoci

Istine i zablude o vježbanju u trudnoći

Sada kada se nalazite u kako kažu najljepšem razdoblju života poželjno je i dalje nastaviti s vježbanjem ako ste i prije bili aktivni. Ili još jednostavnije- trudnoća može biti dobar razlog za početi se baviti nekom tjelesnom aktivnošću prilagođenom trudnicama. Ako ste u strahu, treba li nastaviti, odnosno započeti biti aktivan u nastavku slijede mitovi i zablude o tjelesnoj aktivnosti u trudnoći.

MIT: Ako niste bili tjelesno aktivni prije trudnoće, sada nije vrijeme za početak

ISTINA: Trudnoća je idealno vrijeme da budete aktivni. Nigdje u medicinskoj literaturi nije navedeno da je umjerena tjelovježba kao što je hodanje nesigurna. Prava opasnost je neaktivnost koja može dovesti do nakupljanja previše kilograma, visokog krvnog tlaka, bolova i većeg rizika za carski rez i gestacijski dijabetes. Oko 70 – 80 posto žena sa gestacijskim dijabetesom kasnije u životu razviju dijabetes tipa dva, a njihova djeca imaju veću vjerojatnost da budu pretili i razviju dijabetes. Ako nemate komplikacija u trudnoći, preporučeno je hodati 30 – 60 minuta dnevno umjerenim tempom sa pauzama za odmor.

MIT: Trening snage za vrijeme trudnoće može uzrokovati ozljede zglobova

ISTINA: Istina je da se u trudnoći povećava količina relaksina, hormona koji opušta ligamente kako bi pripremio tijelo za porod. Istraživanje je pokazalo da su vježbe snaženja niskog do umjerenog intenziteta sigurne, čak i za početnike. Intenzivan trening sa utezima može povisiti krvni tlak stoga je važno zadržati umjereni intenzitet i zaustaviti se na prvi znak vrtoglavice.

MIT: Ako ste sportski tip i bili ste intenzivno aktivni prije trudnoće sada morate intenzitet vježbanja svesti na minimum

ISTINA: Iako nitko ne preporučuje sprint u trudnoći, možete održavati svoj program dok vam vaše tijelo i vaš liječnik to dopuštaju. U ranoj trudnoći povećanje tjelesne temperature može biti štetno za fetus stoga pazite na hidrataciju i ne vježbajte na otvorenom prilikom velikih vrućina.

MIT: Trčanje tijekom trudnoće nije sigurno

ISTINA: Poskakivanje tijekom trčanja je sigurno za bebu jer ona „pliva“ u amnionskoj tekućini i ne osjeća udarce. Sve dok nema promjena na zglobovima i ligamentima možete nastaviti sa trčanjem. Neke trkačice mogu prakticirati trčanje i u viskom stupnju trudnoće, ali su na kraju čak i Olimpijske prvakinje prisiljene zbog osjećaja nelagode smanjiti intenzitet i prakticirati hodanje, vježbe u vodi i slično.

MIT: Ne smijete izvoditi vježbe za trbušne mišiće

ISTINA: Izvođenje trbušnjaka i ostalih vježbi u položaju na leđima nije potpuno sigurno nakon prvog tromjesečja. Vaša rastuća maternica može komprimirati donju šuplju venu, glavnu krvnu žilu koja vraća krv u srce, te potencijalno smanjiti protok krvi što može dovesti do osjećaja mučnine i vrtoglavice. Ali postoji mnogo načina kako vježbati tzv. core mišiće u stojećem ili klečećem položaju.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima