Kako psihološki postupci mogu pomoći pri ublažavanju boli 

U današnjem svijetu, mnogi ljudi suočavaju se s različitim vrstama boli, bilo da je riječ o kroničnoj ili akutnoj boli. Tradicionalni pristupi farmakoterapiji često nisu dovoljni ili imaju svoje nuspojave. U takvim situacijama, psihološki postupci mogu biti izuzetno korisni u ublažavanju boli i poboljšanju kvalitete života.

Važno je napomenuti da psihološki postupci neće uvijek potpuno ukloniti bol, ali mogu značajno poboljšati kvalitetu života i smanjiti potrebu za farmakoterapijom.

U ovom blogu saznajte nekoliko psiholoških tehnika koje se koriste za upravljanje boli.

  1. Terapija ponašanja / Bihevioralna terapija

Terapija ponašanja temelji se na ideji da je bolno ponašanje važan dio doživljavanja boli. Smanjenje ovog bolnog ponašanja putem različitih postupaka potkrepljivanja drugih oblika ponašanja može poboljšati podnošenje boli. Ova terapija fokusira se na promjene u načinu razmišljanja i reagiranju na bol.

  1. Placebo učinak

Placebo učinak dobro je poznat u farmakoterapiji i odnosi se na primjenu lažnog tretmana koji ne sadrži aktivne kemijske supstance. Ovaj efekt može biti moćan, jer pokazuje koliko je važna psihološka komponenta u doživljavanju boli. Vjerovanje u učinkovitost tretmana može sama po sebi pružiti olakšanje od boli.

  1. Opuštanje ili relaksacija

Opuštanje i relaksacija su tehnike koje pomažu postići tjelesnu smirenost i smanjiti fiziološku pobuđenost uzrokovanu boli. Tehnike poput dubokog disanja, meditacije i progresivne mišićne relaksacije mogu pomoći smanjiti napetost i bol.

  1. Biofeedback

Biofeedback je tehnika koja omogućava pojedincima da dobiju povratne informacije o svojim tjelesnim funkcijama, kao što su srčana frekvencija, tjelesna temperatura i elektromišićna aktivnost. Ova povratna informacija može pomoći ljudima da nauče kontrolirati svoje tijelo i smanjiti percepciju boli.

  1. Hipnoza

Hipnoza ili hipnoterapija koristi se za postizanje promjene svijesti i ublažavanje boli. Ovo prirodno stanje svijesti može pomoći pacijentima da se opuste i smanje osjećaj boli. Hipnoza se često koristi kao dodatak drugim terapijama.

  1. Postupci buđenja mašte i otklanjanja pozornosti

Usmjeravanje pažnje na rješavanje nekih problema ,ignoriranje boli, objektivno promatranje boli, npr. kao da se želi napisati naučni članak o boli, usmjeravanje pažnje na neki objekt u okolini uz njegovu detaljnu analizu.

Važno je napomenuti da se ove tehnike primjenjuju uz suradnju s stručnim i kvalificiranim osobljem.

Najveća pogreška koju možemo napraviti je pokazivanje nepovjerenja u iskaz bolesnika o intenzitetu boli, posebno kad ne postoji fiziološka osnova za bol. Empatija i podrška igraju ključnu ulogu u procesu ublažavanja boli.

Fizioterapeutski tehničari igraju ključnu ulogu u poboljšanju mobilnosti i smanjenju boli kod pacijenata, čineći njihov svakodnevni život kvalitetnijim.

Ako ste  zainteresirani za rad s pacijentima kako biste im pomogli povratiti pokretljivost, pomogli u smanjenju boli i kvalitetnijem životu? 

Ako je vaš odgovor da, onda je naš program za  fizioterapeutskog tehničara idealan za vas!

PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima