investicijski forum

Life Style medicina

Drugi dan ‘Investicijskog foruma zdravlja i turizma Adriatic regije’ koji je održan prošli tjedan u Zagrebu počeo je s prezentacijama i panel diskusijom na temu ‘lifestyle medicine’ i važnosti preventivnih wellness metoda za očuvanje zdravlja i dugovječnosti.

Posebno me oduševilo izlaganje Dr. Mladena Golubića, direktora Centra za integrativnu i ‘lifestyle medicinu’, pri Wellness institutu Cleveland klinike. On je u svom izlaganju naglasio značaj načina života i uloge pojedinca u održavanju dobrog zdravlja, sprečavanju nastanka bolesti, a posljedično produljenju ljudskog vijeka. Istaknuo je da wellness životni stil kao i wellness turistička putovanja koja uključuju programe zdrave prehrane, rekreaciju,  i rehabilitaciju posljedica stresa – pomažu ljudima da ostanu i postanu zdraviji.

Što je life style medicina

Praksa lifestyle medicine uključuje mnoge javno zdravstvene pristupe, ali je prvenstveno klinička disciplina koja promiče stjecanje zdravih životnih navika koje pomažu očuvanje zdravlja i liječenje kroničnih nezaraznih bolesti. 

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će 2020. godine dvije trećine svih bolesti u svijetu biti uzrokovano odabirom životnih navika. Do 2030. godine procjenjuje se da će kronične nezarazne bolesti (NCD) izazvati 52 milijuna smrtnih slučajeva širom svijeta. Najveći izazov u rješavanju NCD-a je pomoći bolesnicima da promijene svoje zdravstveno zivotne navike. 

Jedan od prioriteta Glavne skupštine UN-a na visokom nivou je “smanjiti razinu izloženosti pojedinaca i populacije na zajedničke modifikacijske čimbenike rizika za kronične nezarazne bolesti,među kojima je pušenje, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost i štetna uporaba alkohola, uz istodobno jačanje sposobnosti pojedinaca da pravi zdrave izbore i slijede obrasce životnog stila koji potiču dobro zdravlje”.

Budućnost life style medicine

Iako liječnici imaju velik potencijal da utječu na zdravstveno ponašanje njihovih pacijenata, u tome ih ometa:

  • Nedostatak vremena 
  • Nedostatna znanja i vještine zdravstvenog savjetovanja
  • Nedostatak ekonomskih koristi farmaceutskoj industriji koja živi i raste od sve veće prodaje lijekova

Stvarnost s kojom se susreću zdravstveni stručnjaci prvenstveno liječnici i praktičari life style medicine je nedostatak znanja o metodama koje potiču promjenu ponašanja, a to ih frustrira ne samo profesionalno nego i osobno. 

Na društvenoj i političkoj razini sustav javnog zdravstva suočava se s povećanim troškovima zbog naše nemogućnosti da učinkovito spriječimo i liječimo pretilost, dijabetes, određene vrste karcinoma, visoki krvni tlak i druge kronične bolesti. Lifestyle medicina mogla bi značajno spriječiti i liječiti kronične nezarazne bolesti nudeći konkretni skup alata kao što su upravljanje stresom, pametnu prehranu ili vježbe opuštanja uz učinkovite alate za podršku i vođenje zdravstvene promjene ponašanja. Takve ustede bi s druge strane omogucile potpuniji pristup modernim i cesto skupim metodama lijecenja onima kojima treba.    

Osnovne vještine zdravstvenog savjetovanja nisu dovoljno naučene u medicinskim školama na srednjoj i visokoškolskoj razini.

Suočeni s izazovom kako spriječiti, učinkovito i što jeftinije liječiti kronične nezarazne bolesti najviše se može postići edukacijom zdravstvenih djelatnika metodama zdravstvenog savjetovanja (health coaching) i uvođenjem usluga zdravstvenog savjetovanja na račun fonda zdravstvenog osiguranja.

Autor: Jelica Popić,dr.med.

Podijelite s prijateljima