trigger tocke

Što su trigger point točke i kako trigger point tehnika pomaže u rješavanju boli

Što su trigger točke ?

Trigger points ili točke okidanja (boli, žarišta) predstavljaju hiperiritabilna područja unutar mišića koje palpacijski djeluju kao nakupine napetih hipersenzitivnih mišićnih vlakana veličine oko 2-5 mm, a dijele se na aktivne i latentne.

Akutne triger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim dijelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralježnici i leđnoj muskulaturi, mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže.

Trigger point tehnika

Fascija je čvrsto vezivno tkivo koje ima nevjerojatno jaku otpornost na istezanje i općenito je vrlo jaka. Mikroskopski podsjeća na paukovu mrežu.

Obavija sve strukture u tijelu od krvnih žila, preko živaca, organa, kostiju, do mišićnih skupina i samih mišića. Svaki naš dio tijela protkan je fascijama, i ona nas drži “u komadu” i ljudskom obliku. Da fascije ne obavijaju organe i drže ih na mjestu, svi oni bi, karikirano, fino pali u zdjelicu. Sustav fascija je kao neprekidno odijelo za cijelo tijelo.

Fascije koje obavijaju mišiće nazivamo miofascije. One se također kontrahiraju, i to čak i neovisno o mišiću kojeg obavijaju, a posljedično utječu i na način našeg pokretanja. Djeluju kao čvrsta torba koja odvaja svaki od mišića.

Miofascijalna bol je poremećaj koji zahvaća mišiće i fascije.   Za miofascijalnu bol karakteristična je pojava triger točaka koje se definiraju kao ograničeno područje hipersenzitivnih mišićnih vlakana.  Uz prisutnost triger točaka, zahvaćeni mišić je obično bolan i ima smanjenu funkciju.

Trigger point tehnikom pristupamo preko fascijalnog tkiva do samog uzroka boli, tj. trigger točki.    Trigger point tehnikom direktno utječemo na mjesto boli.

Koliko je tretmana potrebno za uklanjanje boli od trigger točaka ?

Značajno olakšanje simptoma često dolazi u samo nekoliko minuta. Većina problema može biti eliminirati u roku od tri do deset terapija. Čak se i trajna kronična stanja mogu izliječiti za samo šest tjedana. Broj tretmana / masaža bi mogao biti i veći kod osoba koje pate od fibromialgije, kroničnog umora ili imaju rašireni miofascijalni bolni sindrom, ali čak i oni mogu doživjeti kontinuirani napredak i imati istinsku nadu u značajno poboljšanje njihovog stanja.

Što se uči na tečaju Trigger point 

Polaznici će tijekom tečaja naučiti kako prepoznati promjene posture, pronaći miofascijalne trigger točke i provesti tretman koji može ukloniti tegobe i onda kada mnogi uobičajeni, višegodišnji pristupi u fizioterapiji  ne mogu dovesti do bitnijih, vidljivih promjena.
Fokus edukacije  Trigger Point je pristup preko 3D fascijalnog tkiva do samog uzroka boli, tj. Trigger točki. Po završetku tečaja polaznici dobivaju Certifikat o završenom tečaju Trigger point u Učilištu Lovran – medical wellness akademiji. 

Podijelite s prijateljima