trapezoidni misici

Trapezoidni mišići: anatomija, funkcija i točke za uklanjanje bolova

Nije pogrešno reći da na svojim plećima nosimo težinu cijelog svijeta. Kada “nosimo svijet”, oštećuju se trapezoidni mišići.

  Građa i funkcija trapezoidnog mišića

  Od svih mišića tijela, upravo se u trapezoidnom mišiću najčešće razvija napetost i bol. Ovaj mišić polazi od kralježnice od prvog vratnog do 12 grudnog kralješka. Nalazi se iza vrata, gornjeg ramenog obruča, te na gornjem i srednjem dijelu leđa.

  Trapezoidni mišić sastoji se od tri različite skupine vlakana: gornje, srednje i donje.

  Mišićna vlakna gornje grupe prolaze preko gornjeg ramenog obruča i pričvršćuju se na ključnu kost. Gornja grupa mišićnih vlakana formira karakterističan oblik gornje površine između vrata i ramena. Ova grupa vlakana podiže ramena prema ušima, a odgovorni su i za naginjanje glave i vrata prema ramenu.

  Mišićna vlakna srednje grupe primiču lopatice.

  Mišićna vlakna donje skupine povlače lopaticu prema dolje.

  Trigger napete točke nastale u trapezoidnom mišiću mogu se pojaviti kao bol u različitim područjima vrata i gornjeg dijela leđa. To se obično događa kao posljedica prisilnog položaja tijela u uredu, pri vožnji, uslijed  preopterećenja, kompresije i ozljede mišića.

  Ako se sjetite poze svog tijela tijekom napetosti, shvatit ćete da ramena nose najveći teret (osjećaj da su se ramena podigla do ušiju).

  Nije pogrešno reći da na svojim plećima nosimo težinu cijelog svijeta. Kada “nosimo svijet”, oštećuju se trapezoini mišići.

  Faktori rizika za ozljede trapezoidnog mišića

  Prislilan položaj ruku kod nekih zanimanja i bavljenje brojnim aktivnostima mogu uzrokovati kompresiju trapezoidnog mišića – zbog toga i nastaju Trigger točke i napetost tih mišića.

  Napetost i preopterećenje nastaju čak i kada stalno podižete rame do uha kada želite držati telefon.

  Trapezoidni mišići podržavaju težinu ruku. Kada sjedite na stolici bez potpore za ruke, trapezoidni mišići ih kontinuirano opterećuju.

  Frizeri, doktori dentalne medicine koji dugo drže ruke u prisilnom položaju tijekom rada kao i vozači, atletičari,  dizači utega i biciklistki koji se naginju preko upravljača jednako su ugroženi od nastanka Trigger točaka i napetosti u trapezoidnim mišićima

  Tako putnici, čiji su teški ruksaci loše prilagođeni, riskiraju razvoj Trigger točaka kao rezultat kompresije. Neočekivano kretanje glave naprijed i nazad također često dovodi do razvoja napetih točaka. Prometne nesreće su poznati uzrok takvih ozljeda. To uključuje i padove, koje nitko od nas ne može izbjeći. .

  Napete točke Trigger točke u gornjoj skupini mišićnih vlakana pokazuju bol u vratu i bazi lubanje.Bol se širi oko uha i zadnji dio glave.

  Napete točke u srednjoj skupini mišićnih vlakana ne vide se često, ali kada nastanu, uzrokuju bol između lopatica.

  Napetosti u donjoj skupini mišićnih vlakana uzrokuju bol u donjem dijelu leđa.

   Vježbe opuštanja i istezanja trapezoidnog mišića

   Napete točke se mnogo češće javljaju u gornjem dijelu mišića trapeziusa nego u srednjem ili donjem dijelu.

   Opuštanje gornjeg trapezoidnog mišića

   • Kada sjedite na stolici držite ruke jednu preko druge u krilu – budući da mišić podržava težinu cijele ruke, potrebno je staviti ruku na ruku kako biste uklonili napetost mišića i omogućili mu da se opusti.
   • Obuhvatite suprotnom rukom gornji dio ramena između vanjskog ruba i uha i masirajte mišić prstima
   • Pipanjem tražite bolnu točku na mišiću na bolnoj strani vrata a potom je pritisnite. Osjetiti ćete pojačanu bol. Udahni i opusti prsa i ruke. Za desetak sekundi pustite prste. Osjetit ćete da je mišić postao mekši, a čvorovi počeli nestajati. Ponovite ovaj termin nekoliko puta u toku dana..

   Za uklanjanje napetih točaka u srednjem i donjem trapezoidnom mišiću:

   • legnite na pod i stavite tenisku lopticu ispod leđa u najbolnijem području mišića. Udahnite, opustite se i dopustite težini vašeg tijela da stisne loptu i ukloni napetost i bol.

   Istezanje trapezoidnog mišića

   • naslonite glavu na drugu stranu od bolne strane, bliže uhu i ramenu. Držite ovaj položaj brojeći do 20. Za povećanje istezanja mišića uhvatite ruku bolne strane za zapešće (koju ste postavili na leđa) i nježno povucite na bezbolnu stranu dok istovremeno držite glavu na drugu stranu od bolne strane.

   PRILIKA ZA PACIJENTE I TERAPEUTE

   Za Fizioterapiju bolnih stanja i trigerr point masažu naručite  se u Ortosan medical wellness centar u Opatiji.

   Uvedite u svoju ponudu Trigger point masažu – prijavite se na Tečaj Triger point u Učilištu Lovran

   Podijelite s prijateljima