njega koze

Do it yourself: Prirodna biljna ulja i njega kože

Prirodna biljna ulja posljednjih nekoliko godina postižu pravu revoluciju u njezi kože… 

Do prije nekoliko godina žene su živjele u zabludi vjerujući da ulja zatvaraju pore, da nakon nanošenja ulja koža „ne diše“.  Osobno prirodnim biljnim uljima njegujem lice već nekoliko godina. Biram hladno cijeđena organski uzgojena ulja, zajedno s hidrolatima ili cvjetnim vodicama te ih preporučujem svima koji tu vrstu njege nisu probali.

PRIRODNI ŠTIT KOŽE

Naša je koža gledana pod mikroskopom slična zidu zidanom ciglama. Cigle su stanice kože, a cement koja ih povezuje su lipidi. Lipidi tvore čvrste veze među stanicama i na taj način stvaraju zaštitni omotač. Lipidi privlače vodu iz dubljih slojeva i na taj način vlaže kožu, sprječavaju izlazak vode iz kože, štite kožu od bakterija i ostalih štetnih, vanjskih utjecaja.

Kada se starenjem ili pretjeranim pranjem lica agresivnim sapunima i deterdžentima ošteti lipidni sloj kože dolazi do prekomjernog gubitka vlage što izaziva perutanje, zatezanje i iritacije. U tom slučaju je lakši prodor bakterija ili alergena, što narušava imunološki sustav kože, može rezultirati bakterijskom infekcijom ili alergijskom reakcijom i dermatitisom.

Kako bi koži pomogli da zadrži lipidni sloj i ostane zdrava, važno je da ju njegujemo prirodnim i neagresivnim proizvodima.

ZAŠTO PRIRODNA BILJNA ULJA

Prirodna biljna ulja sadrže lipide od kojih se sastoji zaštitni sloj naše kože i to fosfolipide,  ceramide, sterole, sfingolipide i kao takva su idealan izbor za njegu svih tipova kože. Naša je koža polupropusna, što znači da će velik dio onog što na nju stavimo završiti u našem organizmu. Kod korištenja biljnih ulja možemo biti sigurni u to što stavljamo na svoju kožu, za razliku od komercijalne kozmetike u kojoj su najčešće prisutni sintetički sastojci i dodaci koji mogu biti štetni.

KAKO NANIJETI ULJE NA KOŽU

Prirodna ulja obnavljaju lipidni sloj kroz koji prolaze i unose u dublje slojeve kože sve svoje vrijedne sastojke.  Kako naša koža treba i masnu i vodenu fazu, ulja se nanose na kožu nakon prskanja kože hidrolatom ili cvjetnom vodicom. Voda kroz kožu prolazi kroz pore i uz dlake. Miješanjem ulja i vode na koži ne ostaje uljni premaz jer se ulje i  voda miješanjem pretvaraju u emulziju.

Nakon nanošenja ulja, dobro je snažno istrljati kožu kako bi joj se povećala temperatura i prokrvljenost. Što je bolja prokrvljenost kože više će aktivnih tvari prodrijeti u dublje slojeve.

OVO JE MOJ IZBOR BILJNIH ULJA

Prirodnih biljnih ulja za njegu kože je bezbroj. Kada birate prirodna biljna ulja neka budu hladno cijeđena jer su bogatija aktivnim tvarima pod uvjetom da nisu zbog dugog stajanja ili nepravilnog korištenja oksidirala ili užegla. U tom slučaju su štetna i nikako ih nemojte koristiti za njegu kože.

Osobno koristim prirodno hladno cijeđeno ulje argana i kokosa iz bio uzgoja.

Ulje argana sadrži 10x više vitamina C i ostalih antioksidanata od mnogih drugih ulja, te mi je prvi izbor njege protiv bora. Također posjeduje hidratantna svojstva i svakako ga preporučujem za usporavanje prvih znakova starenja kože.

Kokosovo ulje je vrlo bogato sastojcima koji koži daje blistav izgled. Zbog visoke koncentracije masnih kiselina preporučujem ga svima koji imaju problema sa osjetljivom kožom, sklonoj ekcemima, perutanju ili aknama. Kokos je izvrstan izbor kada je potrebna brza regeneracija oštećene kože.

Kokos & argan mix – dobro je pomiješati ulje argana i kokosa i time postići višestruki učinak. U tom slučaju dodajem ulju kokosa 30% ulja argana i koristim ga obično za noćnu njegu.

Prije nanošenja ulja, kožu lica, vrata i dekoltea poprskam hidrolatom od smilja – dokazano djelotvornim u anti age prevenciji.

Autor: Jelica Popić, dr. med.

Podijelite s prijateljima