drzanje

Kako liječiti loše držanje tijela

Građa tijela

Sve je u našem tijelu povezano. Kosti se mogu promatrati kao građevni blokovi, povezani zglobovima i ligamentima. Mišići su obloženi fascijama, pomiču se i stabiliziraju kosti. Čak i ovaj jednostavan opis građe ljudskog tijela može pomoći da razumijete kako se može tretirajući jedan dio našeg tijela utjecati na njegov drugi dio

Loše držanje

Za potpuno i ispravno funkcioniranje mišićno-koštanog sustava ključna je relativna simetrija snage i duljine mišića, fascijalna napetost i pokretljivost zglobova.  Bez obzira imate li funkcionalno ili strukturalno disfunkcionalno držanje, pravilno držanje je ključno za sretno i zdravo tijelo. Loše držanje stvara umor mišića; naša tijela previše rade samo da bismo sjedili za stolom ili hodali cestom. To, zauzvrat, može stvoriti bol ili trajnu bol, grčeve i spazme u mišićima, aktivne trigger točke, ograničena pokretljivost ili trošenje okolnih ligamenata i zglobova. Pravilno držanje stvara manje stresa i naprezanja za tijelo, cirkulacija se može poboljšati, kvaliteta sna je obično veća, a ako sudjelujemo u vježbanju rizik od ozljeda je manji, snaga se poboljšava i osjećamo dobrobiti puno više.

Liječenje lošeg držanja

Neke će posturalne disfunkcije biti funkcionalne, a druge strukturne. Ovdje se liječenje može jako razlikovati od jednog do drugog pacijenta. Funkcionalne disfunkcije znače da su se meka tkiva prilagodila skraćivanjem ili produljenjem. 

Oslobađanje mekog tkiva, manualnim tehnikama cross friction i funkcionalne masaže i posturalne procjene mogu pomoći ovim promjenama.

Strukturne disfunkcije znače da su zglobovi zakočeni i oštećeni. Ove promjene mogu se razviti s godinama jer naša tijela prirodno degeneriraju ili je to nešto s čime se pacijent rađa. Iako terapeuti to ne mogu promijeniti, meka tkiva će i dalje biti pogođena, a njima se može pomoći – tehnikama funkcionalne masaže, trriger point tehnikom, vježbama istezanja i naravno edukacijom pacijenta o pravilnom držanju, hodanju, sjedenju, ležanju i svakodnevnom vježbanju. 

TEČAJ MANUALNA TERAPIJA I KIROPRAKTIKA

Što ćete naučiti na tečaju:

Na tečaju ćete saznati koji su uzroci bolova u leđima, kralježnici, zglobovima, mišićima i ligamentima, indikacije i kontraindikacije za manualnu terapiju i manipulaciju kralježnice i zglobova. Naučiti ćete što je igra zgloba, što je blok vertebralnog dinamičkog segmenta, te provesti fizikalni pregled i dijagnostiku. Naučiti ćete izabrati i na siguran način izvesti tehnike:

  • Kiropraktika i manipulacija kralježnice i zglobova
  • Cross friction (Cyriax)
  • Trigger point
  • PIR (postizometrijsko istezanje)

Poseban je naglasak stavljen na učenje i trening – kako kiropraktičke manipulacije kralježnice i zglobova provesti bez i najmanje mogućnosti ozljeđivanja – u tzv. „sigurnoj zoni“

PRIJAVI SE!

 

Podijelite s prijateljima