Sve što trebate znati o uzrocima i liječenju bolova u nožnom palcu

Imate li bolove u palcu noge, to bi moglo biti posljedica niza čimbenika, poput atrtitisa, gihta, čukljeva. Najčešće mjesto boli je prvi zglob nožnog palca – ili metatarzofalangealni zglob. To je mjesto gdje se metatarzalna kost stopala spaja s falangama prstiju. Kada nožni palac savijate prema gore, to je zglob u kojem se prst savija. 

Uzroci bolova u nožnom palcu mogu biti:

Artritis
Osteoartritis je stanje degenerativnih promjena hrskavica na zglobnim plohama. To stanje razmekšanih i oštećenih hrskavica, uzrokuje bolno trenje kosti o kost. Često uzrokuje subluksacije i bolno ukočenje zgloba.
Uzrok boli u palcu može biti i reumatoidni artritis – ozbiljnija sistemska bolest u kojoj imunološki sustav uništava zglob. Artritis i reumatoidni artritis su često praćeni boli i oteklinom palca.

Hallux rigidus
Hallux rigidus je oblik osteoartritisa koji s vremenom uzrokuje ukočenje zglobova palca. Halux rigidus dolazi od latinskih riječi rigidus , što znači krut, i Hallux što znači nožni prst. Uz ukočenost pacijent osjeća i bol u palcu. stanje također uzrokuje bol. Problem se često pogoršava po hladnom i vlažnom vremenu kao i kod svih artritičnih bolesti zglobova.

Giht
Giht je stanje koje zahvaća nožni palac i može biti uzrok intenzivne boli u nožnom palcu. Obično zahvaća prvi zglob na nožnom palcu. Znate li da 75% osoba prvi napad i bolove od gihta imaju baš na palcu iako giht napada i druge zglobove. Giht karakterizira ga uporna i jaka bol i otečenost zglob. Zglob je osjetljiv, vruć i bolan na dodir. Giht je sistemska bolest koja nastaje kada se u krvi pojavi višak mokraćne kiseline, koja se kristalizira u zglobovima i tkivima uzrokujući intenzivnu bol.

Čukljevi
Čukljevi su deformacije nožnih prstiju koje zahvaćaju prvu metatarzalnu kost stopala, pri čemu kost postaje pomaknuta prema van, što često uključuje prekomjerni rast kosti na zglobu u dnu nožnog palca. Čukalj se obično odnosi na koštanu kvržicu koja strši s vanjske strane stopala. Stanje je često popraćeno pomicanjem nožnog palca prema drugim nožnim prstima i može biti izvor intenzivne boli u nožnom palcu. Čak i kada nisu bolni, čukljevi mogu biti izvor intenzivne frustracije jer je teško pronaći odgovarajuće cipele. 

Ozljeda stopala
Čest uzrok boli u nožnom prstu je trauma stopala. Nožni palac i stopalo može biti ozlijeđeno u saobraćajnoj nesreći, padis visine na noge ili tijekom sporta. Trauma stopala može uzrokovati povrede mišića, živaca i ligamenata u stopalu.

Burzitis
Bursitis je čest uzrok bolova u nožnom palcu i rezultat je upale burze, vrećice ispunjene tekućinom koja se nalazi uz zglobove je funkcija pomoći u ublažavanju trenja o kosti – tetiva i mekih tkiva. Stanje obično zahvaća prvi metatarzalni zglob nožnog palca i kao takvo se lako može zamijeniti s drugim bolestima zglobova kao što je giht. Upala može uzrokovati intenzivnu bol, a burza je također sklona oticanju što pogoršava stanje. 

Drugi problemi koji mogu uzrokovati bol u velikom nožnom prstu.
Parestezija ili utrnulost nožnih prstiju obično je uzrokovana oštećenjem živaca i opisuje se  se kao osjećaj žarenja ili bockanja. Uzrok boli u palcu može biti i bolna upala sezamoidnih koščica koje se nalaze uz zglobove palca. Raynaudova bolest je problem s cirkulacijom kod kojeg je smanjen dotok krvi u ekstremitete i stopala, ostavljajući ih vrlo hladnima i bez osjeta.

Liječenje boli u nožnom palcu – kinesiotaping metodom

Bol u nožnom palcu može biti uzrokovana brojnim medicinskim stanjima. Utvrđivanje razloga ili uzroka boli u palcu je važno kako bi se provelo ispravno liječenje.

Stručnjaci će nakon što otkriju uzrok boli u palcu noge, savjetovati odgovarajuće metode fizikalne terapije. Osim terapije vježbama za liječenje boli u nožnom palcu i stopalima vrlo  je efikasna  kinesiotaping metoda.  Kineziološke trake smanjuju bol, povećava se opseg pokreta, pomaže u rehabilitaciji.

Kinesiotaping pomaže bolovima u mišićima, sportskim ozljedama, bolovi u križima, koljenima, ramenima, laktu, vratu kao i estetskim korekcijama na licu i vratu

Tečaj kinesiotapinga ili K-tape  tečaj u Učilištu Lovran mogu pohađati zdravstveni stručnjaci, fizioterapeuti, treneri, terapeuti, maseri  – svi koji žele naučiti ovu učinkovitu terapijsku metodu.

 

Podijelite s prijateljima