masaza 4

Masaža kao pomoć kod bolova u leđima

Hoće li masaža pomoći kod problema sa leđima? Za većinu nas odgovor je vjerojatno „da“. Osim fizičkih prednosti kao što je neinvazivnost i najmanji rizik za moguće pogoršanje stanja, određene vrste masaža su pokazale utjecaj na psihu čovjeka u vidu relaksacije i povećane proizvodnje „hormona sreće“ – endorfina, kako kod akutne tako i kod kronične boli.

Dobrobiti masaže

Terapija masažom postaje široko prihvaćena u medicinskim krugovima kao vjerodostojna metoda za smanjenje mnogih vrsta bolova u leđima i/ili kao dodatak drugim medicinskim tretmanima. Istraživanja pokazuju da terapija masažom ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih dobrobiti za osobe koje pate od bolova u leđima koji uključuju:

  • Povećani protok krvi čime se dovodi potrebna hrana u mišiće i tkiva. Pomaže u oporavku mišićne boli nakon fizičke aktivnosti ili ozljede mekih tkiva ( kao što je istegnuće ).
  • Smanjenje napetosti u mišićima. Opuštanje mišića može poboljšati fleksibilnost, smanjiti bolove uzrokovane prenapetim mišićima, pa čak i poboljšati spavanje.
  • Povećanje razine endorfina – „hormona sreće“ u mozgu. Endorfin može olakšati depresiju i anksioznost te time pomoći u smanjenju bolova i ubrzavanju oporavka što je posebno važno za osobe koje pate od kroničnih problema leđa i vrata.

Masaža pomaže kod brojnih problema sa leđima

Postoje brojni problemi sa leđima koji se mogu ublažiti primjenom masaže, a neki od njih uključuju:

  • Istegnuće mišića u donjem dijelu leđa i/ili vratu. Većina epizoda akutne boli u donjem dijelu leđa uzrokovana je istegnućem mišića, kao što je dizanje teških predmeta, nagli pokreti ili pad. Bol u donjem dijelu leđa može biti jaka te trajati nekoliko sati, dana, čak i tjedana. Kada dođe do istegnuća ili puknuća mišićnih vlakana u okolnom mišićnom tkivu se stvara upala. Uz upalu može doći i do spazma mišića što će uzrokovati još jaču bol te ograničene kretnje. Veliki mišići u gornjem dijelu leđa su također skloni iritaciji, bilo zbog manjka kondicije ili ozljeda nastalih konstantnim ponavljajućim pokretima. Bol u gornjem dijelu leđa također može biti uzrokovana istegnućem, sportskom ozljedom ili prometnom nezgodom. Masaža može pomoći u smanjenju spazma i iritacije te povećanju opsega pokreta.
  • Osteoartritis kralješnice. Uzrokovan je oštećenjem zglobne hrskavice koje uzrokuje upalu. Progresivna degeneracija zgloba uzrokuje trenje kost u kost što uzrokuje bol. Masaža pomaže kod osteoartritisa tako što ubrzava cirkulaciju i smanjuje stres te napetost mišića.
  • Uzrokuje različite simptome, ali se obično karakterizira s boli, ukočenošću, umorom i/ili problemima sa spavanjem. Pacijent obično osjeća bol koja se širi ili bol u određenim točkama što se potvrđuje fizikalnim pregledom. Masaža djeluje na obje vrste boli te ukočenost.

Iako je masaža relativno sigurna metoda uvijek je poželjno da se pacijent prvo obrati svom liječniku prije početka terapije masažom ili bilo kojeg drugog tretmana. Postoje neke kontraindikacije za primjenu masaže kao što je nedavna operacija, zarazne kožne bolesti, osip, rane, proširene vene i uznapredovala osteoporoza.

Koju vrstu masaže odabrati?

Često pitanje koje postavljaju pacijenti je koju vrstu  masaže bi trebali probati. Za cjelokupno opuštanje i ubrzanje cirkulacije mnogi pacijenti smatraju korisnom klasičnu ručnu masažu. Ova tehnika se odlikuje dugim pokretima glađenja i pokretima dubljeg gnječenje. Kod boli koja je prisutna na specifičnim točkama preporuča se trigger point terapija u kojoj terapeut primjenjuje izmjenične pritiske na područjima spazma. Većinom je prisutne bol i nelagoda tijekom tretmana u području točaka, ali bi se spazam mišića nakon tretmana trebao smanjiti.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima