limfna-drenaza

Razvoj ručne limfne drenaže kroz povijest

Utemeljitelji ove relativno mlade terapijske metode su danski biolog dr. Emil Vodder i njegova supruga Estrid. Radeći kao fizioterapeuti početkom 30-ih godina prošlog stoljeća na jugu Francuske ( Cannes ) u Institutu za fizikalnu medicinu, došli su do određenih zapažanja.

Najčešće su radili s pacijentima koji su dolazili sa sjevera Europe u južnu Francusku zbog zdravstvenih poteškoća nastalih zbog klimatskih uvjeta u tim zemljama, tj. zbog kroničnih prehlada, poteškoća u respiratornim putevima, reumatskih tegoba.

NOVA METODA FIZIOTERAPEUTSKE TEHNIKE

Kod mnogih pacijenata Vodder je prilikom primjene terapija zapazio otekline locirane sa strane na vratu, nečistu i vlažnu kožu, te da su ti pacijenti vrlo često skloni alergijama. On je počeo te otekline lagano i nježno masirati, da bi u vrlo kratkom vremenu ustanovio da su te otekline počele postepeno nestajati, kao i tegobe zbog kojih su te pacijente morali mjesecima liječiti. Vodder je tada shvati da je na tragu nekoj novoj fizioterapeutskoj tehnici odnosno da je otkrio novu metodu.

Tako su započele godine neumornog rada. Ovu je tehniku bilo potrebno razraditi i oblikovati u sustavne obrade za cijelo tijelo, te zatim prezentirati javnosti.

ZNANOST I RAZVOJ LIMFOLOGIJE

Ta se prilika Vodderu pružila 1936. g. kada se u Parizu održavala izložba pod nazivom „Zdravlje i ljepota“. Emil Vodder je nastupio sa svojim izlaganjem i postigao golem uspjeh. Zainteresirana javnost bila je oduševljena, novine su pisale o novom otkriću, stručnjaci su se zanimali za poduku.

Uz pomoć znanstvene literature 17. i 18. stoljeća i uz pomoć vlastite intuicije prema saznanjima dok je radio s pacijentima počinje opsežna istraživanja limfnog toka i razvija niz lakih, ritmičkih manipulacija u svrhu stimulacije limfnog optoka i kretanja tekućine. Ohrabren uspjehom kod pacijenata, razvija sistematičan pristup za tretman čitavog tijela.

Međutim, kako se približavao 2. svjetski rat, Vodder i njegova supruga Estrid 1939. g. napuštaju Francusku i vraćaju se u svoju domovinu Dansku. Emil Vodder upisuje studij biologije, upravo zbog boljih znanstveno-istraživačkih mogućnosti tog vremena. Vodder diplomira biologiju, a zatim doktorira.

U Kopenhagenu osnivaju svoj prvi „Institut za limfnu drenažu“ gdje počinju ovom metodom provoditi intenzivne terapije, istraživanja kao i edukacije fizioterapeuta iz raznih zemalja. Zbog velikog interesa za njihovu poduku dr. Vodder i njegova supruga putuju po Europi, SAD-u, Australiji prikazujući svoju metodu.

U današnjoj medicini ime dr. Voddera je nezaobilazno i usko vezano u specijalizaciju limfologije. Dr. Vodder nije svoju metodu samo otkrio i oblikovao za terapijsku primjenu već i znanstveno potvrdio.

Njegovo otkriće ove vrlo jednostavne terapije, njegovi znanstveni dokazi, te njegov rad osigurali su mu autorsko pravo ove metode – Manualna limfna drenaža po dr. Vodderu.

Vodderovi su odredili Hildegard i Gunthera Wittlingera u Austriji za svoje nasljednike koji će podučavati i educirati nove učitelje za njihovu metodu.

Godine 1971. Wittlingerovi su osnovali školu dr. Vodder-a u Walchese u Austriji koja je postala međunarodno priznati centar za učenje ove metode. Godine 1967. dolazi do osnivanja Društva za limfnu drenažu po dr. Vodderu koje se kasnije integrira u Njemačko društvo za limfologiju 1976. godine. Godine 1994. osnovana je The Dr. Vodder School – North America kao odgovor na potražnju za ispravno educiranim MLD terapeutima.

Poznati liječnici koji su se bavili limfologijom i limfnom drenažom su dr. Johannes Asdonk ( Essen, Njemačka ), dr. Michael Foeldi, dr. Ethel Foeldi ( Hinterzarten, Njemačka ), Leduc ( Francuska ), Casley Smith ( Australija ).

Osamdesetih godina Foeldijevi znatno unapređuju terapiju limfedema sa kombinacijom različitih tehnika. Danas poznatih kao „Kompletna dekongestivna terapija limfedema“.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Podijelite s prijateljima