rucna limfna drenaza

Razvoj limfne ručne drenaže kroz povijest

Što je limfna ručna drenaža?

Ručna limfna drenaža je metoda manualne masaže koju se razvio dr Vodder. Primjenjuje se u medicini i kozmetici.  U fizioterapiji se koristi poslije operativih zahvata, u ortopediji, reumatologiji, neurologiji. U kozmetici  se posebno  ističe kao anticelulitna metoda, jer  poboljšava cirkulaciju, eliminira višak toksina i metabolita, te otklanja umor i otečenost nogu kod hipostatskih edema.

Ručna limfna drenaža djeluje na limfni sustav i njegov tok, pospješuje funkcionalnost limfnih žila, kapilara i zalistaka, koji su zbog nekih razloga onemogućeni za adekvatan rad i odvod bjelančevina i vode iz međustaničnih prostora, te timeeliminira i sprečava nastanak limfnog edema.

Manualna limfna drenaža osim što utječe na protok svih tjelesnih tekućina – krvi i limfe, važna je regenerativna, detoksikacijska i antistres metoda.

Razvoj ručne limfne drenaže kroz povijest

Utemeljitelji ove relativno mlade terapijske metode su danski biolog dr. Emil Vodder i njegova supruga Estrid. Radeći kao fizioterapeuti početkom 30-ih godina prošlog stoljeća na jugu Francuske ( Cannes ) u Institutu za fizikalnu medicinu, došli su do određenih zapažanja.

Ručnu limfnu drenažu najčešće su radili s pacijentima koji su dolazili sa sjevera Europe u južnu Francusku zbog zdravstvenih poteškoća nastalih zbog klimatskih uvjeta u tim zemljama, tj. zbog kroničnih prehlada, poteškoća u respiratornim putevima, reumatskih tegoba.

Limfna ručna drenaža po dr. Vodderu

Kod mnogih pacijenata Vodder je prilikom primjene terapija zapazio otekline locirane sa strane na vratu, nečistu i vlažnu kožu, te da su ti pacijenti vrlo često skloni alergijama. On je počeo te otekline lagano i nježno masirati, da bi u vrlo kratkom vremenu ustanovio da su te otekline počele postepeno nestajati, kao i tegobe zbog kojih su te pacijente morali mjesecima liječiti. Vodder je tada shvati da je na tragu nekoj novoj fizioterapeutskoj tehnici odnosno da je otkrio novu metodu, ručnu limfnu drenažu.

Tako su započele godine neumornog rada. Ručnu limfnu drenažu bilo potrebno razraditi i oblikovati u sustavne obrade za cijelo tijelo, te zatim prezentirati javnosti.

Ta se prilika Vodderu pružila 1936. g. kada se u Parizu održavala izložba pod nazivom „Zdravlje i ljepota“. Emil Vodder je nastupio sa svojim izlaganjem i postigao golem uspjeh. Zainteresirana javnost bila je oduševljena, novine su pisale o novom otkriću, stručnjaci su se zanimali za poduku.

Uz pomoć znanstvene literature 17. i 18. stoljeća i uz pomoć vlastite intuicije prema saznanjima dok je radio s pacijentima počinje opsežna istraživanja limfnog toka i razvija niz lakih, ritmičkih manipulacija u svrhu stimulacije limfnog optoka i kretanja tekućine. Ohrabren uspjehom kod pacijenata, razvija sistematičan pristup za tretman čitavog tijela.

Međutim, kako se približavao 2. svjetski rat, Vodder i njegova supruga Estrid 1939. g. napuštaju Francusku i vraćaju se u svoju domovinu Dansku. Emil Vodder upisuje studij biologije, upravo zbog boljih znanstveno-istraživačkih mogućnosti tog vremena. Vodder diplomira biologiju, a zatim doktorira.

U Kopenhagenu osnivaju svoj prvi „Institut za limfnu drenažu“ gdje počinju ovom metodom provoditi intenzivne terapije, istraživanja kao i edukacije fizioterapeuta iz raznih zemalja. Zbog velikog interesa za njihovu poduku dr. Vodder i njegova supruga putuju po Europi, SAD-u, Australiji prikazujući svoju metodu.

U današnjoj medicini ime dr. Voddera je nezaobilazno i usko vezano u specijalizaciju limfologije. Dr. Vodder nije svoju metodu samo otkrio i oblikovao za terapijsku primjenu već i znanstveno potvrdio.

Njegovo otkriće ove vrlo jednostavne terapije, njegovi znanstveni dokazi, te njegov rad osigurali su mu autorsko pravo ove metode – Manualna limfna drenaža po dr. Vodderu.

Vodderovi su odredili Hildegard i Gunthera Wittlingera u Austriji za svoje nasljednike koji će podučavati i educirati nove učitelje za njihovu metodu.

Godine 1971. Wittlingerovi su osnovali školu dr. Vodder-a u Walchese u Austriji koja je postala međunarodno priznati centar za učenje ove metode. Godine 1967. dolazi do osnivanja Društva za limfnu drenažu po dr. Vodderu koje se kasnije integrira u Njemačko društvo za limfologiju 1976. godine. Godine 1994. osnovana je The Dr. Vodder School – North America kao odgovor na potražnju za ispravno educiranim MLD terapeutima.

Poznati liječnici koji su se bavili limfologijom i limfnom drenažom su dr. Johannes Asdonk ( Essen, Njemačka ), dr. Michael Foeldi, dr. Ethel Foeldi ( Hinterzarten, Njemačka ), Leduc ( Francuska ), Casley Smith ( Australija ).

Osamdesetih godina Foeldijevi znatno unapređuju terapiju limfedema sa kombinacijom različitih tehnika. Danas poznatih kao „Kompletna dekongestivna terapija limfedema“.

Tečaj ručne limfne drenaže po dr Vodderu

Osnovni tečaj limfne ručne drenaže  po dr Vodderu mogu pohađati maseri, wellness terapeuti, kozmetičarke i fizioterapeuti. Nakon završetka tečaja u Učilištu Lovran dobiva se Certifikat o završenom tečaju limfne ručne drenaže po dr. Vodderu.   

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, predavačica na programu Fizioterapeutski tehničar i mentorica na tečaju Ručne limfne drenaže u Učilištu Lovran i fizioterapeut u Ortosan medical wellness centru

Podijelite s prijateljima