Manualna terapija boli u stražnjem zidu prsnog koša

Torakalni bolni sindrom ili bol u stražnjem zidu prsnog koša, je naziv za skup simptoma među kojima je bol, zatezanje, probadanje, osjećaj napetosti prilikom dodira iii trnjenje u području torakalne kralježnice ili spoja rebra za kralježnicu. Bol, probadanje se obično šire u prsni koš – uslijed čega se pacijenti uplaše zbog sličnosti simptoma s akutnim infarktom miokarda.

Nakon što pacijenti s navedenom simptomima posjete liječnika koji isključi srčane tegobe – obično pacijent dolazi na fizioterapiju.  Torakalni bolni sindrom koji je mehanički uzrokovan dobro reagira na manualne tehnike – manipulaciju ili kiropraktiku i mobilizacijske tehnike.

Dijagnoza torakalnog sindroma se postavlja kliničkim pregledom koji osim anamneze uključuje – vizualni pregled, palpaciju i specijalne testove. Pregled može po potrebi biti dopunjen   radiografijom (RTG) , kompjutoriziranom tomografijom (CT), magnetskom rezonancijom (MR) i elektromioneurografijom (EMNG).

Uzroci torakalnog bolnog sindroma

Kada se isključe srčane tegobe i eventualno bolesti pluća – među uzrocima torakalnog bolnog sindroma  najčešće je mišićno-koštana bol. Bolovi u stražnjem zidu prsišta ili u srednjem dijelu leđa – mogu potjecati od torakalne kralježnice, intervertebralnih diskova, zbog degenerativnih promjena,  hiper ili hipomobilnosti (blok) malih zglobova (zigapofizealnih), kostotransverzalnih i kostovertebralnih zglobova.

Sindrom stražnjeg zida prsišta

Osnovni simptom je bol koja se pogoršava u određenom pokretu,  uslijed kašlja i prilikom dubokog disanja. Često se ovo stanje ne prepozna pa se bolesnici obrađuju u kardiološkoj ili plućnoj ambulanti

Pri kliničkom pregledu, napravite detaljnu anamnezu, promotrite kretnje grudnog koša pri disanju, ispitajte opseg i smetnje pokreta u torakalnoj kralježnici, a potom provedite  palpaciju u području kostovertebralnih zglobova i izravno na bolnom mjestu – što će izazvati bol. Lokalna bolnost može se izazvati štipanjem kože iznad zahvaćenog područja.

Manualna terapija sindroma stražnjeg zida grudnog koša

Mehanički uzrokovana bolnost u stražnjem zidu prsišta dobro reagira na manualne tehnike – manipulaciju ili kiropraktiku i mobilizacijske tehnike.

Manipulacija zglobom : Pasivan potisak velike brzine i niske amplitude koji se primjenjuje na kompleks zgloba unutar njegove anatomske granice s namjerom vraćanja optimalnog kretanja, funkcije i/ili smanjenja boli.

Mobilizacija zglobova:  Tehnika manualne terapije koja se sastoji od kontinuiteta vještih pasivnih pokreta na kompleksu zglobova koji se primjenjuju s ciljem da se proizvede  klizanje ili trakcija u zglobu s namjerom vraćanja optimalnog pokreta, funkcije i/ ili smanjenje boli.

Što ćete naučiti na tečaju Manualna terapija i kiropraktika ?

Na tečaju Manualna terapija i kiropraktika naučiti ćete uzroke i kliničke znakove mehaničkih poremećaja kralježnice,  zglobova i mekih česti. Naučit ćete klinički razmišljati i provesti fizikalni pregled. Naučiti ćete kontraindikacije – kada ne smijete koristiti manipulacije i manualnu terapiju!

Nakon demonstracije i uvježbavanja tehnika biti ćete sposobni samostalno provesti tehnike mobilizacije i kiropraktičke manipulacije  zglobova, Cross friction, Trigger point i PIR tehniku ukoliko je uzrok bola ozljeda mekih česti (mišići, tetive i ligamenti).

Pozivamo Vas da učite od vrhunskog stručnjaka s dugogodišnjom karijerom ortopeda u Kliničkoj ortopedskoj bolnici Lovran i  kiropraktičarem – Kazimir Mileusnić, spec.ortoped i njegovom asistenticom Jelena Vlaisavljević, fizioterapeut zaposlena u Domu zdravlja, Rijeka.

 

 

Podijelite s prijateljima