saune 2

Saune – cjelovito zdravlje, uživanje i opuštanje

U ovim hladnim zimskim danima mnogi od nas maštaju o saunama. Saune nisu samo trenutno ugodno zagrijavanje već puno više od toga.  Širom svijeta od davnina su korištene za postizanje cjelovitog zdravlja, uživanje i opuštanje. Njihovo iznimno povoljno djelovanje na dobro zdravlje potvrđuju stari običaji i kultura higijene i sauniranja dalekog istoka kao i 95 % Finaca koji prema istraživanjima danas koristi saune.

UČINCI SAUNIRANJA

Sauniranje je hidroterapijska procedura u kojoj se koristi dvofazni nadražaj na tijelo: zagrijavanje i hlađenje sa opuštanjem između te dvije faze. Preporučuje se za uklanjanje umora i nesanice, terapijski ima učinak na kronične tegobe lokomotornog sustava i kronične respiratorne tegobe a povoljno djeluje i na tegobe vezane uz klimakterij. S druge strane korištenje sauna se ne preporučuje kod akutnih upala, tromboze i upale vena, tumora, visokog krvnog tlaka, krvarenja, teže srčane bolesti, pojačanog rada štitne žlijezde. Posebna lokalna kontraindikacija su organske promjene na arterijama težeg stupnja.

VAZODIKATACIJA I VAZOKONSTRIKCIJA

Tijelo se u sauni zagrijava od 10°C na površini kože, te sve manje u potkožnom tkivu, mišićima, a u unutrašnjosti tijela temperatura se podigne za 0,5 – 1,0°C. Temperatura tijela se nakon izlaska iz saune vrlo brzo vraća na uobičajenu. Uslijed povećane temeprature dolazi do vazodikatacije – širenja krvnih žila i bolje prokrvljenosti svih tkiva i organa. Nakon izlaska iz saune i tijekom hlađenja dolazi do vazokonstrikcije (suženja krvnih žila).

BORAVAK U SAUNI UBRZAVA METABOLIZAM

Boravak u sauni aktivirajuće djeluje na procese izmjene tvari u organizmu – ubrzava se metabolizam. Organizam se u sauni pojačano znoji zbog stalnih promjena relativne vlažnosti zraka koju postižemo polijevanjem prikladnog izvora topline. Znojenjem se iz tijela izlučuje tekućina i sa njom iz tijela izdvajaju elektroliti, natrijev i kalijev klorid, mliječna kiselina…..

FINSKA SAUNA

Kada kažemo „sauna“ uglavnom mislimo na finsku sauna – drvenu finsku kabina u kojoj je temperatura od 80 do 100°C i malom vlažnosti zraka – do 10%. Vlažnost se na kratko može povećati polijevanjem vrućeg vulkanskog kamenja.

Klupe u sauni su od specijalne vrste drveta koje se ne pregrijava na visokoj temperaturi koja vlada u kabini.

Efekti na organizam: opuštanje, detoksikacija, popravlja cirkulaciju, jača imuni i kardiovaskularni sustav

Cijeli članak pročitajte na portalu www.wellness.hr

Podijelite s prijateljima