Bol u tabanu – uobičajena ozljeda pri trčanju

Uzrok boli u tabanu može biti intenzivno bavljenje sportom poput trčanja, iako postoji čitav niz drugih stanja i bolesti koje mogu pridonijeti sličnim  bolovima u tabanu.

Bol u tabanu često je zapravo uzrokovana upalom ‘plantarne fascije’ ili plantarnim fascitisom. Plantarna fascija  je čvrsta struktura (poput ligamenta) koja se proteže od dna pete do podnožja stopala i prstiju. Plantarna fascija iznimno je važna za podupiranje oblika stopala. Može se upaliti bilo gdje, ali najčešće je upala locirana na mjestu gdje se veže za petu ispod petne kosti.                                                

Simptomi upale plantarne fascije

Simptomi se obično razvijaju polagano, a ljudi primjećuju posebnu nelagodu u tabanu kada ujutro stanu na nogu. U početku će se simptomi ublažiti kada prohodate, ali se vraćaju nakon dužeg stajanja ili hodanja. Kako se stanje pogoršava, bol može biti prisutna cijelo vrijeme i postati iscrpljujućom.

Samopomoć kod boli u tabanu

Kao prva pomoć pomoći će vježbe istezanja mišića potkoljenice, odmor i lokalna primjena topline ili leda. Stopala možete izmasirati ledom tako da zamrznete limenku pića, prekrijete je kuhinjskom krpom, stavite na pod i kotrljate stopalom po njoj 5-10 minuta.

Učinkovita metoda za poboljšanje opskrbe cijelog stopala i fascije tabana   s krvlju (jer donosi kisik i hranu)  je naizmjenično uranjanje stopala u  toplu vodu na jednu minutu i hladnu vodu na 30 sekundi, 4 do 5 puta, počevši i završivši u toploj vodi.

Ulošci ispod pete ili podupiranje položaja stopala često su korisni. Ako vaši simptomi traju ili se pogoršavaju, trebate potražiti stručno mišljenje. 

Liječenje plantarnog fascitisa

Stručnjaci će savjetovati odgovarajuće vježbe i lokalni tretman, često će uz ortoze koristiti posebne kineziološke trake ili kinesiotaping  za podupiranje položaja stopala. Rastezljive kineziološke trake se lijepe po stopalu  i drže fasciju rastegnutom. U upornijim slučajevima plantarnog fascitisa, može pomoći fizikalna terapija, možda i protuupalna injekcija (kortizon), imobilizacija u gipsu ili operacija.

Podijelite s prijateljima