shiatsu

Što je shiatsu?

Shiatsu je prirodna preventiva, podrška zdravlju, vitalnosti i mudrosti tijela. Shiatsu je umijeće rada na tijelu, umijeće istinskoga i svjesnog dodira koji pokreće energiju u onim dijelovima tijela u kojima je energija bila djelomično ili potpuno zaustavljena. Bol, osjećaj nemira, nesanica, tuga, strah, kronični umor, smanjena pokretljivost tijela, napetost i bolovi u leđima i vratu, problem koncentracije i samopouzdanja, sve su to stanja u kojima energija ne teče slobodno ili joj je tijek zaustavljen. Shiatsu tretman ponovno uspostavlja slobodan protok energije u tijelu, opušta i smanjuje bol te tijelu vraća urođenu snagu i moć. Shiatsu je tako podrška tijelu da se prisjeti i aktivira svoje vlastite sposobnosti, znanja i mudrosti te da pokrene proces samoiscjeljenja.

Riječ shiatsu u prijevodu znači: SHI-palac i meditacije Atsu-pritisak. Dakle, ova masaža počinje od pritiska tijela palcima, ali kasnije također koristi laktove, ruke, noge, koljena.

Budući da se shiatsu izvodi na podu, postavlja se značajan naglasak na pravilnom položaju tijela i maksimalnoj upotrebi gravitacije. Osim što ima glavnu ulogu u liječenju drugih shiatsu ima nevjerojatan učinak na samonapredovanja davaoca masaže u smislu razvijanja i tijela i duha slično efektima Tai Chi Chuana, Yoge, autogenog treninga i meditacije.


Što je Chi ? 

Prema teoriji tradicionalne kineske medicine (TCM)  ljudski je organizam istodobno i energija i materija.

Prema TCM-u, chi energija nije samo informacija koja utječe na formiranje našeg materijalnog tijela, već je i vitalna sila koja cijeli život teče kroz nas, usmjeravajući i kontrolirajući sve aspekte našeg zdravlja i postojanja. 

Ta energija, koja se primarno pohranjuje u bubrezima, nastaje na dva načina; najprije kao prednatalni chi s kojim smo rođeni i postnatalni chi koji stvaramo unutar vlastitih tijela iz hrane i zraka. Kvaliteta našeg unutarnjeg chi-a dijelom je definirana time tko su bili naši roditelji, i njihovo stanje u vrijeme kada smo bili začeti, a dijelom i kvalitetom hrane koju jedemo i zrakom koji udišemo. Očito ne možemo utjecati na naš prednatalni chi; to je ono što nam se daje pri rođenju i konačno je. Kad se jednom iskoristi, stižemo do kraja naših života. To je vitalno; dakle, da apsorbiramo najkvalitetniju chi iz dobre, zdrave hrane, čistog zraka, pozitivnih emocija i raspoloženja, kvalitetnih odnosa s drugim ljudima – kako bismo što je više moguće sačuvali nasljedni chi. Također je važno osigurati dobar protok chi-ja kako bi se potaklo učinkovito funkcioniranje svih unutarnjih organa i naše psihe. Shiatsu je jedan od načina održavanja pravilnog protoka materije i energije unutar tijela.

Točke i meridijani

Drevni kineski liječnici utvrdili su da chi teče kroz naša tijela u određenim kanalima. Na meridijanima su točke preko kojih iskusan shiatsu praktičar može utjecati na funkcije organa koji su povezani s meridijanima. Zanimljivo je da se ove točke mogu otkriti kao područja značajno smanjenog električnog otpora na tijelu.

TCM je otkrila da 12 unutarnjih organa ima par povezanih meridijana, jedan na svakoj strani tijela, tvoreći zrcalni prikaz. Na svakom zrcalnom nizu meridijana nalazi se 365 točaka uz nekoliko izvanrednih točaka. Svaka točka ima specifičnu namjenu.

Shiatsu praktičari manipuliraju ovim meridijanima i točkama kako bi potaknuli i uravnotežili funkcioniranje srodnih organa i slobodan protok chi-a općenito.

Yin / Yang teorija

Većina ljudi poznaje simbol za Yina i Yanga.

Međutim, često se pogrešno tumači kao simbol mira, kao “dobro i zlo”, ili samo kao ikona “novog doba”. Zapravo taj znak simbolizira nešto puno dublje i dinamičnije – proces postojanosti u stalnoj promjeni. 

U osnovnim terminima, ‘yin’ se koristi za opisivanje onoga što je duboko, hladno, neaktivno, tiho, itd. Dok je ‘yang’ suprotno, tj. površno, vruće, aktivno, glasno itd. Tako je noć je više yin nego dan.

Pojmovi yina i yanga složeni su, nisu apsolutni, nego relativna stanja. Tako se nešto može doista opisati kao više yina ili više yanga nego nešto drugo. Svaki od njih može uvijek postojati samo kao dio procesa ili ciklusa u kojem su faze u tranziciji.

U savršenoj ravnoteži, yin i yang su jednaki. To je, međutim, nerealan scenarij jer bi takva ravnoteža značila da nema kretanja, a u svemiru koji zahtijeva stalno kretanje, to bi značilo nepostojanje. Stoga postoji konstantno kretanje od yina do yanga i natrag.Na primjer, noć (yin) postupno postaje dan (yang). U ovom primjeru, najveći yin bi se pojavio u ponoć, a najveći yang u podne. Proces promjene od jednog do drugog odvija se konstantno tijekom cijelog ciklusa. Dvije točke na krajevima ciklusa predstavljaju koncept da u svakom punom ili konačnom stanju uvijek postoji sjeme drugog aspekta spremno za ispravljanje ravnoteže.

Yin / yang se može primijeniti na gotovo sve životne procese i procese u prirodi. Primjerice, plima i oseka, promjena godišnjih doba, proces rađanja, života i smrti i različite funkcije ljudskog tijela. Gdje god postoji proces ili ciklus, može se primijeniti načelo yin / yang.

Kako Shiatsu pomaže zdravlju ?

Kada energija ne teče slobodno ili joj je tijek zaustavljen, pojedinac može osjetiti bol, osjećaj nemira, nesanicu, tugu, strah, kronični umor, smanjenu pokretljivost tijela, napetost i bolove u leđima i vratu, problem koncentracije i samopouzdanja

Shiatsu praktičar tijekom tretmana dijagnosticira energetsko stanje klijenta palpacijom meridijana i točaka na njima.

Kada utvrdi da u pojedinom meridijanu i točki nedostaje energije ili je energija u suvišku ili blokadi primjenit će specifične vrste pritisaka i rastezanja koje  su vrlo ugodne i  oslobađajuće jer uklanjaju prisutne blokade u protoku energije u tijelu.  

Shiatsu tretman ponovno uspostavlja slobodan protok energije u tijelu, opušta i smanjuje bol te tijelu vraća urođenu snagu i moć samoliječenja.

Podijelite s prijateljima