Kako imati zdrave zube

Zdravi zubi i zdrava usna šupljina su uvjet za očuvanje cjelokupnog zdravlja – za prehranu, govor i dobre socijalne kontakte.

Kako nastaje karijes ?

Najčešća mjesta nastanka zubnog karijesa su  grizne površine stražnjih zuba, kao i sva  mjesta na zubima koja se otežano i nedovoljno čiste, poput prostora između zuba ili loših postojećih ispuna u kojima se zadržava hrana.

Zubni plak uzrokuje nastanak karijesa. Zubni karijes nastaje uzajamnim djelovanjem četiri osnovna čimbenika: stanja zuba odnosno kvalitete cakline i cementa, prisutnosti mikroorganizama u zubnom plaku, sniženog pH sline (niži od 5,5) uslijed načina prehrane.

Simptomi karijesa

Najčešći simptomi koji mogu ukazivati na karijes su osjetljivost zubi na toplo, hladno i slatko. Prvi vidljivi znak zubnog karijesa jeste promjena boje zuba na mjestu pojave karijesa. Ponekad izvana karijes može izgledati poput točkice, a ispod površine cakline zapravo može biti izrazito velik i dubok. U početku nastajanja karijesa ( karijes u caklini)  osjetni simptomi ne moraju biti prisutni sve dok karijes ne prodre u dublje slojeve zuba. Kada karijes prodre dublje dolazi do podražaja živčanih nastavaka u dentinu, što se na podražaj slatkog, toplog ili jačeg žvakanja i zagriza osjeti kao zubobolja. Kada se karijes proširi i zahvati živac (zubnu pulpu), javlja se bol zuba koja nakon podražaja  (toplo, hladno) ne prolazi ili se bol javlja spontano, bez podražaja.

Kako spriječiti karijes ?

Redovito perite – četkajte zube: Četkanjem zubi mehanički se odstranjuju naslage na zubima koje, ako su dulje prisutne, utječu na nastanak karijesa. Zubi se peru oko tri minute nakon svakog obroka, pri čemu se trebaju četkati svi zubi, posebno oni stražnji, a ne samo oni u vidljivom području. Osim četkice za zube treba koristiti zubni konac ili interdentalne četkice za čišćenje prostora među zubima koji su nedostupni zubnoj četkici.

Smanjite unos hrane i pića koja sadržavaju šećer: Naime bakterije se hrane šećerima odnosno razgrađuju ih, pri čemu nastaju kiseline koje dovode do snižavanja pH vrijednosti usne šupljine i oštećenja cakline te nastanka zubnog karijesa. Za zdravlje zubi važno je jesti zdravu hranu bogatu bjelančevinama, vitaminima, mineralima, integralnim žitaricama i općenito hranu koja se ne lijepi za zube i koju treba duže žvakati poput voća i povrća.

Redovito posjećuje svoga stomatologa:  Svakih tri do šest mjeseci treba posjetiti doktora dentalne medicine koji će zube temeljito pregledati, spriječiti nezamijećeno širenje karijesa.

Zdravlje zuba kod djece

Djecu se od malih nogu uči navikama održavanja oralne higijene, svakodnevnom pranju zubi i izbjegavanju konzumacije slatkiša, gaziranih i ostalih slatkih pića koja mogu dugoročno utjecati na oštećenje zubi.  Od prve godine života ili od samog početka razvoja zubi djecu treba redovito voditi na pregled kod zubara radi praćenja razvoja i napretka razvoja zubi.

Učilište Lovran provodi program stjecanja srednje stručne spreme - prekvalifikacija i doškolovanje, za zanimanje dentalni asistent/dentalna asistentica.

Školovanje za dentalnog asistenta mogu upisati svi koji su ranije završili srednju školu i sada žele promijeniti zanimanje, svima koji nisu završili srednju školu ili su iz nekog razloga prekinuli ranije upisanu srednju školu i žele završili srednjoškolsko obrazovanje.

Iskoristite popuste za rane prijave!
U tijeku su upisi na program srednjoškolskog obrazovanja / prekvalifikacije za zanimanje Dentalna asistentica u Učilištu Lovran – ustanovi za obrazovanje odraslih.


PODIJELITE S PRIJATELJIMA