sto je kineziotaping

Što je kinesiotaping – kako djeluje i kako se nanose kineziološke trake?

Popis primjena, terapeutskih upotreba i dobrobiti kineziološke trake je nevjerojatan. Mnogo puta ljudi ne mogu vjerovati dok ne probaju kinesitaping. 

Kada se kineziološka traka prvi put pojavila, njezina je uporaba bila ograničena na kiropraktičare, fizikalne terapeute i druge obučene kliničke stručnjake. Tijekom posljednjih nekoliko godina došlo je do ogromnog rasta popularnosti i vidimo da uporaba kineziološke trake brzo raste među  profesionalnim sportašima, kao i među terapeutima koji traže novi, učinkovit pristup za liječenje i upravljanje boli.

Kako djeluje i kako se nanosi kinesiotaping ?

Kineziološka traka ima mnoge prednosti. Može se koristiti za ublažavanje boli, smanjenje oteklina, povećanje protoka krvi, pospješivanje zacjeljivanja, poboljšanje atletske izvedbe i pružanje funkcionalne potpore ozlijeđenim zglobovima i mišićima. Ima istu debljinu i elastičnost kao koža, dopuštajući joj da se prirodno kreće s tijelom i komunicira s njegovim temeljnim strukturama. Kineziološka traka djeluje na podizanje kože kako bi se omogućio protok krvi u ozlijeđeno područje dok također učinkovito raspršuje tekućinu iz područja oteklina. Nakon što se pravilno postavi, može se nositi do 5 dana. Možete se tuširati, trčati i raditi, a kvalitetne marke traka ostat će na mjestu. 

Dužina istezanja trake može varirati, ovisno o svrsi primjene. Na primjer, ako je vaš cilj ublažavanje boli, važno je istegnuti mišiće na koji se lijepi traka, ali nema rastezanja same trake. Različite ozljede i stanja također zahtijevaju različite vrste nanošenja tj. važno je naučiti koji način primjene trake treba slijediti. 

Tako pravilan kinesiotaping  za smanjenje otekline, podrazumijeva da se na otečeno područje nanosi prethodno izrezana traka na uske trakice, jer će tako postavljena poticati limfnu drenažu i smanjiti otok i upalu. 

Budući da postoje brojni načini na koje se traka može koristiti i primjenjivati, dobro je upisati i završiti Kinesiotaping tečaj u Učilištu Lovran

Podijelite s prijateljima