Kako pravilno i profesionalno rašpati nokte?

Rašpanje noktiju umjesto rezanja, zatvara nokat, te sprječava ulazak nečistoća u nokat, te čini nokte ravnima i zdravima. Samo jedan pogrešan potez kod rašpanja noktiju dovoljan je za pucanje noktiju u budućnosti. Zato je izuzetno bitno svaki nokat pravilno izrašpati kako bi oni bili lijepo oblikovani, čvrsti i zdravi.

Prilikom oblikovanja noktiju rašpicom, profesionalna kozmetičarka ili nail tehničarka:

 • Dogovara s klijenticom oblik nokta
 • Izabire prikladnu rašpicu
 • Rašpa nokte samo u jednom smjeru, i to tako da prelazi tri puta u jednom, te tri puta u drugom smjeru. Rašpanje naprijed – natrag po noktu će izazvati krhkost i listanje.

Vrste rašpica za profesionalnu manikuru

Rašpice za nokte jedan su od važnijih alata svake profesionalne njege noktiju. Vrlo je važno da sama rašpica bude kvalitetna, a tehnika rašpanja pravilna. U suprotnom dolazi do pucanja noktiju i smanjenja njihove čvrstoće, što se kod profesionalne njege noktiju ne smije dogoditi.

Svaka rašpica ima drugačiju površinu koja je namijenjena određenim postupcima uređivanja noktiju, a profesionalnoj nail majstorici pomaže u bržem i učinkovitijem radu.

Prema namjeni rašpice za nokte dijelimo na dvije osnovne grupe.

 • rašpice za gel
 • rašpice za prirodne nokte

Nikada se na prirodnim noktima ne koriste rašpice za gel jer su one grublje i uništit će nokatnu ploču.

Rašpice za nokte razlikuju se po obliku i po granulaciji, odnosno oštrini i grubosti.  Iako je lijepa rašpica ugodna oku, njena granulacija bitnija je za savršen tretman. Takozvani „gritovi“, ili zrnca odnosno oznake na samoj rašpici, označavaju njenu oštrinu. Najblaža varijanta rašpice je polir blok koji služi za poliranje površine nokta.

 • 60-80 gritova – takva turpija za nokte je najtvrđa i namijenjena je za podešavanje duljine nadograđenih noktiju. Strogo je zabranjeno turpijati prirodne nokte takvom turpijom jer će doći do raslojavanja ploče nokta.
 • 100-150 gritova – turpija za nokte namijenjena je za brušenje površine umjetnih noktiju i njihovo oblikovanje.
 • 150-240 zrnaca. Takva rašpica za nokte ima prosječnu abrazivnost, ali je ipak namijenjena završnom turpijanju i oblikovanju umjetnih noktiju. Nije preporučljivo raditi s njom na prirodnim noktima, kako ne biste ozlijedili ploče nokta.
 • 240 zrnaca. Turpija za nokte ovog stupnja abrazivnosti prikladna je za apsolutno sve vrste prirodnih noktiju.
 • 240-400 zrnaca. Ova turpija za nokte je mekana, može se koristiti u završnoj fazi za podešavanje i poliranje prirodnih i umjetnih noktiju.
 • 400-900 zrnaca. Još mekša turpija koja omogućuje pripremu noktiju za proces poliranja. Pogodna i za umjetne i za prirodne nokte.
 • 900-1200 zrnaca. Ovoj vrsti turpija za nokte mogu se pripisati mikroabrazivi i pufovi koji će prirodnim i umjetnim noktima dati zrcalni sjaj.

Dakle, što su oznake veće, rašpica je blaža i idealnija za skraćivanje i oblikovanje noktiju. Neke rašpice imaju kombinirane oznake, poput 180/240 ili 100/180, a to znači kako je jedna strana oštrija. Znači, jednom stranom možeš oblikovati i prirodne nokte, drugom gel nakon njegove aplikacije.

Školovanje za profesionalnu manikuru

Edukacija i kontinuirani rad pomoći će ti da startaš s profesionalnim bavljenjem manikurom.

Tečaj Manikure u Učilištu Lovran  je osposobljavanje za poslove pružanja manikure s upisom u E-radnu knjižicu. Na tečaju manikure naučiti ćete osnovnu klasičnu i francusku manikuru, lakiranje gelom/trajnim lakom, nadogradnju i ugradnju noktiju. U cijenu tečaja manikure uključen  je set opreme i proizvoda za rad.

Nakon završetka edukacije za profesionalnu manikuru možete se  zaposliti u kozmetičkim salonima, wellness centrima ili se samozaposliti  – otvoriti vlastiti obrt ili tvrtku u sektoru osobnih usluga.

PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima