program zdrave prehrane

Wellness prehranom do zdravlja

Spa ili wellness prehrana sinonim je za zdravu ili pravilnu prehranu. Svakoga dana, birajući hranu koju jede, čovjek nesvjesno pravi izbor između zdravlja i bolesti, dobrog raspoloženja i mrzovolje.

Pravilna prehrana je prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima – s posebnim naglaskom na konzumiranje bio i ekološki uzgojenih namirnica.

RAVNOTEŽA ORGANIZMA

Dakle, pravilna prehrana je prehrana koja zadovoljava energetske potrebe, a istodobno smanjuje rizik obolijevanja od kroničnih bolesti povezanih s načinom prehrane. Američka definicija iz 1974. godine pod zdravom hranom podrazumijeva sve namirnice koje pridonose promociji fiziološke i psihološke ravnoteže organizma kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekciju i bolest.

Svakoga dana, birajući hranu koju jede, čovjek nesvjesno pravi izbor između zdravlja i bolesti, dobrog raspoloženja i mrzovolje. Dobro psiho-fizičko zdravlje je rezultat pravilne i kvalitetne prehrane, stoga je ključ fizičkog i psihičkog zdravlja u rukama pojedinca i njegov bolji i zdraviji život može započeti već izborom sljedećeg obroka. Znanost je dokazala kako pravilna prehrana utječe na ukupno zdravlje, duži životni vijek, kao i na opće stane duha.

NAČELA ZDRAVE PREHRANE

Zdrava i uravnotežena wellness prehrana podrazumijeva svijest o tome što i kada trebamo jesti. Većina poremećaja u prehrani izazvana je pogrešnim rasporedom obroka u tijeku dana udruženih sa lošim odnosom proteina, ugljikohidrata i masti.

Autor: Wellness vodič by Jelica Popić dr. med.

Cijeli članak pročitajte na portalu www.wellness.hr na linku 

 

Podijelite s prijateljima