manualna terapija

Manualna terapija za život bez boli

Nadam se da ćete se složiti da je život bez boli važan preduvjet za dobro zdravlje, ljepotu i opuštanje. Najčešća bol koja povremeno ili često muči većinu ljudi su križobolja, bolovi u vratu i mišićima. Bol u mišićima i zglobovima se može ukloniti tabletama za bolove a uzrok boli se rješava fizioterapijom i to najefikasnije metodama manualne terapije.

Manualna terapija je dio fizioterapije koji proučava i tretira poremećaje koštanomišićnog  sustava koristeći manualne (ručne) metode i tehnike. Uključuje grupu postupaka u kojima terapeut koristi svoje ruke primjenjujući uvježbane pokrete s ciljem smanjenja boli, povećanja opsega pokreta, smanjenja ili uklanjanja oteklina mekih tkiva, upala i ograničenja, postizanja relaksacije i poboljšanja elastičnosti mekih tkiva.

Manualnu terapiju provode posebno educirani fizioterapeuti, kineziolozi, maseri i wellness terapeuti koji nakon edukacije mogu i žele postati manualni terapeuti.

Metode manualne terapije

Manualna terapija obuhvaća više tehnika mobilizacije i manipulacije mekih tkiva i zglobova – među kojima su: kiropraktika, funkcionalna masaža, cross friction masaža: trigger point tehnika, tehnike istezanja i još mnoge druge.

Osnovni principi manualne terapije
  • Sve vrste manualne terapije moraju se kombinirati individualno kako bi završan rezultat bio uspješan, a cilj ostvaren.
  • Upotrebljava se takav pristup kojim se poštedno djeluje na svaki zglob
  • Dijagnostika i terapija međusobno se isprepleću u tretmanu.
  • Prije provedbe bilo koje manipulativne tehnike neophodno je provesti premanipulativnu dijagnostiku ili fizioterapijsku procjenu
  • Nikada se ne provode metode manualne terapije kod sumnje na prijelom kosti, tumor, akutnu upalu u tijelu i kod osteoporoze.
Što je kiropraktika?

U više od stotinu zemalja kiropraktika je priznata i zakonom regulirana nemedicinska zdravstvena djelatnost, vrlo korisna i potrebna ljudima koji pate od bolova u koštano mišićnom sustavu.   Cilj tretmana kiropraktike je otkriti i korigirati pomake u zglobovima čime se postiže uklanjanje ukočenosti i bolova u zahvaćenom području.

Kiropraktički tretman započinje pregledom koji uključuje anamnezu, testove i palpaciju (dodir) zglobova, mišića, ligamenata na mjestu boli. Nakon toga provodi se  brzotrzajno „namještanje“ ili manipulacija  kralježnice i zglobova.   Kiropraktičke vještine uspješno se primjenjuju kod tretiranja sljedećih oboljenja: križobolje, bolovi u vratu i grudnoj kralježnici, ramenima, rukama, nogama, glavobolje itd.

Je li kiropraktika sigurna?

Kiropraktika je potpuno sigurna, bezbolna i bezopasna metoda liječenja ako  je izvode kvalificirane osobe

Što je Cross friction masaža ?

Manualna tehnika koju je osmislio britanski doktor (Ciriax).  Koristi se za liječenje mišićnih lezija (npr. ozljede mišića nakon sportskih aktivnosti), ligamentarnih lezija (npr. rastegnuća i djelomična puknuća ligamenata).  

Cross friction masaža se izvodi uvijek poprečno na mišićna vlakna i ligamente. Specifična je i bolna metoda kod koje se pritisak vrši direktno na bolno mjesto. S obzirom na bol i reakciju tkiva koja prate njenu primjenu, valja ju primjenjivati 2-3 min, s pauzama u jednom tretmanu,  koji traje oko 20 minuta.

Što je funkcionalna masaža ?

Funkcionalna masaža kombinira pokret istezanja tretiranog mišića s umjerenim pritiskom uzdužno i poprečno po vlaknima. Nazivaju je i „masaža u pokretu“. Ovom se masažom dobiva produženje mišića, opuštanje napetosti, veća amplituda pokreta i smanjenje bolnosti u mišićima i zglobovima. S tim djelovanjem nezamjenjiva je kao uvodna procedura za manipulaciju ili kiropraktiku, a ponekad je dovoljna i sama, ako se radi o skraćenju mekih tkiva koji uzrokuju ograničenje pokreta i bol.

Što je PIR ?

PIR (postizometrička relaksacija) je vrsta istezanja mekih tkiva – gdje se kombinira pasivno istezanje i izometrijska kontrakcija. Postizometrijsko opuštanje (PIR) spaja manualnu medicinu i rehabilitaciju. To je tehnika koja utječe na spazme mišića i skraćena mišićna vlakna, posebno na trigger točke.  Istovremeno otklanja bol i priprema mišiće za naknadnu tjelesnu aktivnost.

Kako se izvodi PIR ?

Najprije se ispituju rasponi aktivnog pokreta u segmentima na kojima se provodi terapija. Palpira se  mišićni tonus i trigger točke.

Manualni terapeut potom steže mišić  – najdulje moguće (bez bola). U tom položaju pacijent se opire istezanju mišića minimalnom silom (izometrijski) oko 10-15 sekundi tijekom udisaja. Potom terapeut daje pacijentu uputu “opustite se„ (izdisaj) .  

Kao što sam na početku teksta naglasila da život bez boli podiže kvalitetu života i pomaže da se osjećamo sretno, opušteno i lijepo „iznutra“ – isprobajte ovu tehniku samo kod certificiranih manualnih terapeuta  i uživajte u životu bez boli.

Autor: Jelica Popić.dr.med., ravnateljica Učilišta Lovran – medical wellness akademija, www.uciliste-lovran.hr

TEČAJ MANUALNE TERAPIJE I KIROPRAKTIKE

Tečaj manualne terapije, kiropraktike i manipulacije kralježnice i zglobova je namijenjen fizioterapeutima, kineziolozima, liječnicima, kao i manualnim terapeutima, maserima, osobnim  i fitness trenerima koji žele naučiti ili  proširiti / nadopuniti  svoja znanja i vještine.

PRIJAVI SE !

Podijelite s prijateljima