fizio

Sportska masaža i njeni učinci na organizam

Sportska masaža je manualna tehnika koja pomaže sportašima, rekreativcima spriječiti ili liječiti  ozljede mišića i probleme s bolovima i pokretljivošću.

Pomaže u održavanju bolje kondicije tijela, sprječava ozljede i gubitak pokretljivosti. Sportska masaža pomaže u liječenju i vraćanju mobilnosti povrijeđenom mišićnom tkivu, poboljšava izvedbu te produžuje ukupni vijek trajanje sportske karijere.

UČINCI SPORTSKE MASAŽE

Sportska masaža je manualna terapija koja se provodi kombinacijom nekoliko manualnih tehnika mekih česti: deep friction, funkcionalna ili masaža mišića u pokretu i PIR ili post izometrijsko istezanje mišića.

Svaka od navedenih tehnika ima specifično djelovanje i učinke na oporavak ili poboljšanje psihofizičke spremnosti za trening ili takmičenje:

Ubrzava se protok krvi i limfe  – pokreti limfne ručne drenaže, glađenja i trljanja u sportskoj masaži poboljšavaju cirkulaciju krvi i limfe. Limfna ručna drenaža poslije pomaže u uklanjanju otpadnih tvari, kao što je mliječna kiselina. Bolja cirkulacija krvi  donosi mišićima kisik i hranjive tvari – koje su prije treninga ili takmičenja jednako važne kao i poslije treninga kako bi se ubrzao oporavak. Primjena tehnike limfne ručne drenaže je posebno važna nakon treninga, kod upale mišića, kod napetog ili ozlijeđenog mišićnog tkiva. Napeti i ozljeđeni mišić blokira protok krvi i limfe te onemogućava izlučivanje mliječne kiseline i toksina, kao i dotok vitalnih hranjivih tvari i energije u mišić kako bi se oporavio.

Poboljšava se elastičnosti tkiva i istezanje – naporan trening može rezultirati napetim i neelastičnim mišićima. To je jedan od razloga zašto naporan trening neće dovesti do oporavka. PIR (postizometričko istezanje mišića) kao i Funkcionalna masaža (masaža u pokretu mišića) mogu istegnuti meka tkiva koja se ne mogu istegnuti uobičajenim metodama. Snopovi mišićnih vlakana se istežu uzdužno i poprečno. Masaža također može rastegnuti ovojnicu mišića – fasciju, te time ukloniti napetost.

Omekšava ožiljkasto tkivo i priraslice – dubokom frikcijskom masažom (deep friction) omekšava se  ožiljkasto tkivo, koje je rezultat ranijih ozljeda ili trauma, a može utjecati na mišiće, tetive i ligamente te dovesti do nefleksibilnosti i smanjenim opsegom pokreta u zglobovima i mišićima – što može biti uzrok daljnjim ozljedama i boli.

Smanjuje bol – napetost i nakupljeni toksini u mišićima često mogu uzrokovati smanjen opseg pokreta i bol. Masaža pomaže smanjiti to na mnoge načine, uključujući povećanu proizvodnju endorfina – hormona sreće.

Opušta – mišići se opuštaju zbog topline, povećanja cirkulacije i istezanja. Mehanoreceptori koji osjećaju dodir, pritisak, istezanje tkiva i toplinu se stimuliraju te time izazivaju refleks opuštanja.

PSIHOLOŠKI UČINCI SPORTSKE MASAŽE

Smanjenje anksioznosti – samim time što djeluje na opuštanje tijela smanjuje se i osjećaj anksioznosti.

Osnažuje – ako se masaža izvodi snažnim pokretima, kao što se većinom izvodi prije natjecanja onda stvara osnažujući osjećaj.

MANUALNA TERAPIJA SPORTAŠA – SPORTSKOM MASAŽOM

Sportska masaža može igrati važnu ulogu u životu svakog sportaša/ice bilo da su zdravi ili u fazi oporavka od ozljede. Masaža ima niz prednosti, kako fizičkih i fizioloških tako i psiholoških.

Strategija masaže  prije treninga-natjecanja:  Cilj je pripremiti mišiće i cijeli organizam na jaku fizičku aktivnost

Primijenjuju se pokreti zagrijavanja i tonifikacije, zbog  jačanja tonusa i  radne sposobnosti, povećava se  opskrbljenost tkiva i mišića kisikom i energijom. Pokretima duboke frikcije i funkcionalnom masažom povećat če se opseg pokreta i spremnost za bolji trening ili bolji sportski rezultat.

Masaža prije sportskih i rekreativnih aktivnosti i velikih fizičkih napora štiti od ozljeda lokomotornog sustava, naročito mišića.

Strategija i pokreti masaže poslije treninga-natjecanja: Pomaže ukloniti nagomilane štetne tvari, opušta spazam i napetosti u mišićima, vezivnom tkivu, tetivama, zglobovima i  bržem oporavku mišića i organizma. U tu svrhu u masaži naglasiti pokrete: Limfne ručne drenaže, PIR i Funkcionalnu masažu u pokretu mišića

Opuštajući napetost i spazme smanjuje se i  otpor cirkulaciji krvi i limfe, što dovodi veću količinu kisika i eliminira metabolite

ORGANIZIRAMO VRHUNSKE EDUKACIJE

Na tečaju sportske masaže  i manualne terapije  naučit ćete samostalno provesti tehnike manipulacije i mobilizacije mekih česti koje pomažu u sprečavanju ozljeda kao i u liječenju sportskih ozljeda, umora, pretreniranosti kod sportaša, rekreativaca i svih koji imaju probleme i ozljede mišića, tetiva ligamenata tehnikama: Deep tissue, Cross friction, Trigger point,  Funkcionalna masaža, Postizometrijsko istezanje mišića tehnikom(PIR) i  osnovne  pokrete ručne limfne drenaže.

Podijelite s prijateljima