Kako odabrati i promijeniti zanimanje 

Odabir zanimanja je jedna od ključnih odluka u životu, a promjena zanimanja postaje sve uobičajenija. U ovom članku istražit ćemo najčešće greške koje činimo prilikom odabira zanimanja i kako ih izbjeći. Otkrit ćemo i važnost prave procjene sebe i pružiti vam korisne informacije o svijetu rada i zanimanjima.

Znate li da čak oko 50 posto učenika i studenata donosi odluku o promjeni zanimanja nakon završetka školovanja? Rijetko će se tko baviti samo jednim poslom u životu. Ljudi promjene i po nekoliko poslova, pa i zanimanja tokom svog radnog vijeka. I to nije loše. To je znak iskrenosti prema sebi i važan korak prema ostvarenju vlastitih snova. Uspjeh ne bi trebao biti samo u materijalnom smislu, već i u tome da radimo ono što volimo i u čemu se dobro osjećamo.

KOJE GREŠKE NAJČEŠĆE ČINIMO PRI IZBORU ZANIMANJA?

  • Površno procjenjujemo sebe i svoje mogućnosti
  • Ne pravimo razliku između želja, interesa i sposobnosti za određeno zanimanje
  • Nemamo dovoljno informacija o svijetu rada i zanimanja
  • Dopuštamo da drugi donose odluke umjesto nas
  • Nezainteresirani smo (odluku donosimo u posljednji trenutak, prepuštamo sve slučaju)

IZBOR ZANIMANJA NE SMIJE BITI NEPROMIŠLJENA ODLUKA I SPLET OKOLNOSTI

Izbor zanimanja jedna je od najvažnijih odluka u čovjekom životu. Dobar izbor budućeg zanimanja važan je iz razloga što radu posvećujemo većinu vremena: 8 sati dnevno, 5 dana tjedno, 35 – 40 godina života.

Profesionalna orijentacija je važna za učenike koji tek biraju svoje buduće zanimanje, ali isto tako je važna svakom pojedincu koji želi promijeniti svoj posao ili zanimanje – jer u današnje vrijeme izbor zanimanja nije više „izbor za cijeli život“.

Mijenjamo zanimanje jer se mijenjamo i sve više upoznajemo „pravog“ sebe, svoju osobnost, talente, sposobnosti i interese, kao i bolje prilike za razvoj karijere.

 PROCIJENITE SEBE

Različita zanimanja traže i različite osobine od nas. Čovjek je prilagodljiv, i uz određeni napor može obavljati različite poslove, no ovisno o njegovim osobinama neki će mu poslovi lakše ići od ruke i pružati mu više ličnog zadovoljstva. Poželjne osobine u zanimanju ovise o radnim zadacima i uvjetima u kojima se ti radni zadaci obavljaju. Svako zanimanje traži određeni sklop osobina, iz tog razloga bitno je odrediti koje osobine mi posjedujemo, odnosno koja zanimanja bi bila u skladu sa našim osobinama.

Zato se zapitajte: Volite li ugoditi i pomagati drugima da se dobro osjećaju? Želite putovati svijetom i raditi u wellness turističkim objektima na Jadranskoj obali, u Austriji, Njemačkoj, Irskoj ili na cruseru u wellnessu,  fizioterapiji, dentalnoj ordinaciji, s sportašima? Ako je vaš odgovor pozitivan – onda je školovanje za wellness, kozmetička i medicinska zanimanja dobar odabir za nastavak školovanja ili promjenu zanimanja.

Dokazano je da je mnogo lakše obavljati poslove za koje imamo preferencije pri razmišljanju, kada koristimo svoj puni potencijal i uz jednako ulaganje energije odradimo puno više zadataka. To osigurava veće zadovoljstvo i dugoročnu motivaciju za rad i učenje uz rad.

PRONAĐITE PRAVE INFORMACIJE O ZANIMANJU I O ŠKOLI U KOJOJ SE MOŽETE ŠKOLOVATI ZA IZABRANO ZANIMANJE

Iskustvo je pokazalo da nikada ne treba koristiti jedan izvor informacija o zanimanju i školi u kojoj se možete školovati za izabrano zanimanje, jer svako ima svoju „istinu“.

Stoga budite znatiželjni – posjetite radna mjesta na poslu koji želite raditi a potom i školu u kojoj se možete školovati za posao koji vas ispunjava. Upoznajte buduće nastavnike i mentore, tražite da sudjelujete na nekom predavanju ili praktičnoj nastavi prije konačne odluke i upisa.

NIKAD NIJE KASNO ZA PROMJENU ZANIMANJA I OSTVARENJE SVOJIH SNOVA

Cjeloživotno obrazovanje je ključno u današnjem svijetu koji se brzo mijenja  – što nam kazuju podaci o polaznicima naše škole. Među 4.000 završenih polaznika svjedoci smo da su inženjeri, konobari, ekonomisti, tajnice, profesori postali wellness terapeuti, kozmetičari, dentalni asistenti, fizioterapeuti – da su se nakon završetka školovanja ostvarili u karijerama u sektoru zdravstva, wellnessa i kozmetici.

Odabir zanimanja je važan proces koji zahtijeva temeljitu procjenu sebe i pravu informiranost o različitim zanimanjima.

Nikada nije kasno za promjenu zanimanja kako bismo ostvarili svoje ciljeve i snove.

Budite hrabri, postavite realne ciljeve i slijedite svoje interese kako biste postigli uspjeh u karijeri koja vas ispunjava.

 

Autor: Jelica Popić dr.med., ravnateljica Učilišta Lovran 

Podijelite s prijateljima