superbrain

Superbrain yoga

Superbrain yoga je jednostavna i učinkovita tehnika za energizaciju i ponovno punjenje mozga. Temelji se na načelima suptilne energije i  akupunkture uha, objašnjava Master Choa Kok Su.

SUPERBRAIN YOGA ZA MENTALNO URAVNOTEŽENJE

Kada se govori o Superbrain yogi misli se samo na jednu vježbu koja je savršena za mentalno uravnoteženje što je i znanstveno dokazano. U medicini se sve više koristi kao terapija kod djece sa problemom u mentalnom razvoju, autističnu i hiperaktivnu djecu, kod osoba sa poremećajem pažnje za poboljšanje pamćenja i koncentracije, za regulaciju spolnog nagona (pogotovo za mlade u pubertetu), kod starijih za održavanje mentalne svježine, Downovog  sindroma i Alzheimerove bolesti.  Potječe od drevnih majstora i temelji se na znanju o čovjekovom energetskom tijelu.

U četvrtom mjesecu trudnoće embrij proizvodi pola milijuna neurona svake minute a dijete se rađa sa oko 100 milijardi moždanih stanica (neurona) od čega njih oko 300 milijuna povezuju lijevu i desnu moždanu polutku.

MENTALNI RAZVOJ I ZDRAVLJE

Lijeva strana mozga svijet promatra kao niz a ne cjelinu, strana je strukture jezika, intelekta, obrazovanja, politike, znanosti, medicine dok  desna moždana polutka vidi i doživljava jedinstvo svega, povezuje nas sa širom sviješću, razvija kreativnost.

Da bi mozak bio u dobrom stanju treba se njime baviti kao i sa svim mišićima našeg tijela. Točke veza u mozgu  između neurona nazivaju se sinapse i u kori velikog mozga čovjeka na svakom neuronu ih se nalazi nekoliko tisuća. Sinapse moraju biti formirane i očuvane da bi mozak funkcionirao dobro i tijekom odrasle dobi.

Izvođenje Superbrain yoge:

 • Stojeći stav sa stopalima u širini kukova
 • Licem prema istoku
 • Lijevom rukom uhvatiti desnu ušnu resicu
 • Palac dodiruje prednji dio uške, kažiprst iza uške
 • Desnom rukom uhvatiti lijevu ušnu resicu
 • Desna je ruka obavezno iznad lijeve
 • Zaokrenuti vrh jezika prema grlu i prisloniti ga čvrsto uz gornje nepce
 • U čučanj
 • Udah na nos
 • Zadržati se u čučnju i zadržati dah
 • U stojeći stav
 • Izdah na usta

Čučnjeve treba izvoditi pravilno: u čučnju koljena su iznad gležnjeva, stražnjica i leđa povučena nazad kao da smo leđima uza zid i uz njega klizimo dole- gore. Spuštamo se nisko ako zdravstveno stanje kralježnice dozvoljava.  Vježbu se u terapijskom smislu preporučuje izvoditi tri do pet minuta dnevno, ne nužno najednom ali najmanje 14 čučnjeva u jednom vježbanju. Ne izvodi se brzo kao vježba kondicije već posvećeno sa sviješću da je u pitanju mentalna vježba.

STIMULACIJA TJELESNIH ENERGETSKIH CENTARA

Na temelju istraživanja dr Joie P. Jones iz odjela za radiološke znanosti  Sveučilišta u Kaliforniji, efekt vježbe počiva na stimulaciji tjelesnih energetskih centara (akupunkturnih točaka) na ušnim resicama.  Masaža ušiju općenito može stimulirati mozak, popraviti protočnost limfnog sustava, pomoći cirkulaciji i ublažiti opće bolove i ukočenost mišića. Po lokaciji akupunkturnih točaka na uhu, ušna resica odgovara području glave, lica i vanjskom rubu kralježnice.

Stimulacija tih točaka potiče protok energije cijelim tijelom, pogotovo kroz mozak, oči, čelo, usta, jajnike i testise . Osim toga, pritisak na ušnu resicu stimulira neuroprijenosnike u mozgu (neurotransmiteri- kemijske tvari za komunikaciju  među neuronima);  višak i manjak neurotransmitera uzrokuju psihičke i mentalne poremećaje.

Prekrižene ruke u vježbi  pak dovode do dodatnog uravnoteženja. Naime, desna hemisfera mozga kontrolira mišiće lijeve strane tijela i obrnuto  a akupunkturne točke na ušnoj resici stimuliraju obje strane tijela. Informacija koja se javlja stimulacijom točaka prekriženim rukama dovodi do ukupnog uravnoteženja osobe. Prema riječima dr Jones, nakon Superbrain yoge EEG mozga pokazuje da su  desna i lijeva polutka mozga sinkronizirani.

VJEŽBA SMANJUJE STRES I DJELUJE TERAPIJSKI

Superbrain yoga  pomaže i energiji „zarobljenoj“ u nižim energetskim centrima (čakrama) kretati se kroz fizičko tijelo prema višim centrima. Kada prolazi kroz praktikantovu srčanu čakru dovodi do  osjećaja unutarnjeg mira. Kada energija protiče dalje kroz grlo i treće oko praktikantova inteligencija i kreativnost su poboljšani. Harmoniziran je i donji dio tijela što dovodi i do regulacije spolnog nagona što je posebno važno za mlade. Vježba smanjuje stres i djeluje terapijski kod psihosomatskih bolesti.

Dugotrajno praksa Superbrain yoge praktikanta u cjelini čini pametnijim i psihički uravnoteženijim.

Superbrain yoga se vježba i na treninzima yoge u Lovranu.

Photo by: theness.com, sublime-energy.com

Autor: Mladen Delač, voditelj stručne prakse i vježbi psihofizičkog opuštanja (Yoga, Autogeni trening, Progresivno mišićna relaksacija, Kreativna vizualizacija, Vježbe disanja) u Wellness Akademiji.

Podijelite s prijateljima