poduzetnistvo

Wellness i samozapošljavanje

Samozapošljavanje, poduzetništvo ili pokretanje vlastitog wellness centra, wellness studija, salona za masažu i kozmetičku njegu – je veliki izazov koji isto tako daje i veliku slobodu
Na samozapošljavanje kroz pružanje usluga wellnessa se najčešće odlučuju pojedinci sa završenom školom za wellness zanimanja – wellness menadžeri, wellness terapeuti, maseri, kozmetičari, fizioterapeuti. Iskustvo u radu i želja za samostalnošću u radu je također dobrodošla.
Ključni činitelj uspjeha poduzetničkog pothvata su stručna i poslovna znanja osnivača i njegovih djelatnika – ako ih zapošljava.

Poslovna znanja obuhvaćaju: poznavanje zakonskih propisa i koraka u osnivanju i pri radu poduzeća (obrta ili tvrtke), planiranje ulaganja, organizaciju rada, upravljanje prihodima i troškovima, planiranje, organizaciju i provedbu poslova marketinga i promocije, do upravljanja kvalitetom usluge.
Ključno je ipak da ste osoba koja voli svoj posao i svoje klijente, te pristupa ispravnim stavom da su vaši klijenti- vaši partneri, te da ste svjesni važnosti cjeloživotnog učenja i razvijanja stručnih i poslovnih znanja i vještina.

Kako krenuti?

Pokretanje poduzetničkog pothvata u sektoru usluga ili turizma zahtjeva istraživanje i poznavanje wellness tržišta ponude i potražnje, poznavanje trendova i odlučivanje o vrstama usluga koje trebate i možete ponuditi svojim klijentima. Vaše mogućnosti su ograničene raspoloživim resursima (financijskim, kadrovskim, prostornim) – koje utječu na odluke o veličini investicije, broju zaposlenih s potrebnim znanjima i vještinama pružanja usluga koje nudite.
Istražite mogućnosti financiranja Vašeg poduzetničkog pothvata. Ako ste poduzetnik početnik prijavite se za mjere aktivne politike za samozapošljavanje koje nudi R.Hrvatska . Poduzetnicima početnicima je ovom mjerom i dobivenim sredstvima znatno olakšan put u poduzetništvo.

Wellness centar ili wellness studio ?

Wellness je s jedne strane naziv za životni stil pojedinca koji podrazumijeva navike zdravog življenja,a s druge strane je naziv za tržišni proizvod tj. skup usluga koji podržavaju zdrave životne stilove.

Razlike u ponudi i prostoru wellness centra i wellness studija
Pod wellnessom klijenti percipiraju prostor i ponudu programa i usluga za očuvanje i unaprjeđenje cjelovito shvaćenog zdravlja, tj. specifične i raznolike metode masaže, kozmetičke njege, rekreacije, relaksacije, usluge osobnog rasta i razvoja, savjetovanje za zdravu prehranu.
Po pojmom wellness centar Vaši klijenti očekuju kompleksniju ponudu i veći prostor koji osim prostorija za masaže i kozmetičku njegu obuhvaća i prostor za korištenje programa vodenih sadržaja, saune i dvoranu za rekreaciju i relaksaciju.
Pod pojmom wellness studio misli se na manji prostor i manji opseg wellness usluga, među kojima moraju biti raznovrsne masaže i usluge njege lica i tijela.
Usluge wellness centra i wellness studija mogu biti namijenjene turistima i/ili lokalnom stanovništvu. Sve ovisi o lokaciji i dostupnosti ciljne skupine. Dakle, ako pokrećete wellness blizini ili u samoj turističkoj destinaciji Vaši će se prihodi zasigurno povećati u vrijeme turističke sezone.

Pokretanje wellness ponude u turističkom objektu
Ako pružate usluge smještaja turistima – za pružanje usluga wellnessa ne morate posebnu do-registraciju jer se u sklopu registriranog turističkog objekta mogu u manjem opsegu pružati usluge wellnessa, kao dodana vrijednost, pansionska ili izvanpansionska ponuda turistima.
Ako u turističkom objektu gradite bazen zasebno ili kao dio wellness centra potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju, poštovati građevinsle standarde i zatražiti tehnički prijem prije puštanja u rad. Pogledajte Pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenske vode.(Pročišćeni tekst, „Narodne novine“, broj 107/12 i 88/14)
Želite li se kao turistički objekt pozicionirati u skupinu wellness hotela potrebno je slijediti posebne standarde za skupinu „Wellness hotel“ koje možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva turizma R.Hrvatske.

Ponuda wellnessa u turističkim objektima pretežno obuhvaća skup programa i usluga među kojima su najtraženije masaže, vodeni sadržaji, kozmetička njega, a potom programi rekreacije, osobnog rasta i razvoja i medicinski wellness.
Istraživanja ukazuju da se turistički objekti sa wellness ponudom brže i lakše popunjavaju, da mogu produžiti turističku sezonu, povećati broj noćenja i ostvariti veći prihod po noćenju.

Wellness centar ili wellness studio izvan turističkog objekta
Wellness usluge pripadaju skupini uslužnih djelatnosti – održavanja tjelesne kondicije, masaža, njege i relaksacije. Pri otvaranju obrta važno je znati da on pripada skupini vezanih obrta – što znači da prije otvaranja treba položiti ispit u Hrvatskoj obrtničkoj komori, dok se pri otvaranju tvrtke (d.o.o. ili j.d.o.o.) u okviru koje se pružaju wellness usluge – taj ispit ne traži.

Pri pokretanju i otvaranju wellness centra ili wellness studija u gradskoj sredini osim postupka otvaranja obrta ili tvrtke, sukladno odredbama članka 7. Zakona o obrtu (Narodne novine RH, br. 49/03-pročišćeni tekst), kada je za obavljanje obrta potreban prostor, obrtnik može obavljati obrt samo u prostoru za koji ima dokaz o pravu korištenja. Isti prostor mora udovoljavati posebnim propisima kojima se uređuje graditeljstvo, a oprema mora udovoljavati uvjetima određenim propisima o tehničkoj opremljenosti koji se odnose na obavljanje određene gospodarske djelatnosti. Obratite se nadležnom tijelu, tj. Uredu državne uprave, Službi za gospodarstvo, zbog podizanja propisanih tiskanica, a tamo možete dobiti i detaljnije informacije. Također, trebate kontaktirati i Ured za graditeljstvo zbog izdavanja propisanog dokumenta da se poslovni prostor može rabiti tj. upotrebljavati za obavljanje tražene djelatnosti. Isti prostor mora udovoljavati minimalno tehničkim uvjetima za obavljanje predmetne djelatnosti.
Koji god oblik wellnessa pokrećete – wellness centar ili wellness studio osim prostora i opreme Vaši klijenti očekuju opuštajući ugođaj, prostor za odmor poslije tretmana, dodane usluge osvježenja zdravim napitcima, posebnu pažnju i vrhunsku kvalitetu usluge koju može osigurati znanje i iskustvo wellness terapeuta, masera i wellness menadžera.

 

Podijelite s prijateljima