Vrste manualne terapije 

Manualna terapija je sve češće područje interesa ne samo pacijenata već i terapeuta, liječnika, fizioterapeuta, masera – koji se školuju na tečajevima različitih vrsta manualnih tehnika.

Što je manualna terapija ?

Po definiciji Međunarodne federacije ortopedskih manualnih fizioterapeuta (IFOMPT), koja je članica Svjetske konfederacije fizioterapeuta (WCPT), manualna terapija specijalno je područje fizioterapije koje se bavi neuro-mišićno-koštanim poremećajima raznim vrstama manualnih tehnika.

Temeljena je na: kliničkom razmišljanju, a uključuje diferencijalnu i funkcionalnu procjenu te visoko specifični terapijski pristup.

Vrste manualne terapije ?

Među vrstama manualne terapije koja se poučava na tečaju Kiropraktike u Učilištu Lovran su:

Manualni terapeuti koriste specifičan pristup u kojem prije bilo koje vrste  manualne terapije provode detaljan klinički pregled koji uključuje: anamnezu, fizikalni pregled i kliničko promišljanje.

Analizu , testove i pregled treba obavezni ponoviti na svakom sljedećem tretmanu  - zato što se između dva dolaska kod pacijenta stanje može promijeniti ali i zbog provjere koliko je prethodni manualni tretman bio uspješan.

Kiropraktička manipulacija se primjenjuje samo u onim slučajevima gdje iskusni manualni terapeut ustanovi da laganim mobilizacijskim tehnikama ne uspijeva dobiti funkciju segmenta u fiziološkim granicama.

Kada se terapeut odluči koristiti tehniku brzo trzajne manipulacije – mora to uraditi s minimumom snage – ako tako ne ide mora odustati i nastaviti s mobilizacijskim tehnikama i tehnikama mekih česti.

Važno je da svaki manualni terapeut procjeni pokretljivost zgloba i da slijedi Stoddardovo pravilo i provjeru pokretljivosti zgloba - prije odluke koju vrstu manualne terapije primijeniti na pacijentu:

  • 0 = nema pokreta (ankylosis) – brzo trzajna manipulacija se ne smije provesti
  • 1 = jaka restrikcija pokreta (teška artroza) – primijeniti samo mobilizacijske tehnika
  • 2 = blage restrikcije zglobnog pokreta – mogu se provesti manipulacije i mobilizacije
  • 3 = očuvana mobilnost zgloba – tretman nije potreban ( provjeriti status mekih česti i ev. Koristiti tehnike ljuljuškanja i federiranja
  • 4 = hipermobilnost zgloba – zabranjena manipulacija svake vrste
Manualna terapija tečaj

Učilište Lovran organizira tečaj manualne terapije i kiropraktike u Opatiji i Zagrebu, koji vodi dr. Kazimir Mileusnić spec.ortoped.

Prijavi se i stekni vještine kojima ćeš dobiti nove klijente.

PRIJAVI SE

Podijelite s prijateljima