Kako se riješiti lošeg zadaha iz usta?

Znate li od kuda dolazi loš zadah i kako pronaći najbolje rješenje protiv ove neugodne pojave?

Loš zadah dolazi iz četiri glavna izvora:

  • Bakterije
  • Pušenje
  • Hrana i piće
  • Bolesti bubrega, želuca, ili druge teške sistemske bolesti

Ako ne pušite i ne bolujete od kronične bolesti, najvjerojatniji izvor lošeg zadaha su bakterije.

Zašto bakterije smrde

Bakterije su same po sebi bez mirisa. Zadah je uzrokovan izmetom bakterija. Bakterije pronalaze hranjive tvari na našim zubima, probavljaju te hranjive tvari, izvlače energiju potrebnu za razmnožavanje a potom… izlučuju plinove. Najčešći plinovi koje stvaraju bakterije su na bazi sumpora, a sumporne spojeve registriramo kao neugodne mirise.

Navike koje dovode do lošeg zadaha

Najčešći uzroci lošeg zadaha vezani su uz svakodnevne navike osobe, posebice higijenu:

  • Neredovito pranje zuba. Bakterije žive i razmnožavaju se u našem tijelu pa tako i u ustima i zubima – cijelo vrijeme. Kada se neredovito peru zubi, daje se bakterijama dovoljno vremena da se razmnože, izazovu upalu i zadah iz usta.
  • Nepravilno – brzo, snažno četkanje zuba. Ovo čini više štete nego koristi. Ako osoba četka velikom brzinom i pritiskom, to oštećuje zube, iritira desni i ostavlja mnoga područja neočišćena. Nadražene desni i oštećena caklina zuba su osjetljivije na bakterijske upale.
  • Ispiranje usta umjesto četkanja. Uvriježena je zabluda da je kod pranja zuba najvažnije nanijeti zubnu pastu na zube jer ona kemijski otapa bakterije. Slijedeći istu logiku, mnogi pogrešno vjeruju da upotreba jakih tekućina za ispiranje usta također može očistiti bakterije. U stvarnosti, najvažniji dio pranja zuba je mehanička radnja koju čine čekinje u četkici za zube.

  • Jeftinije, tvrđe četke. Još jedna zabluda je da tvrđe četke bolje čiste zube od mekših. Našim zubima tvrđe četkice čine više štete nego koristi. Najbolje četke za učinkovito čišćenje su mekane četke visoke gustoće.
  • Žvakaća guma. Iako je istina da žvakaća guma potiče protok sline, što zauzvrat može eliminirati dio bakterijskog otpada, to nije cijela priča. Neke gume za žvakanje zapravo mogu opskrbiti bakterije hranjivim tvarima koje su im potrebne za razmnožavanje, a druge mogu pogoršati bolesti povezane sa želucem, što će zauzvrat pogoršati loš zadah. Ako se jako oslanjate na žvakaću gumu, vodite računa o njenom sastavu.

Kako ukloniti neugodan zadah

Srećom, loš zadah može se smanjiti u roku od 1-2 tjedna ako osoba prilagodi svoje navike četkanja.

Kako efikasno i pravilno čistiti zube i usnu šupljinu  – pitajte Dentalnu asistenticu u vašoj zubnoj ordinaciji. Ona je zadužena u timu doktora dentalne medicine osim za asistiranje pri dentalnim zahvatima, upravo za edukaciju i obuku pacijenata – kako da adekvatno ili pravilno čiste zube i usnu šupljinu.

Podijelite s prijateljima