drzanje tijela

Može li fizioterapeut popraviti loše držanje tijela?

Fizioterapija je zdravstvena profesija koja bavi rehabilitacijom i liječenjem zdravstvenih poremećaja. Fizioterapija se osim s bolestima bavi i zdravljem –  jer osigurava i pruža usluge ljudima s ciljem razvoja, održavanja i obnavljanja maksimalne pokretljivosti uz usavršavanje kvalitete kretanja te funkcionalnih mogućnosti tijekom cijelog ljudskog vijeka.  Fizioterapeut je zdravstveni stručni djelatnik koji provodi proces fizioterapije  zdravih i bolesnih odraslih pojedinaca, sportaša, djece i starijih osoba.

Što je loše držanje tijela ?

Loše držanje tijela (ili loša postura) je nepravilan odnos mišićno – koštanih struktura,  koja se očituje  pogrbljenim držanjem tijela i glave. Prilikom nepravilnog držanja opterećenja koja djeluju na tijelo ne prenose se ravnomjerno duž kralježnice i tijela što dovodi do povećanog opterećenja kostiju, mišića i zglobova.

Pravilno držanje je ključno za lijepo,  sretno i zdravo tijelo. Loše držanje stvara umor tijela i uma, nesanicu, slabu koncentraciju i loše raspoloženje.

Loše držanje može uzrokovati privremenu ali i trajnu bol u mišićima, zbog komplikacija lošeg držanja kao što su  adhezije, aktivne trigger točke, ograničena pokretljivost ili trošenje okolnih ligamenata i zglobova. 

Pravilno držanje stvara manje stresa i naprezanja za tijelo, cirkulacija se može poboljšati, kvaliteta sna je obično veća.

Vrste i uzroci lošeg držanja tijela

Sve je u našem tijelu povezano. Kosti se mogu promatrati kao građevne blokove, povezane ligamentima i fascijom. Mišići se pomiču i stabiliziraju kosti. Čak i ovaj jednostavan opis građe ljudskog tijela može pomoći da razumijete kako se može tretirajući jedan dio našeg tijela utjecati na njegov drugi dio.

Nepravilno držanje je česta pojava, a javlja se u 20 do 25% djece školske dobi ali i u odraslih osoba. Uzrokovano je, među ostalim, dugotrajnim sjedenjem, nošenjem teške školske torbe, manjkom tjelesne aktivnosti, te naglim rastom tijela u adolescenciji.

Neke vrste lošeg držanja mogu biti funkcionalne, a druge strukturne. 

Funkcionalno loše držanje znači da su se meka tkiva prilagodila skraćivanjem ili produljenjem. 

Strukturno loše držanje tijela znači da su zglobovi ukočeni, kosti promijenile oblik ili da se nisu pravilno formirale. 

Liječenje lošeg držanja

Za potpuno i ispravno funkcioniranje mišićno-koštanog sustava ključna je relativna simetrija snage i duljine mišića, fascijalna napetost i pokretljivost zglobova.

Redovnim i pravilnim vježbama te stručnim oslobađanjem mekog tkiva, tehnikama Cross friction,  Funkcionalnom masažom i Trigger point metodom može se ispraviti loše držanje funkcionalnog tipa.

Iako fizioterapeut ne može izliječiti strukturalni tip lošeg držanja, ipak će kineziterapija i tehnike manualne terapije poput Funkcionalne masaže i Cross friction masaže,  pomoći pojedincu koji ima funkcionalno i strukturalno loše držanje.

U tijeku su prijave na program prekvalifikacije i doškolovanja za Fizioterapeuta u Učilištu Lovran. Iskoristite popust za rane upise !

 

PRIJAVA

Podijelite s prijateljima