Kako spriječiti prerano ispadanje mliječnih zuba 

Prerano ispadanje mliječnih zuba usko je povezano s higijenom zuba i usne šupljine. Dentalni asistent ili dentalna asistentica ima važnu ulogu u edukaciji djece i roditelja koje će spriječiti prerano ispadanje mliječnih zuba kod djece.

Zašto djeca lako dobiju karijes na mliječnim zubima ?

Karijes je kod djece česta bolest zuba. Razvija se zato što je sloj cakline na mliječnim zubima upola manji od onog kod odraslih zuba. Također, zubna masa u mliječnim zubima je manje mineralizirana. Stoga mliječni zubi prerano ispadaju kada su zanemareni. To se dešava u slučaju nedovoljne oralne higijene. U tom slučaju kolonije bakterija rastu i sposobne su pretvoriti ostatke šećera iz hrane u kiseline koje su agresivne prema caklini i razvoju karijesa.

Ovaj proces je obično potpuno bezbolan i stoga lako može proći nezapaženo. U trenutku kada se pojavi bol, prekasno je za sprječavanje karijesa. Bol ukazuje da se oštećenje događa u dubljim slojevima zuba.

Higijena zuba i usne šupljine kod djece

U današnjem svijetu doista je nemoguće potpuno se osloboditi šećera u prehrani. Mnogi svakodnevni proizvodi bogati su šećerom. Zato je pravilna oralna njega ključ za očuvanje zdravlja mliječnih zuba.

Roditelji bi se trebali usredotočiti na očuvanje zdravlja mliječnih zuba svoje djece prvenstveno redovitim i pravilnim pranjem zuba, a zatim smanjenjem udjela šećera u prehrani djeteta na razumnu mjeru.

Zlatno pravilo je pranje zuba najmanje dva puta dnevno, pravilno i posjećivanje stomatologa barem jednom godišnje. Pod uvjetom da je prehrana vašeg djeteta uravnotežena, sasvim je u redu povremeno dozvoliti djeci pojesti sladoled, čokoladu i slatkiše, pod uvjetom da dijete temeljito opere zube ujutro i prije spavanja.

Dentalni asistent – stručnjak za oralnu higijenu djece

Dentalni asistenti koji imaju znanje, autoritet, vještine komunikacije i profesionalnu opremu - da pomognu djeci i njihovim roditeljima – da steknu navike pravilnog provođenja oralne higijene.

U dobi od 4 do 12 godina djeca stvaraju važne navike i percepcije koje će im poslužiti kao temelj za većinu odluka u odrasloj dobi. Ako dijete u ovoj dobi ne nauči pravilno održavati oralnu higijenu, velika je vjerojatnost da će kasnije u životu imati problema sa zubima.

Uloga dentalne asistentice u stomatološkoj ordinaciji je primjena modela dentalne prakse koji će omogućiti praćenje pacijentovih potreba, praćenje oralnog statusa, općenito praćenje zdravstvenih pokazatelja o oralnoj higijeni populacije.

Postani Dentalna asistentica ili asistent i razvij karijeru u sektoru dentalne medicine.

Iskoristi popust za rane prijave do 30.06.2023.

Prijavi se

Podijelite s prijateljima