Primjena elektroprocedura u fizikalnoj terapiji 

U današnjem svijetu fizikalne terapije, sve veći naglasak stavlja se na metode koje nam omogućavaju postizanje boljih terapijskih rezultata.

Jedna od tih metoda je elektroterapija, koja se oslanja na primjenu električne struje u svrhu terapijskog djelovanja na tijelo.

Elektroterapija donosi mnoge koristi u fizikalnoj terapiji. Metode poput TENS, IFS, DD, ES i galvanizacije pružaju različite pristupe u postizanju terapijskih ciljeva, uključujući ublažavanje bolova, poticanje mišićne kontrakcije i poboljšanje oporavka.

Ove tehnike su rezultat napretka u medicinskoj tehnologiji i istraživanjima, pružajući terapeutima više mogućnosti za prilagodbu terapije prema potrebama svakog pacijenta.

Pročitajte više o svakoj od ovih tehnika i njihovim terapijskim koristima.

Galvanizacija: Uspostavljanje ravnoteže električne energije

Galvanizacija se temelji na primjeni istosmjerne struje male jakosti na tijelo. Ova metoda koristi konstantnu istosmjernu struju kako bi se postigla terapijska ravnoteža. Struja se primjenjuje pomoću elektroda na kožu, s ciljem stimuliranja određenih procesa u tijelu. Galvanska struja se često koristi za ublažavanje bolova i upala te za poticanje cirkulacije. Iontoforeza, podvrsta galvanizacije, omogućava unos lijekova ispod kože uz pomoć struje, dodatno pojačavajući terapijski učinak.

Dijadinamičke struje: Harmonična terapija

Dijadinamičke struje su niskofrekventne impulsne struje koje se koriste za stimulaciju mišića i ublažavanje bolova. Ove struje imaju različite modulacije, poput punovalnih i poluvalnih, te ritmičnih izmjena. Modulacijom jačine i frekvencije, dijadinamičke struje ciljano djeluju na mišićne grupe i tkiva, olakšavajući oporavak i smanjenje bolova.

Interferentne struje: Harmonija frekvencija

Interferentne struje koriste se za postizanje terapijskih učinaka putem križanja dvaju tokova struje s različitim frekvencijama. Ova kombinacija rezultira niskofrekventnom modulacijom amplituda, koja može imati analgetski i protuupalni učinak.
Promjenom faze i interferencijom u tkivima, može se postići poništenje ili sumiranje amplituda, što doprinosi terapijskom učinku.

Elektrostimulacija: Aktivacija mišića kroz struju

Elektrostimulacija je tehnika koja koristi električne impulse za poticanje mišićne kontrakcije. Ova metoda se koristi kako bi se poboljšala snaga mišića, ubrzao oporavak nakon ozljeda ili operacija te održava neuromuskularni sustav. Elektrostimulacija simulira prirodne signale koje mozak šalje mišićima, potičući kontrakciju i pomažući u izgradnji snage.

TENS: Elektroanalgezija za ublažavanje bolova

Transkutana elektroneuronska stimulacija (TENS) je jedna od najčešće primjenjivanih elektroanalgetičkih metoda. Ova tehnika koristi niskonaponske električne stimulacije frekvencija od 1 do 200 Hz kako bi se smanjila percepcija boli. TENS je posebno učinkovit za osobe koje pate od kroničnih bolova, sportskih ozljeda ili postoperativnih bolova.

Prije primjene bilo koje elektroprocedure, važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost terapije.

Ako vas zanima svijet fizikalne terapije i želite postati dio stručnjaka koji koriste elektroterapijske tehnike kao što su TENS, IFS, DD, ES i galvanizacija, upišite edukaciju za fizioterapeutskog tehničara  i steknite potrebna znanja i vještine za uspješnu karijeru u fizioterapiji. 

 Iskoristi popust 200 eura za upise do 31.08.
PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima